Dorst? Dan drink je maar water!

Dorst? Dan drink je maar water!

De scholen zijn weer begonnen. Net als het gezeur trouwens. Daar waar aan de ene ouder roept dat de school een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft en deze nu eens moet nemen, roept de andere ouder dat de school zich vooral nergens mee moet bemoeien. Zij weten tenslotte zelf wel wat het beste is voor hun kind.

Afgelopen week ging het  op Facebook in meerdere groepen en als reactie onder nieuwsartikelen over ‘de gezonde school’. Steeds meer scholen vragen (of verplichten) ouders om hun kind alleen water en fruit mee te geven naar school.

In Nederland groeit het aantal kinderen met overgewicht. Hiervoor zijn, wat mij betreft, niet de scholen verantwoordelijk. Als ik zelf door de supermarkt loop, dan zie ik hoe lastig het is om een gezonde keuze te maken. In veel producten zit suiker. Naast ongezond eten bewegen kinderen tegenwoordig ook steeds minder.

En dan nu… de oplossing

Wie er nu precies verantwoordelijk is voor het veroorzaken van overgewicht kunnen we wat mij betreft in het midden laten. Wat ik mooi vind als ouder is dat scholen de kinderen les geven over het maken van gezonde keuzes. Dat ze kinderen vertellen hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen en gezond te eten. Daarnaast zijn er scholen die een stapje verder gaan. Zij verplichten de ouders om hun kinderen water en fruit mee te geven in plaats van een pakje drinken.

Autonomie ouders

Een aantal ouders hebben hier veel moeite mee. Tijdens het volgen van de discussie op Facebook vroeg ik mij af waar deze ouders precies moeite mee hebben. Zo verkeerd kan het niet zijn, toch? Dat iemand jouw kind helpt om gezonde keuzes te maken. Dat dit een schoolbrede aanpak is lijkt mij voor de kinderen alleen maar gemakkelijker. Het is dan ‘normaal’ om als je dorst hebt wat water te drinken en als pauze hapje weer een heerlijke appel of banaan te eten.

De meeste ouders zijn hier dan ook niet op tegen. Waar zij vooral moeite mee hebben is dat iemand anders gaat bepalen wat hun kind wel of niet mag eten. Ouders die moeite hebben met het ‘verplichte’  karakter van deze afspraak. Iets moet en iets anders mag niet meer. Zij bepalen graag zelf wat zij willen voor hun kind.

Mijn mening

Gezonde voeding vind ik erg belangrijk. Onze zoon krijgt naast melk alleen water te drinken. Daarnaast proberen wij zoveel mogelijk verse fruit en groentehapjes voor hem te maken en hoop ik hem voorlopig nog weg te kunnen houden van koekjes en snoepjes. Ik vind het daarom fijn als over een aantal jaar ook de school een steentje wil bijdragen. Dit scheelt een hele hoop discussie thuis over de koekjes of pakjes frisdrank die zoonlief dan mee zou willen in zijn broodtrommel omdat andere klasgenootjes dit ook hebben. Samen met de school voor een gezonde generatie! Ik ben voor!

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”]Hoe denk jij hierover? Wat zijn de afspraken op de school van jouw kind? Wat geef jij je kind mee als pauzehapje?[/otw_shortcode_quote]

Comments

comments

Delen:

17 Reacties

 1. september 5, 2017 / 5:53 am

  Ik zou hier absoluut geen moeite mee hebben.
  Onze school doet het niet, maar we weten wel dat eigenlijk iedereen in de eerste pauze fruit eet en dat neemt ook eigenlijk iedereen altijd mee, ondanks dat dit geen verplichting is.
  Ryan krijgt van mij altijd water met een paar drupjes limonade mee. Wanneer deze op is vult hij deze zelf met water.

 2. september 5, 2017 / 10:04 pm

  Ik hoef me daar gelukkig allemaal geen zorgen meer over maken – ik heb 2 volwassen kinderen dus geen schoolgedoe meer 🙂

 3. september 6, 2017 / 4:51 am

  Ik was blij dat mijn oudste naar de basisschool ging. Geen gezeur meer over wat wel en niet mag qua eten en drinken. Dus ik hoop dat het op de basisschool nog even gewoon blijft. Al ben ik van mening dat de gewoon water kunnen drinken. Helaas doen mijn kinderen dat niet en zijn ze eigenwijs genoeg om niet te drinken. Ook een hele dag op school ja. Dus ik hou het bij appelsap met water.

 4. september 6, 2017 / 4:55 am

  Ik zou er geen problemen mee hebben. Met water is niks mis, en als dat de regels zijn van de school: prima.

 5. september 6, 2017 / 5:46 am

  Ik heb geen moeite met water. Hier drinken de kinderen ook water. Waar ik wel moeite mee heb is de vrijheid zelf te beslissen wat je kind mee krijgt.

