De 11 allerleukste Sinterklaasboeken!

sinterklaasboeken

Nog even en dan is het weer zover: Sinterklaas! Vanwege de hele Coronasituatie zal het vast allemaal anders verlopen dan we gewend zijn. Toch wil ik thuis proberen om er in ieder geval een groot feest van te maken. Het is hier het eerste jaar dat Noah het echt beseft en dat vind ik leuker dan ik  had verwacht. We zitten hier inmiddels al dik in de voorbereidingen. De verkleedkleren (Sinterklaaspak en pietenmutsen) zijn al van zolder gehaald en het voorlezen uit boeken over Sinterklaas is al begonnen. De voorpret is hier in huis al een groot deel van het hele feest. Om jullie ook te helpen met een beetje voorpret, zet ik in deze blog alvast 11 geweldige voorleesboeken (voor kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen) op een rijtje met het thema ‘Sinterklaas’. 

Het belang van voorlezen

De meeste ouders lezen weleens voor, maar wist je dat dit echt ontzettend belangrijk is? Je kunt het niet vaak genoeg doen! Voorlezen versterkt de band tussen ouders en kinderen. Even een fijn rustmomentje samen tijdens of na een drukke dag. Daarnaast zorgt het ervoor dat je kind zich beter leert concentreren. Bij een baby of dreumes is dit vaak nog maar kort en bij een peuter wordt dit al steeds langer. Ook bouw je enorm aan de woordenschat en de zinsbouw van je kind.

Boekentaal is anders dan spreektaal. Door boeken voor te lezen ontwikkelen de kinderen spelenderwijs veel inzicht in de taal. Afhankelijk van het boek (en thema) dat je kiest, kun je kinderen ook voorbereiden en meenemen in de wereld om hen heen. Kinderen gaan situaties in de sociale context zo ook beter begrijpen. Heel mooi om na het voorlezen ook nog even een gesprekje te hebben met je kind over wat het personage van het boek heeft meegemaakt. Natuurlijk is het ook een mooie manier om de leesmotivatie van je kind te vergroten. Kinderen die enthousiast zijn over boeken zullen ook sneller zelf willen leren lezen. Boeken kunnen de fantasie enorm prikkelen. Kinderen komen hierdoor in aanraking met thema’s die ze anders misschien niet snel zouden tegenkomen.

Nu je weet hoe belangrijk voorlezen is, is het natuurlijk leuk om de komende periode boeken te lezen over het thema ‘Sinterklaas’. Ik zet hieronder de 11 allerleukste boeken over Sinterklaas voor je op een rijtje!

  1. Jip en Janneke: Sinterklaas komt 

Heerlijk jeugdsentiment waar kinderen ook nu nog van kunnen genieten. Een kneuterig boek over twee kinderen die al weken voordat Sinterklaas komt hun schoen willen zetten en een brief gaan sturen naar Sinterklaas. Dit boek sluit de Sinterklaasperiode ook weer af door aan te geven dat Sinterklaas weer vertrokken is. Een boek met allemaal korte verhaaltjes. Een absolute aanrader!

2. Nijntje en Sinterklaas

Nog zo’n heerlijke klassieker. Vooral mijn dreumes is dol op dit boekje, maar mijn peuter geniet er stiekem nog net zo hard van. Inmiddels kan hij zijn zusje dit boekje ‘voorlezen’. Zeker een boekje om aan te schaffen voor kinderen tussen de 1,5 en de 3 jaar.

3. Bobbi viert Sinterklaas 

Bij alle hoogtepunten in het leven van onze peuter kochten wij een Bobbi boekje. De thema’s sluiten ontzettend mooi aan bij de belevingswereld van peuters. Ze zijn goed voorbereid op nieuwe situaties en beleven het echt al een keer samen met Bobbi. Ook dit boekje ‘Bobbi viert Sinterklaas’ is dus een must om in huis te hebben!

4. Het geheime boek van Sinterklaas en Sinterklaas voor grote kinderen

Voor alle ouders die hun kinderen willen voorbereiden op het echte verhaal over Sinterklaas zijn deze boeken echte musthaves. Het is vaak best pijnlijk voor kinderen die nog in Sinterklaas geloven om te horen dat het toch allemaal iets anders licht. Deze boeken  helpen ‘de landing’ iets te verzachten. Leuke boeken voor kinderen vanaf een jaar of 7/8.

5. Samenleesboek: Het boek van Sint

Heel leuk boekje (met name voor kleuters die al wat letters kennen) om echt samen te lezen.

6. De vrienden van Sinterklaas 

Dit boek is echt heel indrukwekkend. Zowel het verhaal als de prachtige illustraties. Je blijft er maar naar kijken… Dikke aanrader!

7. Sinterklaasje,  kom maar binnen!

Heerlijk om samen met de kinderen de Sinterklaasliedjes te zingen. Zelf stoei ik nog weleens met de tekst, dus dit boek is dan best fijn! De liedjes geven altijd zo’n gezellige sfeer in huis! Kruidnoten bakken en meezingen maar!!

8. Gouden boekjes – het verhaal van Sinterklaas

Nog even los van het verhaal, ben ik altijd dol op de uitstraling van deze serie. Ze staan prachtig in een themahoekje of op de kinderkamer!

9. Luuk en Lotje – het is Sinterklaas

Misschien ken je de serie van Luuk en Lotje al. Dit boekje is net als alle andere boekjes van de serie echt heel erg leuk voor peuters. De verhaaltjes lezen heerlijk voor, zijn niet te ingewikkeld en heel goed te begrijpen voor kinderen vanaf een jaar of 3. Naast Sinterklaas zijn er ook heel veel andere leuke boekjes te koop van Luuk en Lotje.

10. Zaklampboek Sinterklaas

Zaklampboek Sinterklaas

Mijn beide kids zijn dol op deze serie en nu hebben ze er dus ook gewoon een Sinterklaasboek van! Hoe tof is dat!! Samen speuren in het donker in het thema ‘Sinterklaas’.

Wij lezen hier elke avond ongeveer 15 minuten voor, voordat de kinderen gaan slapen. Beide kinderen genieten er enorm van! Hoe gaat dat bij jou? Hopelijk heb je iets aan de boekentips hierboven. Als je dan toch de Sinterklaasgekte in moet, dan kun je er ook maar beter zelf van genieten ;-). Heb je zelf nog een leuke boekentip, dan hoor ik het graag!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: