Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan

Moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan

Dit was de titel van een artikel in de Telegraaf van afgelopen weekend. In het artikel wordt uitgebreid beschreven hoe lang de dagen van een moeder duren en vergeleken met een gemiddelde baan van 09:00u – 17:00u. Zelf ben ik nu ondertussen alweer ruim een jaar moeder. Zo’n artikel zet je dan toch even aan het denken. Ook in mijn leven is er een heleboel veranderd sinds de geboorte van mijn zoontje. Tijd om de balans op te maken.

Werk

Voordat ik moeder was had ik een fulltime baan in het onderwijs. Ook dat was geen 09:00u – 17:00u baan. Ik vond het geen enkel probleem om ook thuis nog wat uurtjes te werken en mijn werk was – naast mijn relatie – een grote prioriteit in mijn leven. Werkweken van rond de 50 uur waren geen uitzondering. Naast mijn werk had ik dan nog voldoende tijd om te ontspannen en veel leuke dingen te doen. Het huishouden was in ongeveer 3 uurtjes wel gedaan.

Na de geboorte van mijn zoontje is mijn leven op dit gebied drastisch veranderd. Ik werk op dit moment 3 dagen in plaats van 5 dagen, maar de realiteit is dat ik toch gemiddeld zo’n 36 – 40 uur per week kwijt ben aan mijn werk.

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”]Ondanks de extra drukte en dat je dingen in je leven moet aanpassen zie ik het moederschap als een enorm voorrecht. Al waren het 4 fulltime banen geweest, ik zou het voor geen enkele baan willen ruilen![/otw_shortcode_quote]

Het huishouden

Daarnaast het huishouden… Van twee wasjes in de week zijn we naar zo’n 7 wassen per week gegaan. Gelukkig doet de wasmachine nog steeds het werk, maar het strijken en opvouwen van de was kost gemiddeld toch al gauw een paar uurtjes per week. Nog een verandering is het stofzuigen. Waar eerst een keertje stofzuigen en dweilen al voldoende was, zijn de stofzuiger en de dweil nu toch wel dagelijks in onze woonkamer te vinden. Dreumessen en kruimels lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. En tijdens het kruipen wil je toch een beetje een schone vloer. Daarnaast denk ik dat mijn zoontje de capaciteiten heeft van een goede handballer. De broodjes en stukjes fruit en groente vliegen hier met een behoorlijke vaart de hele kamer door. Het huishouden in 3 uurtjes is dus al een hele tijd verleden tijd.

Uitslapen

Na een fulltime werkweek in het weekend lekker even uitslapen. Heerlijk vond ik dat! Na het uitslapen even rustig wakker worden en bedenken wat we die dag zouden gaan doen. Het uitslapen is nu wel voorbij. Wij hebben nog geluk met een dreumes die in het weekend tussen 7:00u en 7:30u zijn dag begint. In die zin ben ik blij dat de babytijd nu toch wel echt voorbij is. Rustig wakker worden is er alleen niet meer bij. Zodra zijn ogen open gaan is hij wakker en direct actief. En als ik dan terug kijk op een dag, dan doe ik – ondanks dat er nu toch een heleboel meer uren in mijn dag zitten – niet veel meer dan ik eerst altijd deed.

2,5 fulltime baan

Of het in mijn geval echt 2,5 fulltime baan is durf ik niet te zeggen. Dat je naast je werk extra druk bent als je moeder bent lijkt me logisch. De combinatie kan heel druk zijn, maar heeft volgens mij ook wel te maken met aanpassen van bepaalde verwachtingen. Je kunt als je kinderen hebt je leven niet meer op dezelfde manier inrichten als je gewend was. Ook kan het heel erg helpen als je samen met je partner de taken goed verdeeld. Zo probeer ik nu zoveel mogelijk huishoudelijke taken doordeweeks te doen, doen we gezellig samen boodschappen en bouwen we ook rustmomenten in dat we gewoon heerlijk samen spelen en leuke dingen doen met ons zoontje.

Ondanks de extra drukte en dat je dingen in je leven moet aanpassen zie ik het moederschap als een enorm voorrecht. Al waren het 4 fulltime banen geweest, ik zou het voor geen enkele baan willen ruilen! Als geen ander realiseer ik me dat er mensen zijn die maar wat graag deze ‘baan’ zouden willen helpen.

Hoe gaat dat bij jou? Herkende jij je in het bericht? Hoe bouw jij rustmomenten in voor jezelf?

Comments

comments

Delen:

1 Reactie

  1. maart 28, 2018 / 7:09 am

    Ik probeer rustmomenten in te bouwen door te gaan hardlopen. Maar ik vind het lastig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489