Het boek dat het leven van mijn zoontje redde

Het boek dat het leven van mijn zoontje redde

Het boek waar ik jullie in deze blogpost over wil vertellen is heel belangrijk geweest tijdens mijn zwangerschap. Het is een boek waar ik pas in het laatste trimester van mijn zwangerschap aan toe kwam. Zonder dit boek was mijn zwangerschap misschien wel helemaal verkeerd afgelopen. Hoe dit precies zit zal ik jullie vertellen.

Eerst nog even dit…

Al voordat ik een positieve test had begon ik – net als waarschijnlijk veel andere ‘mama’s to be’– allerlei kwaaltjes op te zoeken op Google. Was ik zwanger? Zou ik toch ongesteld worden? Dit zoeken op Google heb ik in de zwangerschap nog heel erg vaak gedaan.

20 weken echo

Na een goede 20 weken echo durfde ik voor het eerst echt te gaan genieten van mijn zwangerschap. Ieder schopje, het inrichten van de babykamer en het kopen van een heleboel babykleertjes. Vanaf die tijd las ik iedere keer een stukje uit het boek ‘Buskruit met muisjes’ . Dit is wat mij betreft een boek dat echt IEDERE ‘mama to be’ zou moeten aanschaffen. Als ik eerder was begonnen met het lezen van dit boek, had dit mij vele uurtjes forums lezen kunnen besparen.

Dit boek beschrijft echt werkelijk ALLES wat je tegenkomt in je zwangerschap. Super ter voorbereiding dus voor een leek als ik. In het boek kom je mooie uitzetlijstjes tegen, lijstjes over wat je wanneer moet regelen en alles over zwangerschapskwaaltjes en de bevalling.

Maar toen…

Toen ik 32 weken zwanger was veranderde alles. Al zo’n week of twee had ik last van een beetje jeuk. Hormonen dacht ik. Op internet las ik van alles over zwangerschapsjeuk en ik was opgelucht dat het er blijkbaar bij hoorde. Precies op de dag dat ik 32 weken zwanger was kreeg ik op 24 december last van weeën. Na deze weeën begon de zwangerschapsjeuk iedere dag toe te nemen.

Een week later waren de weeën inmiddels afgenomen en mijn bezorgdheid ook. Tot ik op een zondagmiddag het boek ‘Buskruit met muisjes’ er weer eens bijpakte. Inmiddels was ik aangekomen bij het hoofdstuk over ‘zwangerschapsleed’ waar ik het stukje tegenkwam over zwangerschapsjeuk.  De zin ‘Niets ernstigs, maar meld het toch even bij de verloskundige of gynaecoloog, zeker als ook je handpalmen en voetzolen meejeuken’ was mijn eerste signaal. Ik was verrast… Dat was precies waar iedere dag mijn jeuk begon! De volgende ochtend besloot ik dit even te melden bij mijn verloskundige.

Paniek!

Toen ik de verloskundige belde moest ik direct langskomen. Ze vertelde me niet waarom, maar wel dat ze graag het 1 en ander wilde controleren. Binnen een half uur was ik daar. Weer een half uur later was ik in het ziekenhuis om bloed te prikken. De term ‘zwangerschapscholestase’ was al een aantal keer gevallen en ik voelde een lichte paniek opkomen toen ik las wat dit mogelijk kon betekenen.

Uitslag en afloop

In het ziekenhuis moest ik daarna 1 keer per week bloedprikken en dagelijks langskomen. Qndanks de medicatie bleven de waardes maar oplopen. De jeuk was niet langer dragelijk. Na weken van koud douchen (jaja, in januari), krabben met schuursponjes en koelen met coolpacks en menthol poeder was ik helemaal op. Inmiddels was het 24 januari (een maand na de eerste weeën) en had ik al 4 cm ontsluiting. Naast de waardes liep ook mijn stress behoorlijk op. Wat als het kindje de 37 weken niet zou halen? Het risico op een doodgeboren kindje was, zo hadden ze mij verteld, wel een behoorlijk stuk groter.  Ik begon steeds minder beweging te voelen. Gelukkig besloot de gynaecoloog met 36 weken en 6 dagen dat het klaar was en dat de bevalling mocht worden ingeleid.

Op 26 januari ben ik bevallen van een prachtige – gelukkig kerngezonde – zoon.

Zonder dit boek had ik waarschijnlijk gedacht dat de jeuk erbij zou horen. Wat ben ik dankbaar dat ik juist die zondag het boek erbij heb gepakt en dat iedereen mijn klachten serieus nam. Deze blogpost is GEEN samenwerking. Na het lezen kan ik niet anders dan dit boek aanraden! Het heeft mij heel erg geholpen. Alles had heel anders kunnen aflopen!

 

Comments

comments

Delen:

27 Reacties

 1. augustus 14, 2017 / 4:44 am

  Wauw, wat goed dat je dit boek las zeg en daardoor contact opnam met de verloskundige. Informatie blijkt toch maar weer super belangrijk. Jeuk tijdens de zwangerschap is inderdaad niet zo’n heel bekende waarschuwing of zo.

  Dit boek kende ik nog niet, maar ik kan me voorstellen dat jij het nooit meer zult vergeten!

 2. augustus 14, 2017 / 5:21 am

  Wat een heftig verhaal, misschien moeten we inderdaad maar iets minder gaan googlelen voor de juiste diagnose. Ik doe het ook hoor! Hihi. Lijkt me een goed boek, die ik tegen die tijd ook wel zou willen.

 3. augustus 14, 2017 / 5:47 am

  Wat een geluk dat je dankzij het boek gebeld hebt. Jeuk lijkt mij het ergste wat er is, je kan er letterlijk gek van worden

 4. augustus 14, 2017 / 6:31 am

  Wow heftig verhaal zeg, stel je voor als je dat nooit gelezen had! Gelukkig is het goed afgelopen

 5. augustus 14, 2017 / 6:45 am

  Wat een geluk met het boek, maar hoezo heeft het het leven van je kind gered? Ik ben ook te vroeg bevallen (34 weken) in kritieke toestand, maar vroeggeboorte betekent niet meteen overlijden hoor. De technologie is gelukkig al zo veel verder als vroeger! ?

  • Marieke
   Auteur
   augustus 14, 2017 / 10:54 am

   Het ging niet om de vroeggeboorte waar het kindje aan zou kunnen overlijden, maar door de (te) hoge galwaarden die steeds verder opliepen. Bij zwangerschapscholestase is de kans op een doodgeboren kindje veel groter vanaf 37 weken en ik had helaas een hele heftige variant. Ik ben inderdaad wel heel blij met de technologie van nu. Ze kunnen zoveel meer. Dankzij dit boek ben ik aan de bel gaan trekken en kreeg ik die extra controle in het ziekenhuis.

 6. augustus 14, 2017 / 7:56 am

  Ik had nog nooit van dit boek gehoord tot voor kort.
  Wat fijn dat het je zo geholpen heeft!!

 7. augustus 14, 2017 / 9:36 am

  Pffft, wat hefitg zeg. Ik kreeg het er gewoon even koud van. En inderdaad gelukkig dat je dat las. Ook al was dat niet toevallig natuurlijk. Ik denk dat als je zwanger bent, je met elke gekke klacht gewoon even moet bellen om te checken. Just tobe sure. Dan maar te vaak bellen. 😉

  • Marieke
   Auteur
   augustus 14, 2017 / 10:55 am

   Ja.. mocht ik ooit nog zwanger raken, dan denk ik dat ik vaker aan de telefoon hang om even dingen te ‘checken’.

 8. augustus 14, 2017 / 3:20 pm

  Jeetje wat heftig zeg! Ik heb wel erge last van jeuk gehad (maar dan vooral op mijn benen), is – los van het risico in jouw geval – een rotklacht! Niks lijkt te helpen en het is echt gekmakend. Wat goed dat je dit boek had gelezen en zo specifiek kon benoemen waar je last van had. Gelukkig is alles goed gekomen!

 9. augustus 14, 2017 / 4:51 pm

  Ik had die jeuk ook! De gynecoloog hechtte er niet zoveel waarde aan. Was ook niet zo hevig als bij jou en sowieso worden hier elk maand labo controles gepland. Blij dat alles goed afliep. Wat goed dat een boek toch kan helpen:

 10. augustus 14, 2017 / 5:38 pm

  Jeetje wat schrikken zeg. Gelukkig dat je dat boek dan las! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er nog nooit wat over heb gehoord. Gelukkig is alles goed gekomen.

