Vuurwerk is goed voor je puber

Vuurwerk is goed voor je puber

Vuurwerk is goed voor je puber. Dit was de titel van het fragment van editieNL gisteravond dat direct mijn aandacht trok.

Noah is nu bijna 1 jaar. De puberteit is gelukkig nog ver weg. Toch hebben we hier thuis al regelmatig gesprekken over zijn opvoeding. Welke dingen moet hij gaan ervaren? En welke grenzen vinden we belangrijk? Voorlopig heeft dit vooral te maken met welke spullen hij wel/niet mag pakken. We vinden het belangrijk om hem te leren dat er dingen zijn waar hij niet aan mag komen. De – in onze ogen – te gevaarlijke dingen hebben we voorlopig even opgeruimd. We willen hem voor een bepaald gevaar behoeden. Andere (minder gevaarlijke) items hebben we laten staan.

Omgaan met gevaar

Natuurlijk is het belangrijk om niet al het gevaar uit de weg te gaan. Kinderen moeten ook leren omgaan met een zeker gevaar. Zo leren we kinderen veilig de weg over te steken en gevaar in het verkeer te herkennen. Dit door duidelijke afspraken te maken en het als ouder meerdere keren voor te doen. Het leven kent veel gevaar en als ouder kun je je kind helaas niet voor al het gevaar behoeden. Maar… het allerliefst zou ik dit heel graag willen.

Vuurwerk is goed voor de puber!

Pedagoog Marina van der Wal is van mening dat vuurwerk goed is voor je puber. Het zou ze leren hoe ze met gevaar om moeten gaan. Op de vraag van de verslaggever of dit niet met ‘iets onschuldigers’ zou moeten geeft ze aan van niet.

Voor mij best een verrassende manier van denken. In mijn beleving is dit hetzelfde als een kaars op tafel zetten en Noah een brandende lucifer geven om de kaars aan te steken om hem te leren omgaan met gevaar. Hij zou hierdoor mogelijk ernstig gewond kunnen raken, maar dan weet hij tenminste dat het gevaarlijk is…  Het zou goed kunnen dat hij in de toekomst zijn vinger brandt aan een kaars. Maar moet ik dit dan stimuleren? Of kan ik hem ook vertellen dat het heet is? Dat het zeer doet als zijn vinger het vuur raakt als hij daar oud genoeg voor is?

Van der Wal geeft aan dat ze niet weet hoe ouders het kunnen verbieden als het legaal is in Nederland. Je zou je kind sociaal buiten sluiten als hij van jou geen vuurwerk mag afsteken.

Moeten we hier dan niets iets mee? Moet ik mijn kind ook stimuleren te gaan roken als al zijn vrienden dit doen? Of mee laten doen met comazuipen als dit de trend is in zijn vriendengroep? Niemand wil dat zijn kind in een sociaal isolement terecht komt. Toch leer ik mijn kind liever om verstandige keuzes te maken in plaats van te bezwijken onder groepsdruk.

Perfect kind?

Niemand krijgt een kind dat zich altijd perfect gedraagt. Ieder kind zal altijd grenzen opzoeken. Voor pubers die last hebben van groepsdruk zal het zeker heel lastig zijn om altijd naar zijn/haar ouders te luisteren. Ze maken zelf hun eigen keuzes. Eén ding weet ik wel. Ik wil niet die ouder zijn die dit soort dingen heeft gestimuleerd.

Hoe leer jij je kind omgaan met gevaar? En hoe bescherm je je kind voor bepaalde dingen?

*Foto komt van Pexels.com

 

Comments

comments

Delen:

38 Reacties

 1. december 28, 2017 / 9:22 am

  Ik denk ook dat het wel goed is, mits de puber het ook wil. Veiligheidmaatregelen zoals een bril en een lont vind ik wel belangrijk, puber of niet 😉

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:09 pm

   Ja… zeker! Die zijn er niet voor niets 😉

 2. december 28, 2017 / 9:22 am

  Interessant om over na te denken. Ik ben een moeder die vind dat je alles zelf moet ervaren.
  Als voorbeeld: ik heb kaarsjes aan staan en Chiara vond dit heel interessant. Haar vingertje ging in het vlammetje. Zij kreeg door dat het warm was en heeft het daarna nooit meer gedaan.
  Ik ga niet het kaarsje weghalen omdat ik bang ben dat ze haar vingers brandt. Ik blijf ook geen pas op zeggen. Ik denk dat iedere ouder dit op zijn eigen manier moet doen, naar eigen gevoel.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:11 pm

