Ouders let op! Dit is niet alleen levensgevaarlijk in België!

Ouders let op! Dit is niet alleen levensgevaarlijk in België!

Vandaag las ik opnieuw een heftig artikel van het Algemeen Dagblad.  Sinds ik moeder ben (of misschien zelfs sinds de start van mijn zwangerschap) ben ik eerlijk gezegd een beetje een zachtgekookt eitje geworden. Ik huil op tv mee met zielige programma’s, kan niet kijken naar kinder- of dierenleed en kan al helemaal moeilijk omgaan met ruzie en alle andere ellende in de wereld. Het nieuws vermijden is iets dat vaak goed werkt voor mij, maar helaas vindt bepaald nieuws mij toch.

AD baby stikt

Als je op Google ‘AD baby stikt’ intypt, dan vind je niet alleen het artikel dat ik vanmiddag las. Je ziet dan een heleboel artikelen over baby’s die in van alles en nog wat gestikt zijn. Normaal gesproken houd ik niet zo van bangmakerij. Toch wil ik hier in mijn blog aandacht aan besteden. Ik zal even uitleggen waarom.

Onze baby stikt

Onze lieve Noah is een (zeer) ondernemende baby die de wereld heel intens in zich opneemt. Ik kan hier enorm van genieten, maar het maakt mij soms ook wel bang. Heel hard probeer ik die nuchtere en zeer relaxte moeder te zijn. Maar ik moet hier toch even opbiechten dat ik meerdere keren per nacht wakker wordt en angstig naar de babyfoon (camera) staar om vervolgens opgelucht adem te halen dat alles ok is. Herkenbaar?

Slapen zonder dekentje

In verschillende artikelen lees je over kinderen die stikken onder hun dekentje. Voor de ouders die zich hier niet zoveel bij kunnen voorstellen… Ons kindje trekt dekentjes over zich heen of draait zichzelf eronder. Hij duwt alles (dekentjes/knuffeltjes etc.) op zijn mond en neus en raakt dan in paniek. Ik ook. In zijn bedje ligt dus helemaal niets meer. Hoe wij dit in de winter gaan doen? Wij hebben nu een hele dikke en warme slaapzak gekocht. Hopelijk is dit voldoende.

Craving zwangerschap

En nu even over bovenstaand artikel. Dit raakt mij namelijk niet voor niets. Tijdens mijn zwangerschap at ik niets anders dan frikandellen en babybel kaasjes en nog steeds zijn deze favoriet. De afgelopen weken heb ik regelmatig fantastische traktaties voorbij zien komen met Babybel kaasjes voor op het kinderdagverblijf of in de kleuterklas. Ik heb deze bewaard voor als Noah zou gaan trakteren voor een verjaardag. Leek me leuk! Lieve kleine kaasjes. Nu lees ik in het artikel dat hier de afgelopen 2 jaar al 3(!) kinderen aan zijn overleden.

Natuurlijk kan je kindje in heel veel andere dingen ook stikken. Vaak ben ik mij hier dan ook wel van bewust. Wij zijn heel voorzichtig met het aanbieden van eten. Toch ben ik blij dat ik het nu weet. Ik zou namelijk nooit het risico willen nemen dat ons kindje of het kindje van iemand anders iets overkomt.

Wet

Laten we hopen dat er snel een wet komt waardoor er een waarschuwing op producten komt te staan voor verstikkingsgevaar. Het is jammer dat dit nu valt onder de verantwoordelijkheid van de producenten en dus blijkbaar niet voldoende gebeurt. Nu moeten wij vooral zelf alert blijven.

Hebben jullie ervaring met kindjes die bijna stikken in bepaalde voorwerpen of producten? Voor welke dingen moeten andere ouders volgens jou extra alert zijn? Deel ze hieronder!

 

Comments

comments

Delen:

18 Reacties

 1. september 18, 2017 / 9:50 pm

  Ik heb het ook gelezen. Het is inderdaad verschrikkelijk. Ik kan me ook helemaal vinden in je stukje over de dekentjes. Het is erg lastig om altijd overal alert op te zijn. Soms kan er verstikkings gevaar zijn bij dingen waar je het niet van verwacht. Het kan al bij een wat je denkt zacht stukje manderijn zijn. Ik ben altijd extra oplettend bij speelgoed met kleine stukjes er aan, zoals de wieltjes van autotjes enzo.