 11. augustus 14, 2017 / 7:15 pm

  Wow, wat een verhaal. Is de jeuk dan ook gestopt na de bevalling? Ik ga dit boek effe aanraden aan m’n beste vriendin die nu zwanger is

  • Marieke
   Auteur
   augustus 14, 2017 / 7:49 pm

   Ja… tijdens de bevalling voelde ik de jeuk langzaam wegtrekken! Zo gek is dat! Leuk dat je het boek gaat aanraden! Is echt een fantastisch boek! Wil je haar vragen of ze het via de link op mijn site wil bestellen? (Ben affiliate link aan het proberen…nog geen idee of en hoe het werkt namelijk ;-))

   • augustus 19, 2017 / 10:49 am

    Ik dacht dat je blog geen samenwerking was met de schrijfster van het boek?

    • Marieke
     Auteur
     augustus 19, 2017 / 11:07 am

     Dat is het ook niet hoor! De link op mijn blog gaat ook niet door naar de website van de schrijfster!

 12. augustus 14, 2017 / 7:28 pm

  Zwangerschapscholestase, als een krolse kat ging ik met m’n handpalmen en voetzolen over het tapijt. Krabde mezelf kapot en dat inderdaad dat het erbij hoorde. Verloskundige vond me geel, vroeg of ik nog andere klachten had (die gaaf ik dus) en hup daar ging ik. Bleek inderdaad hoge waardes te hebben, dus onder vaste controle, medicatie en uiteindelijk ingeleid. Zodra nu iemand over jeuk begint als ze zwanger zijn gaan m’n alarmbellen direct af. Ze zijn inmiddels ook veel aan het testen mbt de hersenen en de afvalstoffen die opgehoopt zijn tijdens de cholestase.

  • Marieke
   Auteur
   augustus 14, 2017 / 7:48 pm

   Ja…zo raar dat er nog bijna niets over bekend is! Ik probeer zoveel mogelijk mensen te informeren, want t is behoorlijk ernstig. Als ik jouw verhaal lees voel ik weer die jeuk! Trauma!!!

 13. augustus 14, 2017 / 8:09 pm

  Wat een schrik als ik dit zo lees. Wel apart dat zoiets simpels als jeuk, toch heel wat teweeg kan brengen. Ik heb nooit geweten daar dit een symptoom van kan zijn. Handig om te weten, als ik er eens een vraag over krijg aan de balie in de apotheek.

 14. augustus 14, 2017 / 9:05 pm

  Had er nog nooit van gehoord van zwangerschapsjeuk, wat een geluk dat je dat boek gelezen had 🙂

 15. augustus 15, 2017 / 4:23 am

  Googlen bij kwaaltjes is echt nooit een goed idee. Goed dat je dit boek las op het juiste moment ook.

 16. augustus 15, 2017 / 7:08 am

  Mijn schoonzusje dacht ook dat het erbij hoorde.. en idd, iets lezen erover had waarschijnlijk het leven gered van hun zoontje..

 17. augustus 16, 2017 / 7:03 am

  Pfiiiieuw, zo zie je maar hé. dat boekje ga je alvast voor altijd bewaren!

 18. augustus 17, 2017 / 1:53 pm

  Goed dat je actie hebt ondernomen! Sowieso navragen bij de verloskundige bij dingetjes, altijd beter dan googlen, ook als het meevalt, Haha. En fijn dat de verloskundige ook direct actie ondernam en het goed herkende

 19. augustus 23, 2017 / 2:49 pm

  Maar wat is dat nu voor zwangerschapsziekte dan? Geeft deze ziekte kans op vroeggeboorte? Ik heb hier nog nooit van gehoord en zou wel meer willen weten.

 20. september 9, 2017 / 6:52 pm

  Wat een fijn boek zeg, daar heb je veel aan gehad zo te lezen! Goeie tip!

 21. oktober 8, 2017 / 10:33 am

  Wat een geluk dat je er snel bij was! Ik ga ook eens kijken of dit boek iets is voor mijn Fleur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489