5 dingen die iedere nieuwe moeder moet weten om de eerste 6 weken te overleven

5 dingen die iedere nieuwe moeder moet weten om de eerste 6 weken te overleven

Moeder worden is – wat mij betreft- het allermooiste wat er is. Toch vond ik de eerste 6 weken heel erg zwaar. Van tevoren had ik natuurlijk al wel dingen gehoord van andere moeders. Ook in boeken en op internet had ik genoeg gelezen. Als (aanstaande) nieuwe mama vloog al die informatie mij soms een beetje aan. Na het lezen van al die informatie wist ik ondertussen  wel hoe ik de luier van een baby moest verschonen, welke spullen ik wel en niet nodig had en hoe ik een babybedje moest opmaken.

De nacht voor mijn bevalling begon bij mij een lichte paniek te ontstaan. Was ik er wel klaar voor? Ik was van huis gegaan zonder baby en zou terugkomen met een baby!  Ons huis en ons leven zou nooit meer hetzelfde zijn. Mentaal gaat er best een heleboel gebeuren.

De weken daarvoor had ik regelmatig geroepen dat hij van mij al wel mocht komen. Het zelfvertrouwen wat er toen nog was begon nu beetje bij beetje af te brokkelen. Ook na de geboorte van Noah overvielen heel veel dingen mij. Zo was ik er eigenlijk ook nog niet aan toe om na twee dagen het ziekenhuis al te verlaten. Hoe moest ik nu voor deze baby zorgen? Ik, de persoon die bijna altijd vergat om de planten water te geven?

Om jou een beetje te helpen zet ik hier 6 dingen op een rijtje waarvan ik denk dat het je door de eerste 6 weken heen kan helpen.

 1. Luister naar je eigen gevoel en niet naar dat van anderen (en zéker niet naar Google).

Na een paar dagen weet jij steeds beter wat je kindje nodig heeft. Je weet wanneer je baby moe is of honger heeft. Volg hierin lekker je eigen gevoel en niet wat alle andere ouders je aanraden.  Je hoeft hierin niet onzeker te zijn. Jouw gevoel is bijna altijd het juiste gevoel. Instinctief weet jij het allerbeste wat goed is voor jouw kindje. Al vrij snel ga je ontdekken dat je baby bijvoorbeeld altijd op zijn handje sabbelt als het honger heeft. Of dat hij langs zijn oor wrijft als hij moe is. Dit soort dingen pik je echt vanzelf op. Als nieuwe mama ben je de eerste dagen je baby namelijk bijna 24/7 aan het observeren ?.  Maak je je zorgen om je kindje omdat je denkt dat er iets mis is? Volg ook hierin je gevoel en bel gerust de huisarts.

 1. Borstvoeding of flesvoeding?

Er wordt heel makkelijk gesproken over borstvoeding. Overal zie je lachende moeders op internet met baby’s die heel zoet aan hun borst drinken. Borstvoeding is de beste voeding voor je kindje. Onderschat het geven van borstvoeding niet. Het kan best even duren voordat het goed gaat. Misschien heb je last van pijn of drinkt je kindje niet goed. In Nederland hebben wij lactactiedeskundigen die jou kunnen helpen om de borstvoeding goed op gang te krijgen als het niet helemaal lukt. Het kan een hele mooie ervaring zijn om je kindje zelf te kunnen voeden.

Maar stel… het lukt niet! Of… je wilt het niet, dan kan natuurlijk ook! Dan is dat prima. Helemaal jouw keuze… en daar is NIETS mis mee. Je bent hierdoor niet minder dan andere moeders. Jij hebt misschien wel besloten dat je een betere moeder kunt zijn als je geen borstvoeding geeft. Laat je vooral geen schuldgevoel aanpraten. Je hebt een baby op de wereld gezet en die gaat ook groot worden op flesvoeding.

 1. Vergeet niet de tijd te nemen voor jezelf

Dit is iets wat ik in de eerste 6 weken af en toe een beetje vergat. Toch is het heel erg belangrijk. Met een baby die veel huilde durfde ik niet te gaan douchen en at ik ook bijna niet meer. Het is heel belangrijk om toch de tijd voor jezelf te nemen. Neem lekker die uitgebreide douche, ga even rustig ontbijten. Het huishouden kan wel even wachten…Wat mij ook heel erg hielp was even boodschappen doen zonder mijn kindje. Laat je partner even op de baby passen en haal even een boodschapje of loop gewoon even een rondje. Het is goed om zo echt even tijd voor jezelf te hebben.

