Ik was zwanger en GBS positief…

Ik was zwanger en GBS positief…

Ik was zwanger en GBS positief. Toen ik dit hoorde had ik geen idee wat dit precies inhield en hoe gevaarlijk deze GBS bacterie kon zijn voor mijn ongeboren kindje. Nu ik weet dat 1 op de 5 vrouwen draagster is van deze bacterie, leek het mij goed om jullie – mijn lezers – er wat meer over te vertellen.

De GBS bacterie

De afkorting GBS staat voor ‘Groep- B- Streptokokken.  20% van de zwangere vrouwen zijn – vaak zonder het te weten – draagster van deze bacterie. Meestal heb je geen klachten van deze bacterie en heb je dus geen idee dat je draagster bent. Soms veroorzaken ze een blaasontsteking. Meestal kan deze bacterie geen kwaad, maar in een enkel geval (en helaas ken ik meerdere van deze gevallen) wordt de baby ernstig ziek en kan zelfs overlijden door een infectie met deze bacterie. Goed dus om er iets meer over te weten!

Zwanger en GBS

Ongeveer 10% van alle pasgeboren baby’s wordt met GBS besmet tijdens de bevalling. De baby’s hoeven hier niet persé ziek van te worden. Bij 1 op de 1000 kinderen gebeurt dit helaas wel. Als dit gebeurt, kan jouw kindje hier heel ernstig ziek van worden. Inmiddels is het meerdere vriendinnen van mij overkomen, met hersenvliesontsteking als gevolg.

Bij mij werd de GBS bacterie gelukkig op tijd ontdekt. Vanwege de vele bloedingen tijdens mijn zwangerschap ben ik getest op de GBS bacterie. Toen mijn vliezen met 26 weken braken kon ik daardoor direct antibiotica krijgen. De kans op een GBS besmetting voor het kindje is namelijk groter bij langdurig gebroken vliezen. Aanwijzingen voor een infectie zijn temperatuurverhoging bij de moeder en een snelle hartslag van de baby. De 3 maanden die ik in het ziekenhuis verbleef moest ik dan ook continu mijn temperatuur bijhouden. Bij verhoging werd er direct opnieuw bloed geprikt om een infectie uit te sluiten.

GBS na de bevalling

Ook in of na de eerste levensweek kan je kindje nog ziek worden. Heel vaak gebeurt dit dan al in de eerste dagen na de bevalling. Symptomen waar je op moet letten zijn:

  • Een oppervlakkige en snelle ademhaling
  • Een grauwe, blauwe of bleke huidskleur
  • Een kindje dat slap aanvoelt of suf is
  • Een kindje dat heel erg overprikkeld is
  • Een zacht kreunend geluid bij het uitademen

Bovenstaande symptomen hoeven natuurlijk niet direct te betekenen dat je kindje de GBS bacterie heeft, maar mocht je bovenstaande symptomen herkennen, laat het dan wel zo snel mogelijk uitsluiten. Je kindje kan namelijk in korte tijd (binnen enkele uren) heel erg ziek worden en een longontsteking, bloedinfectie (sepsis) of hersenvliesontsteking krijgen. Kijk het dus niet nog even aan, maar neem het zekere voor het onzekere en laat je baby direct testen op de GBS bacterie.

Wanneer heb je een verhoogde kans?

Vaak zie je deze bacterie niet aankomen en heb je geen idee dat je draagster bent van deze bacterie. In de volgende gevallen heeft jouw baby wel een verhoogde kans op ziekte door een GBS infectie:

  • Bij vroeggeboorte (voor de 37 weken geboren)
  • Langdurig gebroken vliezen (langer dan 18 uur)
  • Als de moeder verhoging heeft bij de bevalling
  • Als de moeder een blaasontsteking (vanwege GBS) heeft gehad tijdens de zwangerschap
  • Als een ouder broertje of zusje GBS heeft gehad

Waarom checken ze niet iedere zwangere?

Helaas controleren ze in Nederland niet alle zwangere vrouwen op deze GBS bacterie. Dit omdat het maar bij een klein deel van de vrouwen ernstige gevolgen heeft. Het afgelopen jaar zijn 3 baby’s die ik ‘ken’ ernstig ziek geworden door deze GBS bacterie en 1 kindje is hier zelfs aan overleden. Vandaar dus deze blog. Niet om iemand bang te maken, maar meer om aanstaande moeders bewust te maken. Heb je een vermoeden dat je mogelijk deze bacterie bij je draagt of verwacht je dat je kindje te vroeg geboren gaat worden, laat dan controleren op deze bacterie. Ook op het moment dat je verhoging hebt bij de bevalling of al langere tijd gebroken vliezen hebt (gehad), wees dan ook alert op de symptomen bij je pasgeboren baby. Het allerbelangrijkste is een stukje bewustwording van het bestaan van deze bacterie, zodat we het 1 op de 1000 mogelijk de komende jaren met elkaar naar beneden kunnen brengen…

Comments

comments

Delen:

1 Reactie

  1. Nienke
    november 7, 2019 / 8:59 pm

    Onze oudste zoon is ook ernstig ziek geworden direct na de geboorte door de groep B streptokok. Hij kreeg sepsis en hersenvliesontsteking. Door accuraat handelen van de kraamverzorgster en verloskundige kon hij op tijd behandeld worden en heeft hij er niets aan over gehouden.
    Pas later kwamen we erachter hoe gevaarlijk een GBS besmetting kan zijn en dat kindjes hier vaak iets aan overhouden of zelfs aan sterven, wij hadden geen idee…
    Goed dat je er aandacht aan besteed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5427

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489