Zo vind je de perfecte babynaam

Zo vind je de perfecte babynaam

Het bedenken van een naam voor je kindje is niet altijd even gemakkelijk en zeker niet als je dan ook nog eens in het onderwijs werkt. Je hebt dan vaak een associatie met veel verschillende namen. Al jarenlang maakte ik lijstjes met allerlei namen die ik leuk vond. Af en toe kwamen er namen bij en even snel verdwenen er ook vaak weer namen. 

Toen wij wisten dat we een zoon zouden krijgen vond ik dit best even lastig.  Mijn namenlijstje met meisjesnamen was een heel stuk langer dan het lijstje met jongensnamen.  Zodra je weet dat je nu echt serieus 1 van de namen van jouw lijstje aan je kindje gaat geven lijken ze ineens allemaal ongeschikt. Daarnaast moet je het ook nog eens samen eens worden… in ons geval zeker niet gemakkelijk.

Hoe pak je zoiets aan?

Voor heel veel mensen is het kiezen van een goede naam erg belangrijk. Je wilt geen spijt krijgen van de naam die je hebt gekozen en de naam over een aantal jaar niet meer mooi of leuk vinden. Daarnaast is het ook wel prettig als de naam die je kiest niet alleen past bij een baby, maar ook nog bij jullie kindje als het volwassen is. Het is daarom handig om samen een lijstje op te stellen met de eisen waaraan de naam moet voldoen. Ons lijstje zag er als volgt uit:

 • De naam moet in meerdere talen dezelfde uitspraak hebben (Frans, Engels en Nederlands vanwege familie in het buitenland).
 • De naam moet maximaal 5 letters lang zijn, bij voorkeur 4 letter hebben.
 • De naam moet passen bij de achternaam.
 • De naam moet passen bij een ‘mix ’kindje (Afrikaans/ Nederlands).
 • De naam moet niet voorkomen bij bekenden van ons/ in de familie.
 • De naam moet ons niet doen denken aan 1 van onze (oud) leerlingen.
 • Het zou leuk zijn als het een Bijbelse naam is.

Best een behoorlijke lijst dus..

De keuze

In eerste instantie wilde ik heel graag een originele naam die niet heel vaak voorkomt. Hier had ik een lijstje van gemaakt, maar uiteindelijk voelde dat toch niet helemaal goed. Toen ik zo’n 6 maanden zwanger was wilde ik toch wel heel graag een naam hebben. Ik ben toen het eisenlijstje af gegaan en begonnen met het zoeken naar Bijbelse namen.

Mijn ooms/tantes en neven/nichten hebben al flink hun best gedaan met Bijbelse namen, maar na even zoeken kwam ik de naam Noah tegen.  Vooral de betekenis van de naam (rust en troost) vond ik heel erg passen bij onze situatie. Dat ik moeder mocht gaan worden gaf mij heel veel rust. Dit wilde ik al zo lang. De naam Noah voldeed ook aan veel van onze andere ‘eisen’. Het is namelijk goed uit te spreken in het Nederlands, Frans en Engels, 4 letters lang, past goed bij de achternaam en komt niet voor in de familie.

Klaar?

Klaar? Nee…. Om het even extra moeilijk te maken wilde ik onze zoon graag een tweede naam geven. Hiervoor had ik een lijstje met 3 namen die ik alle drie erg mooi vond. Ik heb tot aan de bevalling geen keuze kunnen maken uit deze namen.  Om hier toch iets bijzonders van te maken heb ik mijn vriend de opdracht geven om na de bevalling de keuze te maken als hij onze kleine Noah voor het eerst had gezien. De naam die dan in zijn hoofd op kwam werd Noah zijn tweede naam. Dit is de naam James geworden.

