Thuiszitten vanwege Corona zorgt op bepaalde vlakken voor (veel) meer kosten op en ook verliezen mensen inkomsten. Toch is ook juist dit dé tijd om eens goed te kijken naar wat je kunt (be)sparen. Nu wat (be)sparen zorgt ervoor dat je straks een mooi bedrag hebt om leuke dingen te doen zodra er weer ruimte voor is. In deze blog deel ik 10 kleine bespaartips die direct geld opleveren. Begin vandaag (of morgen) nog!
-
Activiteiten voor thuis in plaats van een dagje weg
Daar waar veel mensen balen dat ze nu niet weg kunnen, bespaar je hiermee ook direct een hoop geld. Een dagje uit met het gezin naar een pretpark, museum of zwembad loopt toch al gauw in de kosten. Ook een avondje naar de bioscoop of een theater is nu even niet mogelijk. Balen natuurlijk en heel fijn als het straks weer mag. Probeer er nu de voordelen van in te zien door eens flink te besparen. Bedenk leuke (bijna gratis) activiteiten voor thuis zoals spelletjes in de tuin met water, een huttenfestijn of koop een maskertje en een scrub voor je voeten, laat je partner een massageworkshop volgen via YouTube en begin je eigen wellness heerlijk thuis! Ook een fietstocht, een leuke buitenspeeltuin of een speurtocht door de wijk wordt door kinderen vaak net zo leuk gevonden als een dagje naar de dierentuin.
2. Netflix, Videoland of Disney+ in plaats van de bioscoop
Al vanaf €7,99 heb je een maandabonnement op Netflix. Ga je met het hele gezin of met z’n 2tjes naar de bioscoop, dan ben je al meer geld kwijt aan een bioscoopkaartje. Natuurlijk ben je thuis geen avondje uit, maar het kan ook heerlijk zijn om lekker in je pyjama met dekbed op de bank en een bak zelfgemaakte popcorn een goede film te kiezen op bijvoorbeeld Netflix, Videoland of Disney+. Alle lampen uit, gordijnen dicht en je geluid wat harder en het is net echt ;-). En als je echt enthousiast bent, kun je er gewoon een wekelijks avondje ’thuisbioscoop’ van maken en het kost je niets extra.
3. Vakantie of een nachtje weg in eigen huis
Niet op vakantie vanwege Corona? Bedenk hoe je thuis zo dicht mogelijk bij een vakantie kan komen. Zet bijvoorbeeld een tent op in de tuin of de woonkamer, blaas je luchtbed op en pak je slaapzak. Zet in je tuin een vuurkorf of bbq aan en rooster marshmallows, bak broodjes of worstjes. Laat de kinderen een animatieprogramma bedenken of lees zelf voor in de tent met een zaklamp. Ook leuk om te vragen of de buurkinderen ook op hetzelfde moment kamperen in eigen tuin. Zo krijg je echt een ‘campinggevoel’. Meer van de luxevakanties? Leg alle matrassen dan op de grond en slaap met elkaar in 1 kamer. Zorg voor een luxe ontbijtje of een lopend ‘all inclusive’ buffet voor de lunch. Blaas het zwembad op in de tuin en maak echte zomerse cocktails met een parapluutje erin. Wedden dat de kinderen (en jullie zelf ook) deze vakantie nooit meer zullen vergeten?
4. Thuis uit eten
Nog een kostenpost is een avondje uit eten. Heerlijk natuurlijk. Oppas voor de kinderen en zelf even heerlijk bijkletsen zonder dat je hoeft te koken. Vooral dat laatste vind ik altijd zo fijn! Om geld te besparen kun je met vrienden afspreken om een avond ’thuis uit eten’ voor elkaar te organiseren. Je vrienden, buren of familieleden koken voor jullie en maken de borden mooi op. Ze maken een 3 gangendiner en jullie mogen vooraf aangeven wat jullie graag zouden willen eten. Een week later kun je dit dan voor hen doen. Zo hoef je die avond niet zelf te koken, krijg je toch heerlijk (en eens wat anders te) eten heb je geen troep in de keuken!
