Wordt jouw huis ook steeds voller en weet je soms niet meer waar je alles kwijt moet? De komende maanden wil ik een aantal blogs besteden om je te laten weten hoe wij ons huis zo opgeruimd mogelijk houden, zonder dat het een klinische omgeving wordt waar de kinderen niet meer mogen spelen. Met Sinterklaas net achter de rug en de andere feestdagen en beide verjaardagen voor de boeg wil ik beginnen met ‘de (wellicht bekende) 4 cadeautjes regel’.
-
Speelgoedchaos
Feestdagen en verjaardag zorgen voor heel veel speelgoed. Iedere ouder wil zijn kinderen graag verwennen en kinderen zijn over het algemeen nu eenmaal dol op het krijgen van cadeautjes. Ook opa’s en oma’s doen graag mee met het verwennen van de kinderen. Cadeautjes met Sinterklaas, kerst, verjaardagen en dan natuurlijk af en toe gewoon nog eens een kleinigheidje tussendoor. Voordat je het weet denk je na over uitbouwen om al het speelgoed een plek te kunnen geven of zit je zelfs op funda op zoek naar een nieuw huis! Uit ervaring weet ik dat veel speelgoed kinderen niet per definitie gelukkiger maakt. Als je veel speelgoed hebt dan pakken de kinderen alles te gelijk, ligt je vloer helemaal vol en hebben ze niet voldoende overzicht om nog echt ergens mee te spelen.
2. De 4 cadeautjes regel.
De 4 cadeautjes regel is eigenlijk heel erg simpel. Kinderen krijgen:
1 ding dat ze willen
1 ding dat ze nodig hebben
1 ding dat ze dragen
1 ding om te lezen.
Zelfs met een baby en een peuter zijn deze dingen al prima te doen. Ieder jaar krijgen ze bijvoorbeeld een mooie nieuwe pyjama of sloffen voor kerst, een gaaf nieuw voorleesboek, nog iets praktisch voor op hun kamer en dan nog 1 cadeautje dat ze heel graag willen hebben om mee te spelen. De kinderen hebben hierdoor het idee dat ze 4 cadeautjes hebben gekregen, ondanks dat ze maar 1 speelgoeditem hebben gekregen. Het werkt hier heel erg goed!
3. Verlanglijstje voor de verjaardag
Ook voor de verjaardagen van de kinderen maak ik een lijstje met een combinatie van de 4 bovenstaande punten. Ook probeer ik het speelgoed te clusteren. Zo heb ik voor de eerste verjaardag van Noah voornamelijk duplo gevraagd en staat er nu Playmobil op de lijst. Dit speelgoed kan in 1 doos en is dus minder uitgebreid dan allemaal losse items. Ook staan er prentenboeken en Loco op de lijst. Verder nog een dekbedovertrek en bijvoorbeeld een slaaptrainer (wekker) en cadeaubonnen.
4. En als het al een troep is?
Misschien denk je nu: ‘Was hier even eerder mee gekomen, het is al een enorme chaos!’. Ook dan heb ik nog een leuke tip. Wij werken veel met wisselspeelgoed. Boven heb ik een aantal dozen staan met speelgoed. Beneden heb ik een speelhoek met een lade. Als de la en het bureau vol zijn, dan is het speelgoedlimiet voor beneden bereikt. De rest van het speelgoed staat boven. Mochten ze iets van boven willen, dan mag dat, maar dat gaat er iets van beneden dus naar boven. Ongeveer 1 keer in de 2 a 3 maanden (vaak net voor de schoolvakantie) wissel ik het speelgoed om. Zo is het speelgoed weer een beetje nieuw en wordt er weer actief mee gespeeld. Ook brengen wij speelgoed waar de kinderen te oud voor worden naar de kringloopwinkel of naar de speelgoedbank. Zo kunnen andere kinderen er weer mee spelen!
Heb je ook nog een leuke tip om de speelgoedchaos een beetje minder te maken? Deel je tip dan gerust!
annbri 86885f5172 https://wakelet.com/wake/SPcE4XqICn-pKmTpuQ0OZ