Hoe kies je het juiste kinderdagverblijf?

Hoe kies je het juiste kinderdagverblijf?

Enige tijd geleden moesten wij de keuze maken tussen het kinderdagverblijf en de gastouderopvang. Wij kozen op dat moment voor de gastouderopvang en ik vertelde hoe wij bij de juiste gastouder terecht zijn gekomen. Voor ons is er tot op het laatste moment twijfel geweest. Een kinderdagverblijf heeft ook veel voordelen. Daarom vandaag een blog van Annemerel van First Steps First over hoe je het juiste kinderdagverblijf kunt kiezen.

Het kiezen van het juiste kinderdagverblijf is niet altijd even makkelijk. Er is ontzettend veel aanbod, maar waar ze in verschillen is vaak niet duidelijk. Echter is het belangrijk om kritisch te kijken naar wat je precies zoekt. Je kindje spendeert er toch 4 belangrijke levensjaren. Waar moet je opletten bij kiezen van het juiste kinderdagverblijf?

 

Waarom het Kinderdagverblijf?

Er zijn verschillende soorten opvang mogelijk. Zo heb je naast het KDV ook nog keuze uit gastouderopvang, een oppas aan huis en als je gelukt hebt: een opa en oma om de hoek.

Maar het kinderdagverblijf heeft zo zijn voordelen. Je kindje groeit namelijk op in een huiselijke omgeving en wordt verzorgd door opgeleide medewerkers. Op het KDV leert je baby van jongs af aan om te spelen met andere kinderen. En dit verzacht de overgang naar de basisschool.

 

Wanneer mag je kind naar een KDV?

Kinderen mogen direct na de zwangerschapsverlof naar een kinderdagverblijf toe. Hier blijven ze dan tot hun 4e levensjaar. Daarna gaan ze uiteraard naar de basisschool en kun je ze eventueel onderbrengen bij een BSO.

Hoe kies je het juiste kinderdagverblijf?

In de zoektocht naar het juiste kinderdagverblijf is het belangrijk om op een aantal zaken te letten; de locatie, de faciliteiten, de groepsindeling en levensstijl.

De locatie

Allereerst is het belangrijk om te weten waar je precies kinderopvang zoekt. Dit kan dichtbij huis zijn, maar wellicht is het in jullie situatie wel makkelijker als de locatie zich om de hoek van je werk bevindt. Ook is het goed om eens binnen een bredere straal te zoeken. Wellicht zit er wel een goed kinderdagverblijf iets verder weg en daar wil je vast een paar minuutjes langer voor in de auto zitten.

De faciliteiten

Ieder KDV biedt andere faciliteiten voor een goede ontwikkeling van je kind. De faciliteiten die een locatie aanbiedt kun je meestal vinden op de website. Lees van te voren goed over wat er in het uurtarief zit inbegrepen, zoals: luiers, een tussendoortje, drinken, een warme maaltijd, fruit en/of een haal- en brengservice. Hier is dan ook vaak het prijsverschil op gebaseerd.

Ook kunnen de speelattributen per locatie verschillen. Zo zal je het wellicht fijn vinden dat er een buitenspeelplaats, een zandbak of knutselhoek aanwezig is.

De groepsindeling op het KDV

Kinderdagverblijven hanteren verschillende groepsindelingen. Zo zijn er horizontale groepen waarbij kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar in één groep zitten. Er is dan vaak een baby-, dreumes- en peutergroep. Het voordeel hiervan is, is dat een pedagogisch medewerker in kan spelen op de leeftijd van de algehele groep.

Daarnaast zijn er ook verticale groepen, waarbij kinderen van 0-4 jaar bij elkaar in 1 groep zitten. Er wordt als het ware een gezin nagebootst. Kinderen zitten vier jaar lang in dezelfde ruimte, met dezelfde medewerker. Hierdoor kan er beter ingespeeld worden op de individuele behoefte van elk kind.

Levensstijl

Vraag jezelf ook af of de locatie aansluit bij jullie levensstijl. Denk hierbij aan of de openingstijden wel aansluiten op je werkrooster en/of de gehanteerde opvoedingsmethode je aanspreekt.

Tijdens de rondleiding

Als je een goede locatie gevonden denkt te hebben is het verstandig om eens een kijkje te gaan nemen. Zo kun je de sfeer proeven en direct kijken of het wel hygiënisch en veilig is.

Op zoek naar kinderopvang in de buurt?

Via First Steps First, vind je snel & eenvoudig kinderopvang bij jou in de buurt. Zoek op locatie en filter welke faciliteiten voor jou belangrijk zijn. Als je een goede locatie gevonden hebt kun je direct je maandlasten berekenen én online een plekje of rondleiding aanvragen. Zo geregeld dus!

 

Comments

comments

23 Reacties

 1. november 23, 2017 / 2:19 pm

  Een goed kinderdagverblijf uitzoeken is misschien nog wel belangrijker dan de juiste school kiezen. Op een kinderdagverblijf is je kind immers nog jonger en dus kwetsbaarder. Handige post dus.

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:07 pm

   Lijkt mij allebei heel belangrijk. Bij beiden moet je volgens mij een heel goed gevoel hebben… Maar inderdaad wel extra spannend omdat je kind nog n stuk kleiner is!

 2. november 23, 2017 / 4:15 pm

  Heel belangrijk om ook te praten over de juiste normen en waarden die jij hanteert, en of dat wel op 1 lijn ligt. Ook qua voeding. Wanneer krijgen ze wat als ze bijvoorbeeld al alles mogen eten, krijgen ze dan meteen koek en snoep? Hoe streng of soepel zijn ze wanneer iets niet mag? Hoe lang laten ze een luier om, de hele rit van 6 plasjes die tegenwoordig in een luier passen, of meteen na 1 plasje? Ik vond dat soort dingen ook erg belangrijk

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:09 pm

   Wat een mooie aanvulling, Judith! Dank je wel!

 3. november 23, 2017 / 7:11 pm

  Best lastig inderdaad. Mijn kinderen gaan niet naar een kdv, maar ik vond het al best moeilijk om een peuterspeelzaal voor haar te kiezen!

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:11 pm

   Dat is natuurlijk net zoiets! Het is gewoon niet gemakkelijk om je kleine kindje ergens achter te laten waar je de mensen niet kent.

 4. november 24, 2017 / 9:24 am

  Ik heb als kinderverzorgster gewerkt voor ik thuisblijfmama werd en ik vind dat je altijd op je buikgevoel moet afgaan. Het is niet omdat jij een kinderdagverblijf niet leuk vind dat je moet verantwoorden aan vb familie die daar wel allemaal gaan. Gewoon je gevoel volgen

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:12 pm

   Ja! Helemaal mee eens! Het lastige lijkt mij alleen dat je echt niet weet wat er ergens gebeurd. Al merk je dat vaak wel aan je kindje als je het komt ophalen…

 5. november 24, 2017 / 9:48 am

  Voor mij ligt deze fase al een tijdje achter ons, maar het is verstandig om alles zo goed mogelijk uit te zoeken en er ook eens langs te gaan/gesprek aanvragen x

 6. november 24, 2017 / 10:06 am

  Onze tweede gaat vanaf volgend jaar naar het kdv. Oom al vind ik het heel spannend, ik weet zeker dat de kleine man er een toptijd gaat hebben. Onze jongste houd ik liever het eerste jaar nog even thuis…

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:13 pm

   Wat spannend! Wel heerlijk dat je de kleine het eerste jaar thuis kunt houden!

 7. november 24, 2017 / 10:20 am

  Wij hebben de KDV uitgezocht op verhalen van vrienden en locatie. Gelukkig was hun andere locatie ook dichtbij de basisschool en het huis waar wij naar toe verhuisde. Wij zijn erg tevreden en de meiden gaan er graag naar toe

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:13 pm

   Wat leuk dat ze er met plezier naartoe gaan! Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

 8. november 24, 2017 / 8:54 pm

  Mijn kids gaan twee dagen in de week naar het KDV. Ik had ook een lijstje vooropgesteld en wilde alles weten. Mijn gevoel vertelde me ook veel. Het bliijft uiteindelijk toch een gok.

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:14 pm

   Wat goed dat je je er zo goed op hebt voorbereid!

 9. november 24, 2017 / 9:55 pm

  Wat handige tips. Is toch echt moeilijke keuze.

 10. november 24, 2017 / 9:59 pm

  Zeker belangrijk, zo hebben wij het kinderdagverblijf tijdens de opendag bezocht en we hadden er een goed gevoel bij. Handig lijstje!

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:15 pm

   Handig inderdaad om tijdens de Open dag eens te gaan kijken. Zo kun je lekker vrijblijvend even rondlopen…

 11. november 26, 2017 / 9:31 am

  Onze kids zitten op het leukste kdv van nl. Een agrarisch kdv, lekker kalfjes aaien en geboren zien worden!

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:16 pm

   Lijkt me inderdaad ontzettend gaaf! Waar is dat?

 12. november 26, 2017 / 6:22 pm

  De uitbaatster van onze kinderopvong huilde toen ons dochtertje de laatste dag ging ( het was tijd voor school)… Dan besef je pas echt dat je kind er geen liefde tekort kwam…

  • Marieke
   Auteur
   november 27, 2017 / 6:16 pm

   Wat lief zeg! Superfijn om dat zo te merken!

 13. november 29, 2017 / 9:49 am

  Ik vind het heel lastig. Mijn moppie is morgen 10 maanden, maar ik twijfel nog steeds. Gelukkig werk ik vanuit huis en hoeft ze niet perse naar een opvang, maar zou het wel leuk vinden als ze met andere kindjes leert spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107