   Ja, dat denk ik ook. Iedere ouder zijn eigen visie. Ik vind ook zeker dat Noah dingen moet ervaren en af en toe eens moet vallen om te leren opstaan. Wel vind ik het fijn als dit binnen een redelijk veilige setting is 😉

 3. december 28, 2017 / 9:44 am

  Vanmorgen in de krant trok dit onderwerp gelijk mijn aandacht 1 omdat ik met pubers werk en de politie afgelopen tijd regelmatig op school is geweest ivm vuurwerk en 2 omdat wij helemaal niet van vuurwerk zijn. Sterretjes zullen wij zeker afsteken en knalerwten zijn gekocht omdat mijn jongens dat leuk vinden. Pubers of niet als ze maar oppassen! Een lont en bril vind ik belangrijk en op school praten wij met de pubers over de gevaren van vuurwerk. Verbieden kan niet maar je kan ze wel wat meegeven

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:12 pm

   Heel goed om altijd in gesprek te blijven! Je weet niet welke keuze ze uiteindelijk maken.. maar dan heb jij gedaan wat je kon doen!

 4. december 28, 2017 / 10:29 am

  Il ben altijd heel voorzichtig met die dingen. Een kaars laat ik mijn jongsten ook nog niet aansteken. Mijn oudste heeft dat ook nog nooit gedaan maar zie ook niet zitten waarom hij dat nu zou moeten. Het komt vanzelf.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:13 pm

   Ja, dat denk ik ook. Vooral pas laten doen als ze er zelf aan toe zijn 😉

 5. december 28, 2017 / 10:33 am

  Grappig zo had ik er nog nooit over nagedacht. Zo zie je dat iedereen een andere benadering heeft bij opvoeden. Ik ben meer van het voorkomen is beter dan genezen type.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:14 pm

   Mooi he? Dat iedere ouder zijn eigen visie en stijl mag hebben 🙂

 6. december 28, 2017 / 10:35 am

  Ik ben echt geen fan van vuurwerk. Van miij mag het wel afgeschaft worden eigenlijk, en dan gewoon door pro’s laten doen met oud & nieuw

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:15 pm

   Lijkt mij idd ook wel wat… gewoon elke stad/dorp 1 groot vuurwerk door pro’s.

 7. december 28, 2017 / 10:36 am

  Ik weet niet zo goed wat ik ervan vind eigenlijk weet vanuit ziekenhuis teveel gebeurd denk kappen met die troep maar aan andere kant is het 1 keer per jaar en ook wel weer heel leuk

 8. december 28, 2017 / 10:56 am

  Nou als ik zie hoe de kinderen hier in de buurt met vuurwerk omgaan vraag ik me wel eens af of het goed is.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:15 pm

   Ik vind dat ook zo eng.. Vraag me altijd af of hun ouders dat weten..

 9. december 28, 2017 / 11:18 am

  Poe wat een lastig onderwerp. Van beide kanten kan ik het begrijpen. In de oudheid moesten we ons zelf natuurlijk beschermen tegen gevaren als wilde dieren en het onstuimige weer. Tegenwoordig kennen wij dit natuurlijk niet meer en vervaagd ons instinct geleidelijk aan steeds meer. Misschien zijn dit dan toch de momenten waarop we dit weer kunnen stimuleren. Ik heb geen idee hoor, ik heb hier niet voor gestudeerd en ik heb geen kinderen. Maar ik denk als je van kleins af aan vuurwerk met ze afsteekt (dus onder begeleiding) dat kinderen/pubers er wel meer gevoel bij krijgen van wat wel kan en wat absoluut niet. Voor ouders lijkt me dit wel heel eng, stel je voor… Even een moment van niet opletten. Wat er dan kan gebeuren. Tja al met al het blijft een lastig pakket.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:16 pm

   Juist dat we er nu niet zo goed meer in zijn maakt mij wel wat bang voor de pubers met vuurwerk… t zou jouw kind maar zijn wat een vuurpijl of iets in zijn oog krijgt doordat een puber met vuurwerk mocht ‘spelen’.

 10. december 28, 2017 / 11:27 am

  Ik kan mij herinneren dat ik niet echt veiligheidsmaatregelen had, maar ik mocht het alleen afsteken bij mijn vader in de buurt zodat die een oogje in het zeil kon houden, maar het is wel iets om goed over na te denken ja, ben nu 27 en als ik zelf kindjes krijg dan zal ik zeker wel veiligheidsmaatregelen nemen, want het vuurwerk word steeds gevaarlijker.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:17 pm

   Die afspraak hadden wij inderdaad ook. Ik heb wel het idee dat vuurwerk tegenwoordig wel steeds gevaarlijker aan het worden is..

