Kinderdagverblijf vs. gastouderopvang

Kinderdagverblijf vs. gastouderopvang

 

Nog maar net zwanger stond op mijn lijstje dat ik moest gaan nadenken over de opvang voor mijn kindje. Voor mij een hele onwerkelijke gedachte. Nog voordat ik überhaupt maar enige beweging ik mijn buik had gevoeld moest ik mij al gaan verdiepen in kinderopvang. Op dat moment wilde ik alleen maar heel erg genieten en was ik zeker niet bereid na te denken over het ‘weggeven’ van MIJN kindje aan iemand anders.

Maar….

Toch ben ik maar even gaan speuren naar alle soorten kinderopvang bij ons in de buurt. Ik was namelijk wel van plan om na mijn verlof mijn (ook heel leuke) baan weer op te pakken… Het is nog best lastig geweest om een keuze te maken tussen een kinderdagverblijf en de gastouderopvang. Voor je kindje wil je natuurlijk het allerbeste. Maar… wat is dan precies het allerbeste?

In deze blog zet ik voor jullie de verschillen en overeenkomsten van zowel het kinderdagverblijf als de gastouderopvang even naast elkaar en wat voor mij de voor- en nadelen zijn van deze vormen van opvang. Ook zal ik jullie vertellen waar wij uiteindelijk voor gekozen hebben. Het kan zijn dat dingen die ik als voordeel zie door anderen juist als nadeel wordt gezien of andersom. Omdat het tweede paasdag is heb ik de voordelen voor het kinderdagverblijf als rood paaseitje geteld en de voordelen van de gastouderopvang blauw! Op dit moment zit er één blauw eitje meer in het bakje.

De voor- en nadelen (voor mij)

 

Voordelen:

 • ·  Gediplomeerde leidsters.
 • ·  Vaste dagindeling (spelen, eten, drinken).
 • · Er zijn aparte kamers waar de jonge kinderen    rustig kunnen slapen.
 • ·Op het kinderdagverblijf is er sociale controle van andere leidsters.
 • · Als er een leidster ziek is merkt het kindje hier niet zoveel van.

Nadelen:

 • ·  Meerdere leidsters op de groep.
 • Kinderen van 0-2 jaar (babygroep/horizontale groep) of 0-4 jaar (verticale groep) in een groep. De groepen zijn groter dan het aantal kinderen bij een gastouder.
 • ·De kosten zijn hoger dan bij gastouder.
 • ·Als de opvang vol is, is het vaak lastig om een extra dag te krijgen of te wisselen.

 

Voordelen:

 • · Eén vaste gastouder
 • · Opvang is bij de gastouder thuis en hierdoor lijkt       het voor het kindje ook meer op thuis.
 • · Een gastouder is meestal goedkoper dan het kinderdagverblijf.
 • ·  Gastouderopvang is vaak flexibel (qua tijden en dagen).
 • · Maximaal 6 kinderen (meestal van 0 – 4 jaar).
 • · Door de kleinere groep is er meer aandacht voor de kinderen.

Nadelen:

 • ·Je kindje heeft wel minder speelmaatjes dan op het kinderdagverblijf.
 • · Er is geen sociale controle van anderen.
 • ·Gastouder ziek? Er wordt gezorgd voor een vervangende gastouder. Je kindje moet dan dus naar iemand die hij/zij niet kent.

 

 

 

Onze (voorlopige) keuze

Na lang wikken en wegen hebben wij de (voorlopige) keus gemaakt om ons kindje naar de gastouder te brengen. Steeds meer mensen die eerst in de kinderopvang werkten kiezen en tegenwoordig voor om gastouder te zijn. Zij zijn dan gediplomeerd, houden het ritme van het kinderdagverblijf aan. Wat voor ons de doorslag heeft gegeven is de opvang aan huis waardoor het meer lijkt op de thuissituatie en de kleine groepen kinderen waardoor er meer aandacht is voor de kinderen.