5. Shoppen? Gewoon zelf aan de slag!
Shoppen? Dat hoeft nu even niet! Kijk op YouTube tutorials en leer zelf breien, haken of naaien. Tijd genoeg om iets nieuws te leren en waarom dan niet direct iets creatiefs. Voor het geld van 1 broekje kun je zelf 2 of 3 broekjes naaien. Genoeg leuke betaalbare stofjes te vinden op internet. Zo is dat eigenlijk met heel veel dingen; kijk eens wat je zelf kunt maken. Daarnaast natuurlijk ook goed om te bedenken wat je echt nodig hebt. Nu je thuis in lockdown zit heb je voor 80% van de tijd alleen maar een pyjama nodig ;-).
6. 30 dagen niets kopen
Begin een leuke uitdaging. Naast de boodschappen koop je 30 dagen lang niets. Iedere keer als je iets had willen kopen zet je het geld dat dat had gekost opzij. Aan het eind van de maand heb je zo een leuk bedrag op je rekening. Waarschijnlijk heb je een groot deel van de dingen die je had willen kopen niet (echt) nodig en heb je jezelf onnodig veel extra rommel in huis bespaart. Jij blij en Marie Kondo ook blij!
7. Boodschappen
Een grote maandelijkse kostenpost is de boodschappen. Dit is direct ook iets waar je veel op kunt besparen. Als je met elkaar thuis zit dan ga je standaard meer eten dan dat je aan het werk gaat. Op je werk (en de kinderen op school) eet je alleen wat je van huis hebt meegenomen. Natuurlijk kun je dit systeem ook prima thuis inbrengen. Maak lunchpakketjes voor de kinderen en tussendoortjes. De kinderen kunnen zelf kiezen wat ze wanneer eten. Maak een weekmenu voor het eten. Daarnaast kun je ook (flink) besparen door frisdrank en alcohol te schrappen of bijvoorbeeld alleen te bewaren voor een speciale (thuisbioscoop) avond in het weekend. Bewust eten maakt het extra bijzonder en zorgt ervan dat je er meer van geniet. In het weekmenu kun je ook handige keuzes maken qua koken. Maak bijvoorbeeld wat meer pastasaus, zodat je het voor zowel de pasta, lasagne als de rijst kunt gebruiken. Vries het in en je hebt al voor meerdere dagen eten. Zo kun je grotere verpakkingen gebruiken. Ook het letten op aanbiedingen en het kopen van seizoensgroenten kan een heleboel schelen.
8. Kliekjesdag
Gooi geen eten weg, maar organiseer wekelijks een kliekjesdag. Kijk wat er nog in de koelkast of vriezer ligt en vul dit bijvoorbeeld aan met een soepje en een stokbroodje met wat smeersels. Gezellig eten op de bank met een leuk spelletje of een filmpje. Als je in je weekmenu elke week zo’n dag opneemt, hoef je voor deze dag geen boodschappen te doen. Van oud(er) brood maak je een tosti of wentelteefje en voor het ontbijt een lekkere smoothie met fruit.
9. Too good to go
Ken je deze app al? Aan het eind van elke dag doen winkels in de buurt voor een heel klein prijsje alles weg wat ze nog over hebben. Zo kun je brood, vlees en groenten voor een leuke prijs op de kop tikken. En je helpt er ook het milieu mee. Wat mij betreft een aanrader als je wilt besparen. In de brooddozen van de bakker zitten vaak ook harde broodjes. Als je deze een beetje nat maakt en even in de oven doet, dan smaken ze weer heerlijk vers.
10. Weekbudget
Geef jezelf een weekbudget en probeer je hier aan te houden. Dit zorgt ervoor dat je soms creatief moet zijn en voor uitdagingen komt te staan. Uiteindelijk zul je zien dat je met (veel) minder geld toch ook een heleboel kunt doen.
Om het sparen een beetje ‘leuk’ te maken is het mooi om een spaardoel te hebben. Zet het geld dat je bespaart dan ook daadwerkelijk op een aparte rekening of in een apart potje en bedenk wat je er uiteindelijk mee zou willen doen. Motivatie of noodzaak zijn belangrijke drijfveren om het vol te kunnen houden! Zelf ook nog een leuke bespaartip? Deel hem dan hieronder!