 6. september 6, 2017 / 6:10 am

  Bij ons krijgen ze vaak water mee naar school. Op school is hier ( nog) geen afspraak over, ik ben wel voor om dit zelf te beslissen op zekere hoogte . Kinderen moeten wel fruit meenemen voor in de ochtend en dat is goed, niet leuk als je buurman een lekkere koek naar binnen werkt

 7. september 6, 2017 / 6:59 am

  Geen problemen mee, mijn dochter krijgt sowieso wel water mee naar school (heb hier ook een blog over geschreven). Wat ik veel belachelijker vind is dat er ouders zijn die hun kinderen blijkbaar energiedrankjes mee geven naar school… say what???

 8. september 6, 2017 / 10:50 am

  Ik kreeg altijd water mee en een pakje sap. Ik heb nog geen kinderen maar ik denk dat ik het net zou doen als jij

 9. september 6, 2017 / 12:26 pm

  Mijn kids zijn dol op water. Altijd al gegeven en nu vinden ze het heerlijk. Zoete dranken zijn voor mij echt een extra iets, een traktatie. Dus vooral niet te vaak en te veel.

 10. september 6, 2017 / 10:47 pm

  Mijn kinderen dronken echt geen water, wat ik ook probeerde. Wat dan? Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen drinken, dus ik deed er altijd een beetje (suikervrije) limonade in. Ik ben zeker voor een goed voorbeeld, maar soms slaat het wel een beetje door.

 11. september 8, 2017 / 9:05 pm

  Ik word zo moe van die ouders die alles vrij en blij willen hebben. Geen verplichtingen nergens naar niemand. De school mag niets beslissen. Jantje mag moddervet zijn en niet mee kunnen doen met gym, maar krijgt wel nog elke dag snoep en pakjes suikerwater mee, want ja het kind lust niets anders. Tuurlijk hoeft de school niet te overdrijven en na te kijken wat er op een boterham zit, maar ik zit ook niet te wachten dat mijn kind een traktatie krijgt van lollys gerold in suikerspin met zure matten. En ik hoorde water is alleen voor honden? Dat soort mensen maken mij heel angstig..

 12. september 9, 2017 / 5:13 am

  Mijn zoon is inmiddels 14 dus heb ik hier gelukkig geen last meer van 😉 Bovendien is hij opgegroeid in Frankrijk waar het allemaal zo anders gaat. en naar mijn mening, prettiger. Een gevarieerde warme maaltijd in de schoolkantine (met water dat wel) . Ze leren hiervan en eten ook dingen die thuis nooit op tafel komen (in mijn geval bijvoorbeeld spruitjes haha) .

 13. september 9, 2017 / 7:09 am

  Ik ben ook zeker voor! Ik neem zelf altijd fruit en water mee naar school, en vaak ook nog iets van groenten. Ik vind het heel goed als scholen de ouders gaan aansporen!

 14. september 9, 2017 / 7:24 pm

  Water is hier wat we allemaal vaak en veel drinken en uitzonderingen erop zijn Coolbear of Ice tea green maar laatste alleen af en toe thuis. Mijn dochter krijgt een grote dopper mee met water en drinkt dat graag. Water is een top dorstlesser, smaakloos bijna dus dat iemand het helemaal niet lust is lastig te begrijpen, het is meer dat ze iets kennen wat ze een blijer gevoel geeft in mond en hoofd 😉 Fruit en rauwkost gaan mee in de lunchbox en boterhammen met met name hartig beleg, saai? Nee hoor, er zijn genoeg feestjes of uitzonderingen thuis of in het weekend!

 15. september 11, 2017 / 5:12 am

  Persoonlijk denk ik dat het heel goed zou zijn als de kinderen voorlichting krijgen. Geld kan het probleem niet zijn om je kind gezond te laten eten: water komt uit de kraan en een zak appels is ook niet zo duur bij Dirk van den Broek bijvoorbeeld. En dan weet je ook meteen dat er geen suiker in zit. Ik snap dat ouders moeite hebben met het verplichte karakter, maar volgens mij is het nog altijd zo dat als een bepaalde groep zich gewoon binnen de regels gedroeg, die extreme maatregelen niet nodig zouden zijn. Misschien kunnen ze hun pijlen beter daarop richten dan de schoolleiding 🙂

 16. september 11, 2017 / 1:54 pm

  Helemaal met je eens, hoop discussie en gezeur voor iets dat zo simpel kan zijn. Maar goed, ik ben blij dat je er ook zo over denkt.

 17. september 12, 2017 / 1:46 pm

  Ik heb er ook geen moeite mee, vooral omdat ik heb gezien toen ik als leerkracht werkte wat sommige kinderen voor bizarre dingen mee kregen. Een keertje een koekje in plaats van fruit boeit me totaal niet eigenlijk, maar ik vind een gevulde koek of een mars niet nodig en ook dat gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107