Wie weet dat wij, zodra Noah twee is alsnog kiezen voor het kinderdagverblijf. Het sociale aspect wordt dan een stukje belangrijker en dan is het leuk als hij meer speelmaatjes heeft. Voorlopig vind ik dat nog niet zo heel belangrijk en wil ik mijn kindje naar de opvang brengen waar hij vooral rust en aandacht krijgt. Gelukkig hoeft hij hier pas eind augustus naartoe. We gaan binnenkort een keuze maken voor een gastouder….of jullie moeten mij overtuigen dat een andere optie misschien beter is…..

Welke keuze hebben jullie gemaakt? En om welke reden?  Hoe is die keuze jullie (achteraf) bevallen? Heb ik nog belangrijke dingen over het hoofd gezien? Laat even een reactie achter of stem op de poll!

Comments

comments

Delen:

12 Reacties

 1. april 17, 2017 / 4:53 pm

  Wij hebben ook de keuze gemaakt voor een gastouder.
  Vertrouwd en in kleine, huiselijke omgeving.
  Bevalt prima al 4,5 jaar!

  • Marieke
   Auteur
   april 17, 2017 / 6:10 pm

   En hoe zijn jullie tot de keuze gekomen voor juist deze gastouder?

 2. Mariska Vd berg
  april 17, 2017 / 6:33 pm

  Ik had beide, omdat ik geen keus kon maken. Kinderdagverblijf biedt altijd opvang ook als er een leidster ziek is. Er zijn meer kinderen, goed voor de sociale contacten. Bij de gastouder is het huiselijke en meer persoonlijke begeleiding. Maar de opvoeding van jou moet wel min of meer overeen komen met die van de gastouder.

  • Marieke
   Auteur
   april 17, 2017 / 7:35 pm

   Ja, ook voor ons is het nog best lastig hoor! Ook om de juiste gastouder te vinden. Ze lijken tot nu toe allemaal heel aardig… Ik denk dat we pas gaan ontdekken of de opvoeding overeen komt met die van ons als we er een poosje zitten!

 3. Bente
  april 18, 2017 / 8:13 pm

  Gastouder. We waren beperkt qua opties omdat ik het op de fiets voor mijn werk moet kunnen bereiken. Dus één kdv in de buurt en een aantal Gastouders. Kdv heeft kleine speelplaats en maken daar zelden gebruik van. De gastouder waar we voor gekozen hebben gaat dagelijks naar buiten. Ook merkte ik bij kdv (stage ervaring) dat ze de baby’s vaak in een wipper zetten uit gemak. Zij noemde het belangrijk te vinden dat baby’s juist veel plat liggen voor de ontwikkeling. De eerste dagen zijn super gegaan. Ze kijkt echt naar ons kindje en zijn behoeften, heel blij met onze keuze.

  • Marieke
   Auteur
   mei 1, 2017 / 9:14 pm

   Wat fijn dat jullie keuze zo goed is bevallen. Zo belangrijk dat juist die eerste paar dagen goed gaan! Ik zie er nu al tegenop om hem weg te brengen..dus hoop op dezelfde ervaring 🙂

 4. april 19, 2017 / 1:31 pm

  beide hebben voor en nadelen.De oudste is naar gastouder gegaan, de jong crèche. Beide waren positief maar bij de crèche zijn er meer mogelijkheden, meer tijd en meer aandacht, meer te beleven.

  • Marieke
   Auteur
   mei 1, 2017 / 9:13 pm

   Heb jij het idee dat ze juist op het kinderdagverblijf meer aandacht krijgen? Hoe komt dat? Naar mijn idee is dit juist bij de gastouder… maar heb (nog) geen ervaring, dus daar zou ik best eens naast kunnen zitten…

 5. Marijke
  april 29, 2017 / 9:28 pm

  Hihi je nadeel van de kosten klopt niet helemaal 🙂 kdv is duurder maar je krijgt ook meer teruggave van de belastingdienst. Ken nog wel een heel leuk kdv in Amersfoort :p met hele leuke juffies hahah

  Ik heb beide, gastouder en kdv

  • Marieke
   Auteur
   mei 1, 2017 / 9:12 pm

   Maar teruggave is ook afhankelijk van inkomen, toch? Werk je nog steeds in Vathorst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107