
Ieder kind is anders en zo heeft ook ieder kind een ander eet- en slaapritme. Daarnaast is ook de hoeveelheid voor ieder kind weer anders.Ondertussen hebben we een eet- en slaapschema bij 6 maanden opgesteld. Voor ons is het best even zoeken geweest naar een ritme. We waren vaak onderweg en merkten dat het iedere dag anders liep. Uiteindelijk hebben we besloten om ons (zoveel mogelijk) aan een vast ritme te houden.
Nu ik het hierboven zie staan klinkt het bijna alsof dat vanzelf ging. Dit is helaas in de praktijk toch wel iets anders gegaan. Het aantal flessen vond ik bijvoorbeeld lastig. Wanneer mag je nu een fles vervangen door groente/fruit? Wanneer eet een kind voldoende? Wat kan hij wel of juist nog niet als tussendoortje eten? Daarnaast wilde Noah met 4 maanden nog bijna geen fruit en groente eten en kon ik ook nog geen echt ritme ontdekken.
Ons eet- en slaapschema
Maar… voor nu zijn we eruit. Wij houden nu het volgende schema aan:
7:00u: Fles (150 + 5 en een klein beetje pap)
8:30u – 10:30u: slapen
11:00u: fruithapje en water
12:00u – 13:00u: slapen
14:00u: Fles (150 + 5 en johannesbroodpitmeel)
14:30u – 15:30u: slapen
16:00u: tussendoortje zoals bijvoorbeeld smikkel sticks van Ella’s
17:30u: Groentenhapje + water
20:30u/21:00u : Fles 180 + 6 (papfles)
21:00/21:15u – 7:00u: slapen
Bovenstaand schema volgen wij ongeveer. Tot twee weken geleden dronk hij nog 4 flessen op een dag. Nu eet hij zoveel fruit en groente dat hij zelf geen behoefte meer heeft aan die 4e fles. Als hij een keertje een half uurtje eerder al trek heeft dan krijgt hij gewoon al iets eerder te eten.
Voordelen schema
Wat wij merken is dat hij nu (sinds we zijn gestart met dit eet- en slaapschema) ook een beter ritme heeft gekregen. We zien nu beter aan hem wanneer hij moe is en lekker even naar bed wil. Het slaapje aan het eind van de middag doet hij ook nog weleens direct na het avondeten. Alle andere slaapjes doet hij eigenlijk iedere dag volgens het schema.
Een ander voordeel is ook dat als iemand op hem past, wij duidelijk kunnen aangeven wanneer hij ‘moet’ eten en slapen. Niet iedereen weet wat je kindje wanneer wil en dan is zo’n schema voor de oppas wel heel prettig.
Daarnaast merk ik ook dat een beetje duidelijk en structuur ook hem heel goed helpt. Hij slaapt nu vrijwel altijd de hele nacht door en is een heel stuk vrolijker overdag.
Deze blogpost is niet bedoeld om een schema op te stellen voor jullie kindje. Het is een voorbeeld van ons eigen schema. Het is belangrijk om goed te kijken naar de behoeften van jouw kindje. Het kan best zijn dat jouw kindje veel minder slaapt of eet of juist veel meer.
Hoe ga jij om met opvoeden en structuur? Kies jij voor een vast ritme? Of vind je het zelf juist fijner om per dag te kijken naar wat je kindje vraagt?
Zelf vind ik dit heel fijn. Zelf hield ik tot voor kort een schema bij voor mijn kinderen. En ook in de kinderopvang werkt het zo. Heel fijn.
Auteur
Normaal ben ik nooit zo van de structuur, maar ik merk dat het met een kleintje wel heel goed werkt! Gebruik jij als gastouder een vaste structuur voor alle kindjes? Of heeft ieder kindje zijn eigen ‘schema’?
Ieder kind heeft een eigen ritme. Fruit, lunch enz dat staat vast. Voor de rest is het kindvolgend.
Ik had ook een schema. Structuur werkt gewoon het beste, soms vervelend voor de omgeving of voor uitstapjes. Maar het werkt wel goed.
Auteur
Ja.. de uitstapjes zijn soms wel lastig. Ik ben nog een beetje aan het uitzoeken hoe ik hem groente geef als ik onderweg ben … Tips?
Ik heb me vroeger nooit echt aan een schema gehouden, maar mijn dochter doet het wel met ons kleinkind en voor haar werkt het perfect 🙂
Ja ik koos zeker voor vaste ritmes. Tenminste zo gauw ze vast voedsel kregen. Toen ik nog borstvoeding gaf deed ik dat op vraag. Toen was alleen het middagslaapje en ’s avonds slapen in een vast ritme.
Ik had wel een vast ritme toen ze klein waren, ook hielp het mijzelf om te wennen aan de nieuwe situatie. Nu laat ik dat los en kunnen ze zelf een boterham smeren of een appel pakken 😉
Auteur
Hoe ouder ze worden hoe makkelijker het wordt volgens mij! Heb je wel vaste bedtijden?
Ik deed alles op vraag, nu is er een vast ritme in de avond
In de praktijk hebben wij ook een redelijk vast ritme. Het werkt gewoon fijner. Overigens laat ik Ruub het redelijk zelf bepalen qua slapen maar dat komt wel elke dag ongeveer op hetzelfde neer. Eten is wel een vrij vast ritme. Ik zal er ook eens over schrijven voor het bij ons nu is.
Ja hoor fijn een vast ritme, deed ik ook zo en zowel mijn zoontje als ik hadden er baat bij 😉