 2. september 19, 2017 / 5:48 am

  Vreselijk ? Ik ben altijd als de dood met druifjes. Deze snij ik dan ook zo klein mogelijk. Ook lollies geef ik liever niet. Soms ontkom je er niet aan maar ze mogen van mij niet lopen met een lollie in hun mond, alleen zitten.

 3. september 19, 2017 / 7:20 am

  Ik heb het voorbij zien komen inderdaad. Verschrikkelijk als je dit als ouder mee moet maken. Ik zou er ook eentje zijn die de druifjes klein snijd, de aardbeitjes klein maakt… zodat je daar geen risico op loopt.

 4. september 19, 2017 / 9:18 am

  Oh afschuwelijk! Stikken vind ik echt een heel eng gevaar. Die babybel kaasjes had ik niet gezien als gevaar.

 5. september 19, 2017 / 9:38 am

  Een heel mooi ding dit, stikken. Ik denk dat kinderen gemakkelijk overal in stikken. Vooral als ze hun speelgoed of een vork te ver in hun mond stoppen. Je weet ’t immers maar nooit.

 6. september 19, 2017 / 9:52 am

  Ik heb er geen ervaring mee, maar wist helemaal niet dat kinderen alles tegen hun mond/neus duwen en zo eigenlijk kunnen stikken. Dit neem ik toch wel mee naar later wanneer het dan toch zover is en ik aan kinderen wil beginnen.

 7. september 19, 2017 / 2:44 pm

  Ik sta er soms misschien te weinig bij stil…
  maar ik heb dan ook geen kinderen die van alles in hun mond stoppen ? Misschien dat dat scheelt?
  Wel heel eng idee…

 8. september 19, 2017 / 8:40 pm

  Ik probeer er zeker op te letten.
  Dat kinderen niet eten en spelen, bijvoorbeeld en dat ze kleine hapjes nemen.
  Zeker druiven of snoeptomaatjes ben ik extra voorzichtig mee, maargoed.. een ongeluk is snel gebeurt.

  Babybell eten mijn kinderen regelmatig .. ook als ze jonger waren.
  Ik verschiet ervan dat het zo gevaarlijk is 🙁

 9. september 19, 2017 / 9:32 pm

  Alles kan gevaarlijk zijn uiteraard – toen mijn dochter klein was is ze bijna in een klein stukje appel gestikt – opletten is het best wat je kan doen 🙂

 10. september 20, 2017 / 7:22 am

  Ik had hier ook over gelezen op internet, bizar zeg! Vraag me dan alleen wel af hoe de ouders het kindje het gegeven hebben…

 11. september 20, 2017 / 3:45 pm

  Zo triest, alhoewel ik moet bekennen dat ik over die kaasjes nooit echt nagedacht heb ben ik wel uber alert. Druiven, knakworstjes vega, tomaatjes, nootjes, alles gaat in de lengte doormidden. En ik leer mijn kindjes met aandacht te eten en goed te kauwen…maar dan nog, het gebeurt!

 12. september 23, 2017 / 8:45 am

  Verschrikkelijk he. Dat wil je als ouder absoluut niet meemaken… Maar helaas kan je kind ook in zoveel andere dingen stikken. Altijd zorgen dat je als ouder in de buurt bent, en je kind nooit met eten laten rondlopen. En hopen dat het jou dan niet overkomt.

 13. september 23, 2017 / 11:53 pm

  zelf heb ik nog geen kinderen, maar altijd handig om te lezen!

 14. september 25, 2017 / 11:25 am

  Oh bah! Ik las het inderdaad ook en kreeg er onwijze kippenvel van! Vreselijk, afschuwelijk. Net als druiven. Mijn spruitje is niet zo dol op kauwen dus die verslikt zich regelmatig in de raarste dingen als een stukje vleeswaren. Dan maar onwijs kleine stukje!

 15. september 25, 2017 / 3:18 pm

  Wat vreselijk hè.. Ik ben altijd te oplettend , lijkt me vreselijk . Alleen het verslikken al. Alles snij ik dan ook ( veel te) klein

  Hoop dat veel mensen nu wat alerter zijn, dat zoiets iedereen kan overkomen

 16. september 26, 2017 / 4:32 am

  Sorry maar wat een onzin. Dit heeft toch niets met het product te maken maar met de ouders. Zo kan je alles maar dan echt alles als gevaar zien.

 17. september 26, 2017 / 10:18 pm

  Ik heb het ook gelezen! Ik was compleet in shock. Dat je zelfs in een babybel kan stikken. Vreselijk is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107