 11. december 28, 2017 / 11:51 am

  Lastig dingetje! Mijn man heeft vuurwerk in z’n oog gekregen door toedoen van een ander, dus hij wil absoluut geen vuurwerk. Ik vind het prima, sterretjes zijn ook goed.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:19 pm

   Wat heftig zeg! Is het goed afgelopen? Kan het me goed voorstellen dan…

 12. december 28, 2017 / 12:15 pm

  Gezien alle waarschuwende boeken over het puberbrein, en dat ze de gevolgen van hun acties nog niet goed kunnen overzien, vind ik het een bizar advies om pubers met vuurwerk te laten ‘spelen’.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:19 pm

   Ja… denk ook niet dat pubers de gevaren al kunnen overzien, laat staan er echt iets van leren…. En als het mis gaat ben je toch als ouder verantwoordelijk..en niet je puber!

 13. december 28, 2017 / 1:52 pm

  Dat heb je heel mooi gezegd. Eerst vertellen wat er kan gebeuren en waarschuwen. Vervolgens mogen ze het vuur voelen branden, om het zo maar kort te zeggen.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:20 pm

   Jij snapt em 😉

 14. december 28, 2017 / 7:08 pm

  Lastig onderwerp zeg! Ik denk dat er ook een stukje bij de ouders ligt.

  Ik denk dat als je er als ouder bijstaat en alle veiligheidsmaatregelen in acht neemt ( en legaal vuurwerk afsteekt samen ) en goed duidelijk bent wat wel en niet mag het op zekere hoogte wel kan..

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:23 pm

   Samen is idd iets anders dan je puber met een groepje vrienden met vuurwerk de straat op te laten gaan 😉

 15. december 29, 2017 / 9:58 am

  Ik heb gelukkig nog geen puber en hier is het vooral nog met een vuurwerkbril lange sterretjes aansteken. Dit jaar kopen we voor het eerst zo’n box maar we leren de kinderen wel dat het gevaarlijk is. Ze zijn niet dol op knallen dus ik verwacht dat ze hun zakgeld er later niet aan zullen besteden 😉

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:24 pm

   Die sterretjes vind ik wel helemaal leuk! Best fijn dat ze er niet zo van houden 😉

 16. december 29, 2017 / 2:07 pm

  Nog geen puber hier maar ik zou wel zeggen dat hij moet voorzichtig zijn en niet te dichtbij als wilt aansteken. Ik vind zelf niet zo leuk die vuurwerk vooral die met geluidje.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:25 pm

   neee… ik houd er ook helemaal niet van. Siervuurwerk vind ik wel mooi om te zien 🙂

 17. december 29, 2017 / 6:53 pm

  Tja, ik vind dat een kind of puber zelf moet ervaren hoe iets is. Goed voor het zelfvertrouwen. Wel natuurlijk als het enigszins veilig kan. Als je je kind laat opgroeien met vuurwerk en laat zien hoe je het veilig gebruikt, dan mag je er toch wel vanuit gaan dat je je best gedaan hebt. Daarna is het loslaten en vertrouwen.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:26 pm

   Helemaal mee eens… je kunt niet meer doen dan een goed voorbeeld meegeven en goed opvoeden…

 18. december 29, 2017 / 8:28 pm

  Ja als een puber weet wat die doet dan is het wel goed om mee te leren omgaan. Zelf ben ik echt van het afsteken van vuurwerk geweldig, maar wel zonder gevaar. Gewoon Nederlands vuurwerk, geen illegale dingen uit het buitenland.

  • Marieke
   Auteur
   december 30, 2017 / 11:27 pm

   Houd het inderdaad maar gewoon bij het Nederlandse vuurwerk ;-). Heel veel plezier met afsteken morgen!

 19. januari 1, 2018 / 11:09 am

  Zelf ben ik niet zo dol op vuurwerk, maar mijn meiden vinden het wel leuk. Ze mochten alleen naar buiten met een veiligheidsbril, oorbescherming en haren in hun jas naar buiten

 20. januari 2, 2018 / 8:42 am

  Ik vind vuurwerk ook maar eng en ben blij dat onze kinderen nog te klein zijn om ervoor wakker te blijven. Hopelijk is er tegen de tijd dat zij pubers zijn gewoon 1 grote vuurwerkshow per gemeente. Een stuk veiliger.

 21. januari 15, 2018 / 12:44 pm

  Ik vind het best een lastig onderwerp omdat ik het zelf best eng vind.. Het lijkt me vooral belangrijk om de nadruk te leggen op de veiligheid en kinderen dan vooral plezier te laten maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489