 1. Vergeet niet de tijd te nemen voor je partner

Slapeloze nachten, iedere twee uur voeden en daartussen het urenlang staren naar jullie pasgeboren prachtige kindje is nogal een verandering in je relatie. Zorg dat je niet vergeet dat je naast moeder ook nog de vriendin of de vrouw van iemand bent. Het ouderschap kost – zeker in het begin – enorm veel tijd. Neem ook af en toe wat tijd samen. Kijk lekker even een filmpje op de bank, kruip lekker even tegen elkaar aan of eet samen een lekkere maaltijd. Probeer het op die momenten  dan even niet over jullie kindje te hebben.

 1. Probeer niet de perfecte moeder te worden

Last but not least…

Dit was (en is) mijn grootste valkuil. Ik wilde de perfecte moeder en partner zijn. Door dit te willen leg je de lat voor jezelf enorm hoog. De perfecte moeder bestaat namelijk helemaal niet. Je doet je best. Je doet was je kunt. Er zijn momenten dat alles wat je doet een succes is. Er zijn ook momenten dat helemaal niets wat je doet lijkt te werken. Dit hoort er allemaal bij! Bel je moeder of een goede vriendin/kennis op momenten dat je even wat hulp nodig hebt en accepteer dat het op een volgend moment allemaal vast weer veel beter gaat. De gedachte ‘het is een fase’ heeft mij er al vaak doorheen geholpen. Ervaring komt met de tijd. Een ritme vinden duurt soms even en zodra je denkt dat je weet hoe het werkt gaat het allemaal weer heel anders.

 

Nu ik ruim een jaar moeder ben heb ik nog steeds iets aan deze tips. Hopelijk kunnen ze ook jou helpen bij deze prachtige en heftige tijd in je leven.

 

Comments

comments

12 Reacties

 1. maart 3, 2018 / 11:38 pm

  Goede tips! Ik denk dat veel nieuwbakken mama’s hier zeker wat aan hebben!

 2. maart 4, 2018 / 9:04 am

  Ik vond die eerste weken erg bijzonder, maar zeker ook zwaar. Deze tips zouden mij vast geholpen hebben

 3. maart 4, 2018 / 12:07 pm

  Mooie tips die je hebt gegeven. Ik denk dat de relatie inderdaad anders wordt. Samen tijd doorbrengen heeft denk ik zeker een prioriteit 🙂

 4. Inge
  maart 4, 2018 / 5:51 pm

  Hele hele goeie tips. Ik wou dat ik ze 8 jaar geleden al las 🙂
  Zeker die van de perfecte moeder, dat is er eentje om levenslang te onthouden!

 5. maart 4, 2018 / 7:39 pm

  Het lijkt mij inderdaad het beste om altijd naar je eigen gevoel te luisteren. Hoewel wat advies soms vast welkom is 😉

 6. maart 4, 2018 / 9:23 pm

  Goede tips! Ik luister nooit echt naar anderen, dus toen al helemaal niet haha

 7. maart 5, 2018 / 11:54 am

  Hele fijne tips, vooral dat je tijd voor jezelf moet nemen. Dat is zo ontzettend belangrijk! Ik merk nu, met drie dochters, dat ik zoveel relaxter in het ouderschap sta. Waar ik in eerste instantie inderdaad alles perfect wilde doen (en me schuldig voelde als het niet lukte), gaat dat nu allemaal veel soepeler. Ik maak me minder druk en dat komt alles ten goede.

 8. maart 5, 2018 / 1:59 pm

  Wat een super goede tips! Ik denk dat de eerste periode echt het zwaarst is.

 9. maart 5, 2018 / 9:13 pm

  mama’s die bevallen zijn hebben hier zeker veel aan.de ultieme tip: vergeet jezelf niet en geniet 😀

 10. maart 8, 2018 / 5:52 pm

  nu ja, ik hoop ze ook ooit nodig te hebben, na 9 jar fertiliteit ken ik al zoveel tips, al ben ik er zeker van dat ik ook erg onzeker word als het dan eindelijk toch zo ver is…
  Voorlopig eerst zwanger worden en dan zelf toepassen wat ik de mama’s rond mij zeg: jij en enkel jij voelt het beste aan wat je baby en jijzelf hierbij nodig heeft
  Wat dat betreft,d enk ik dat dit echt vele moeders (in spe) zou helpen, deze blog dan

 11. maart 9, 2018 / 8:35 pm

  Goeie tips! Vooral heel erg luisteren naar je eigen gevoel. Moeder-intuitie is de beste raadgever!

 12. maart 9, 2018 / 8:57 pm

  Wat goed tips! Het beste is om naar je eigen gevoel te luisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107