Help! Wat doe ik met mijn kleuter? 10 tips voor thuisonderwijs!

Help! Wat doe ik met mijn kleuter? 10 tips voor thuisonderwijs!

En nu is het dan toch zover gekomen. Ook in Nederland zijn alle scholen dicht. Zelf ben ik werkzaam in het onderwijs en ik moet zeggen dat het allemaal nog wat onwerkelijk voelt. Vandaag (en morgen) gaan de scholen aan de slag om van alles klaar te maken voor ‘afstandsonderwijs’. Mocht je je als ouder met een kleuter nu al afvragen wat je thuis kunt doen, dan hoop ik dat deze blog wat inspiratie geeft. 

  1. Thema

Op school werken ze vaak aan de hand van een bepaald thema. Mogelijk zijn ze net gestart met een thema en kun je ditzelfde thema gebruiken ter inspiratie. Je kunt natuurlijk ook zelf een leuk thema bedenken. Het kan leuk zijn om samen met je kind de speelhoek om te bouwen zodat het aansluit bij dit thema. Het is dan handig om een thema te bedenken waarbij je al veel spullen gewoon in huis hebt zoals bijvoorbeeld de winkel, het ziekenhuis, de bibliotheek of op kantoor. Bedenk samen met je kleuter wat er allemaal in de hoek moet. Dit kun je natuurlijk iedere keer weer iets uitbreiden.

2. Rollenspel

Samen met je kleuter een rollenspel spelen is ontzettend leerzaam. Dit kun je als ouder doen, maar ook oudere broers en zussen kunnen hier prima aan deelnemen. Heb je een hoek en een thema gekozen? Dan kan het leuk en leerzaam zijn om je kleuter door middel van rollenspel een beetje op weg te helpen. Je zoon of dochter ontdekt zo de hoek en leert alle mogelijkheden kennen. Dit verrijkt het spel en daardoor de kennis en woordenschat.

3. Schrijven

Kleuters houden vaak van activiteiten met schrijven. Ze hoeven echt nog niet goed te kunnen schrijven, maar het aantekeningen maken in een notitieboekje (kan ook weer in een hoek) maakt vaak dat ze zich erg groot voelen. Ook het typen van woorden op een tablet of laptop vinden ze vaak erg leuk om te doen. Je kind kopieert graag jouw gedrag en vindt het heerlijk om samen met jou te ‘werken’.

4. Letters knippen

Schrijf op een vel papier een letter (de eerste letter van de naam van je kind bijvoorbeeld). Geef je kleuter nu een tijdschrift en laat hem daarin alle letters knippen die hetzelfde zijn als de letter op papier. Liever niet knippen? Omcirkelen of kleuren kan natuurlijk ook.

5. Stempelen

Is je kleuter echt al bezig met het maken van woordjes? Dan kun je lekker aan de slag met het stempelen van woorden. Als ouder kun je ook woorden voorstempelen. Je kleuter kan ze dan eronder nastempelen.

6. Wat is weg?

Een hele leuke activiteit voor kleuters is het spel: Wat is er weg? Op de tafel liggen een aantal voorwerpen. Laat je kind hier even naar kijken om deze goed in zich op te nemen. Vraag je kleuter om zijn/haar ogen dicht te doen en verwijder 1 van de voorwerpen. Welke is er weg? Naarmate de leeftijd van je kind kun je het aantal voorwerpen verminderen of juist meer voorwerpen toevoegen. Spannender maken? Stop de voorwerpen onder een kleedje en haal na het weghalen van 1 of meerdere voorwerpen het kleedje weg. Het allerleukste is als jij zelf ook deelnemer bent. Laat je kleuter dan voorwerpen weghalen en raad zelf wat er weg is. Een andere leuke activiteit is ‘Wat voel ik’.  Laat je kleuter met zijn hand onder een kleedje verschillende voorwerpen voelen. Kan hij/zij raden wat het is?

7. Helpen in huis

Laat je kind lekker helpen in huis door samen te koken, schoon te maken of bijvoorbeeld samen zijn speelgoed/kamer op te ruimen. Het ordenen van speelgoed of andere spullen en het leren koken door van verschillende ingrediënten iets te maken zijn prima activiteiten om samen te doen.

8. Volgorde

Zoek samen met je kleuter allemaal spullen in huis. Leg de spullen op volgorde van klein naar groot, van hoog naar laag en van dik naar dun.

9. Kleien en stoepkrijten

Kinderen vinden het vaak heerlijk om van alles te maken met klei. Mooi weer? Dan is stoepkrijten in de tuin ook een prima optie. Leuke inspiratie vind je hier!

10. Proefjes doen

Is jouw kleuter een echte professor? Dan is het heel leuk om samen proefjes te doen!

Verder is het natuurlijk heerlijk om tijd in te ruimen voor kleuren, buitenspelen in de tuin, samen extra lekker en gezellig lunchen. Onderschat ook de kracht van even voorlezen niet. Heel goed voor de woordenschat en een lekker ontspannen momentje samen. Heel veel succes de komende 3 weken. Hopelijk mag het ook een tijd zijn waarin je kunt genieten van het samenzijn met de kinderen. 

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107