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered” background_pattern=”otw-pattern-2″]Voor ons is Noah James de perfecte naam. Nog iedere dag ben ik heel blij en tevreden met onze keuze. De naam past ook heel erg goed bij hem. Hoe heb jij de naam van je kindje gekozen? Wat was jullie strategie? Aan welke eisen moest de naam voldoen?[/otw_shortcode_quote]

 

Comments

comments

Delen:

14 Reacties

 1. augustus 15, 2017 / 9:45 pm

  Wij hadden destijds een boekje gekocht met namen en daar eentje uit gekozen 🙂

 2. augustus 15, 2017 / 10:11 pm

  Leuk te zien hoe jouw zoektocht verliep! Wij wisten het direct en al lang voor ze überhaupt in de planning lag.

 3. augustus 16, 2017 / 4:48 am

  Ik keek in boeken met namen, en bij aftitelingen van tv programma’s of ik leuke namen voorbij zag komen. Mijn grootste probleem was mijn man: we hebben een heel verschillende smaak.

 4. augustus 16, 2017 / 6:05 am

  Ik las alle aftiteling op de TV op zoek naar een naam. Mijn vriend wilde geen zelfstandig naamwoord als naam, geen rare afkorting of verkleining, ik wilde geen zelfde voorletters als een van ons en de betekenis van de naam moest ook kloppen. Ook een hele lijst dus. Het heeft dan ook wel even geduurd voordat we eruit waren

 5. augustus 16, 2017 / 6:15 am

  Bij ons moest het vooral bij de achternaam passen. Makkelijk uitspreekbaar zijn, gemakkelijk te schrijven zijn (hier sluipt er soms wel een foutje in) en je moest er super moeilijk op te rijmen zijn (wegens pestgedrag tegenover mijn naam wilde we dit dus absoluut vermijden) en we moesten er alle 2 zot van zijn. Plus wij moesten zowel een meisjes als jongens naam hebben omdat we het geslacht niet wisten. We hadden sneller een jongensnaam dan een meisjesnaam. Het werd Matteo 🙂

 6. augustus 16, 2017 / 6:25 am

  Bij de eerste hadden we er meer moeite mee gek genoeg. Bij de tweede wisten we het direct. De namen passen perfect bij elkaar. Fijne tips dit waar menig toekomstige ouders er wat aan hebben.

 7. augustus 16, 2017 / 8:49 am

  Wat een leuk artikel over de zoektocht naar de naam van de baby. Erg leuk! Lijkt me ook echt heel lastig om tot een goede naam te komen, maar het is je gelukt 🙂

 8. augustus 16, 2017 / 8:52 am

  Mooie namen! En ik zou sowieso altijd wachten tot ik het kind zie met de uiteindelijke naam te kiezen. Een beetje zoals de Indianen doen.

  • Marieke
   Auteur
   augustus 17, 2017 / 11:46 am

   Dank je wel! Lijkt me raar als de naam idd helemaal niet bij je kindje past…

 9. augustus 16, 2017 / 1:41 pm

  De zoektocht naar een naam lijkt me een behoorlijke uitdaging! Uiteraard wel een leuke uitdaging, maar voordat je er eenmaal helemaal zeker van bent… Ik hoor wel eens van aanstaande mama’s dat ze wel tig keer veranderen, haha!

 10. augustus 17, 2017 / 11:52 am

  Namen zoeken blijft toch altijd een moeilijke he 🙂 maar wel erg leuk en spannend allemaal!

 11. augustus 17, 2017 / 12:00 pm

  Leuke tips! Ik had de naam voor mijn dochter (samen met haar vader) zo bedacht 🙂

 12. augustus 17, 2017 / 2:49 pm

  het moet vooral in meerdere talen gelijk zijn, je kind zal maar een internationale baan krijgen, of veel willen reizen..

 13. augustus 17, 2017 / 4:43 pm

  Leuke naam, vooral noah vind ik mooi. Maar in meerdere talen gelijk zou voor mij geen must zijn, juist leuk om te lachen om verkeerde uitspraken van mensen. mieke is bijv vaak mike of mikey mika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489