Iemands leven redden met je placenta?

Iemands leven redden met je placenta?

Al sinds de helft van mijn zwangerschap is de placenta een beetje de ‘boosdoener’ van alle problemen. Het is veroorzaker van de bloedingen en het breken van mijn vliezen. Dat we dus niet direct een fijne relatie hebben – mijn placenta en ik-  zullen jullie wel begrijpen. Toch zijn er een hoop mensen die de placenta als heel waardevol zien. Of dit de relatie tussen mij en mijn placenta nog zal redden valt te betwijfelen, maar toch wil ik jullie een aantal opties geven zodat je zelf kunt kiezen wat jij met jouw placenta wilt doen na de geboorte!

  1. Lotusgeboorte

De meeste mensen laten hun placenta direct weggooien na de bevalling. Daarnaast zijn er mensen die bewust kiezen voor een lotusgeboorte. Dit houdt in dat de placenta aan de navelstreng van het kindje vast blijft zitten totdat deze vanzelf loslaat. Het zou ervoor zorgen dat de band op een natuurlijke wijze wordt verbroken en dat je kindje geen traumatische ervaringen overhoudt aan de bevalling. Ben je dit van plan, zorg dan dat wat lekker geurende kruiden en een katoenen lap in huis hebt. Na een aantal dagen ruikt de placenta namelijk niet meer heel erg fris ?.

 

  1. Placenta begraven

Een placenta schijnt te zorgen voor vruchtbaarheid. Om deze reden zijn er mensen die de placenta begraven in de tuin en er vervolgens een boompje op planten. Een boompje dat net als hun kindje zal groeien en bloeien. Dit vind ik wel een mooie gedachte..

 

  1. Navelstrengbloed laten opslaan en doneren

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Dan is het zeker een optie om eens te overwegen om het bloed van de navelstreng te doneren. De navelstrengbloedbank Sanquin   kan namelijk altijd extra donaties gebruiken. Het kost jou niets, is pijnloos en het kan anoniem worden ingevroren. De donatie kan worden gebruikt voor stamceltransplantatie. Stamcellen hebben een sterk genezend vermogen en zijn extreem waardevol bij de behandeling van allerlei ziektes en aandoeningen. Het zou toch fantastisch zijn als je met het bloed van jouw placenta ooit een leven zou kunnen redden? Het is helaas nog niet in ieder ziekenhuis mogelijk. Wil je dus doneren, informeer dan van tevoren even naar de mogelijkheden.

Liever opslaan voor eigen gebruik? Ook dit is mogelijk. Je betaald hier wel jaarlijks een bedrag voor van €121,- en een eenmalig startbedrag van €296,50 bij de stamcelbank.

 

  1. Placenta- omeletje?

Je kunt de placenta ook opeten. Wat mij betreft niet een hele aantrekkelijke gedachte. De placenta schijnt veel vitamine B-12 te bevatten. Ook zou het de melkproductie kunnen bevorderen en het bloedverlies na de bevalling kunnen verminderen. Tsja.. je moet er wat voor over hebben zeg maar! Ik geloof dat ik maar op een andere manier mijn vitaminen binnen probeer te krijgen…

 

Naast deze opties zijn er nog wel meer dingen die je met je placenta kunt doen. Er zijn zelfs mensen die er sieraden of pillen van laten maken. Wat wij ermee gaan doen weet ik nog niet. Mijn eerste gevoel zegt ‘weggooien’, maar als ons ziekenhuis ook donatie kan bieden, dan sta ik hier zeker ook voor open. Het kost mij niets en wellicht kan er ooit iemand mee geholpen worden. Dat zou ik echt geweldig vinden. Wat heb jij gedaan of ben je van plan met je placenta?

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: