Belangrijk!  Deze kosten komen allemaal kijken bij een bevalling.

Belangrijk!  Deze kosten komen allemaal kijken bij een bevalling.

Zodra je zwanger bent, zijn er een hoop dingen die je moet regelen. Zo moet je op zoek gaan naar een verloskundige en kraamzorg.  Daarnaast kijk je bijvoorbeeld naar een kinderwagen en babykamer en denk je na over een naam. Dat er ook kosten bij een bevalling komen kijken, dat is niet altijd iets waar je als eerste aan denkt. Toch is het ook heel goed om hier even bij stil te staan. Worden namelijk de kosten voor je bevalling en de kraamzorg vergoed vanuit jouw basisverzekering? Of is het nodig om je nog aanvullend te verzekeren?

Het kraampakket

Voor de bevalling heb je een kraampakket nodig. Het kraampakket bevat medische artikelen die nodig zijn tijdens of na je bevalling. Of je nu van plan bent om thuis te bevallen of in het ziekenhuis, het is belangrijk om het kraampakket in huis te hebben. Dit is een pakket wat onder andere bestaat uit kraamverband, matrasbeschermers, onderleggers en een navelklem. De kosten van dit kraampakket zijn ongeveer €25,-. In principe moet je het kraampakket zelf kopen. Bij bijvoorbeeld de zorgverzekering van FBTO  wordt het kraampakket vergoed vanuit een aanvullende verzekering (de module gezinsplanning). Als je de module gezinsplanning aan hebt gezet, kun je je kraampakket gemakkelijk aanvragen via de website. Zelf aanschaffen? Zorg dat je het kraampakket in de zevende maand van je zwangerschap in huis hebt!

Bevallen – thuis of ziekenhuis?

De bevalling zelf heeft ook een kostenplaatje. Belangrijk is het om te bedenken of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Waar voel jij je het meest prettig bij? Een thuisbevalling en een bevalling in het ziekenhuis met medische noodzaak wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Als er geen medische noodzaak is, maar je wilt toch graag in het ziekenhuis bevallen, dan moet je een eigen bijdrage betalen. In 2018 bedraagt deze eigen bijdrage €341, 31 en in 2019 is dit bedrag €357,84. Je kunt je ook tegen deze eigen bijdrage aanvullend laten verzekeren via je aanvullende verzekering.

Kosten kraamzorg

In het begin van je zwangerschap heb je als het goed is kraamzorg geregeld. Het is goed om te weten hoe het precies zit met de vergoeding van de kraamzorg . Na je bevalling (of zodra je thuis bent uit het ziekenhuis) komt de kraamzorg. Voor de kraamzorg geldt in 2018 een eigen bijdrage van €4,30 per uur. In 2019 geldt een wettelijke eigen bijdrage van €4,40 per uur. Deze eigen bijdrage komt uit je basisverzekering.  Met bijvoorbeeld de aanvullende module Gezinsplanning van FBTO kan je de eigen bijdrage tot 250 euro vergoedt krijgen.

Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven, dan krijg je standaard 49 uren kraamzorg. Kies je voor kunstvoeding, dan krijg je 45 uur. Als blijkt dat er nog extra uren nodig zijn, dan kan dit op indicatie van de huisarts of de verloskundige. Gelukkig kun je je ook tegen deze extra bijdrage verzekeren via je zorgverzekering.

Al met al komen er dus een hoop kosten kijken bij een bevalling. Verwacht je dus volgend jaar te bevallen? Kijk dan eens goed naar je zorgverzekering om te zien of de kosten rond een bevalling door jouw verzekering gedekt worden.

Nog overstappen van verzekeraar?  Hopelijk helpt bovenstaande informatie om een goede keuze te maken voor het juiste aanvullende pakket.

 

Comments

comments

Delen:

9 Reacties

 1. november 27, 2018 / 9:15 pm

  Helaas kun je via FBTO de gezinsplanning niet meer aanzetten halverwege het jaar, dat was eerder wel.. was toch wel even balen voor mij qua timing met een decemberbaby op komst.

 2. november 29, 2018 / 9:00 pm

  Ik heb het kraampakket al besteld van zilveren kruis geheel gratis vanuit aanvullende verzekering. Ik wil een ziekenhuis bevalling dus was daar laatst al naar aan het kijken wat het ons gaat kosten zelf

 3. november 29, 2018 / 9:09 pm

  Gelukkig was ik goed verzekerd bij Menzis. Het kraampakket kreeg ik ook gratis! 🙂

 4. november 30, 2018 / 9:35 am

  Jeetje, als niet-moeder had ik geen idee van dit soort kosten. Goed overzicht voor mama’s to be denk ik!

 5. Joanne
  november 30, 2018 / 1:37 pm

  Inderdaad slim om hier van tevoren eens over na te denken. Goed om deze tips te geven!

 6. november 30, 2018 / 1:51 pm

  Het is een hele rits aan kosten, ik was gelukkig goed voorbereid en had mijn verzekering er op aangepast

 7. november 30, 2018 / 2:11 pm

  ik had hier geen idee van eigenlijk. maar dan ben ik er ook niet echt mee bezig 😉

 8. december 13, 2018 / 8:31 am

  Wij hadden bij CZ al de top verzekering, dus hebben eigenlijk verder niks hoeven te betalen 🙂 er verder ook nooit extra naar gekeken ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107