Pas op! Kies niet de ‘verkeerde’ babynaam!

Pas op! Kies niet de ‘verkeerde’ babynaam!

Naast de bevalling zelf vind ik ook het kiezen van de juiste babynaam altijd een hele bevalling. Dat de zwangerschap zo’n 8/9 maanden duurt is wat mij betreft dan ook maar goed. Stiekem ben ik altijd wel jaloers op mensen die zeggen dat ze de naam al wisten zodra ze een positieve test in handen hadden. Wat een rust moet dat geven! Hier wordt de naam pas na de bevalling gekozen en echt.. het geeft mij flink wat slapeloze nachten. Want, wat als ik de verkeerde naam kies? Als ik de naam over een jaar vreselijk vind? Toch is het ons ook deze keer weer gelukt. Ik vertel graag hoe wij deze keer tot de (voor ons) juiste keuze zijn gekomen.

De verkeerde babynaam 

Wanneer is iets nou een verkeerde babynaam? Eigenlijk is het antwoord op die vraag best een lastige. Iets wat voor mij een hele verkeerde naam kan zijn, kan de droomnaam zijn van iemand anders. Naast bloggen werk ik in het onderwijs. Hierdoor heb ik met veel namen al een bepaalde associatie. Dit maakt het altijd extra lastig om een goede naam te vinden voor ons kind. Daarnaast willen wij altijd een naam die is uit te spreken in het Nederlands en in het Frans en die ons kind niet continu hoeft te spellen. Toen ik deze video van Dwayne Perkins zag moest ik daar erg hard om lachen. Toch past het wel een beetje bij hoe ik ook denk over het kiezen van de juiste naam. De naam is meer dan alleen een naam. De naam zegt veel over de persoonlijkheid van je kindje.

Zo kozen wij onze naam

Onze dochter kreeg de namen ‘Vera Julie’. De afgelopen maanden heeft ze verschillende namen gehad om te testen hoe de namen klonken en voelden. Iedere 2-3 weken veranderde de samenstelling van de namen. Uiteindelijk hadden we een lijstje met 4 verschillende combinaties. Na de bevalling mocht de papa van Vera de uiteindelijke namen kiezen. Best spannend… Ik was dan ook erg benieuwd welke namen onze dochter uiteindelijk zou krijgen.

Deze zwangerschap was alles behalve makkelijk. Geloof en vertrouwen waren kernwoorden die centraal stonden toen bij 20 weken zwangerschap de eerste bloedingen begonnen en bij 26 weken mijn vliezen braken. Als je de naam Vera intypt in de zoekmachines dan staat daar het volgende:

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered”]Vera (voornaam) De naam gaat oorspronkelijk terug op het Russische wera, dat “geloof, vertrouwen” betekent. Later werd de naam in verband gebracht met het Latijnse verus, dat “waar, oprecht” betekent. De naam Vera werd ook gebruikt als verkorting van de naam Veronica.[/otw_shortcode_quote]

Ook het stukje ‘waar en oprecht’ vinden wij mooie kenmerken voor de persoonlijkheid van onze dochter.  De tweede naam ‘Julie’ kozen wij omdat het een Franse naam is. We vinden het vanwege de Franstalige opvoeding en familie mooi om haar ook een Franse naam mee te geven. Daarnaast zien wij een lief en mooi meisje voor ons bij deze naam. Vera klinkt als een sterke naam en Julie maakt het lief.

In een volgende blog zal ik jullie vertellen welke namen het niet geworden zijn en waarom…

Hoe hebben jullie de naam gekozen? Zijn jullie er ook na jaren nog van overtuigd dat dit de juiste naam is van jullie kindje? Was het een eenvoudige keuze? Of is het ook een ware bevalling geweest?

Comments

comments

Delen:

5 Reacties

 1. januari 25, 2019 / 6:41 am

  Ja ik ben er na 4 en 2,5 jaar nog steeds heel blij mee. De namen passen perfect bij ze. Maar… Daardoor vond ik het ontzettend moeilijk om een naam te kiezen voor ons derde kindje.

 2. Suzanne
  januari 25, 2019 / 7:05 am

  De naam voor onze zoon wou ik eerst niet, maar mijn man heel graag. Na een aantal maanden zwangerschap begon ik hem mooier te vinden en nu kan ik me niet voorstellen dat hij anders heet. Hij is een ware Jakob. De naam voor onze dochter is toevallig ook een J. En nu vraag ik me af of we dan bij een eventuele 3e kindje weer een J doen, omdat het dan misschien raar staat om als 3e ineens een andere voorletter te hebben. Maar misschien denk ik er dan teveel over na. Ik kom ook uit het onderwijs en sommige namen vallen heeeel snel af 😄.

 3. Renate
  januari 25, 2019 / 7:59 am

  Wat leuk om te lezen 😊
  Wij weten al wel vanaf het begin welke naam we kiezen. En noemen het ook al zo.. dat is soms wel link, want andere mensen weten het geslacht nog niet 😂

  Ik zou alleen nog wel een 2e naam willen, alleen daar kom ik maar niet op🤣

 4. Lot
  januari 25, 2019 / 7:15 pm

  Mijn dochter is al ruim 40 en toen wist ik ook niet wat het zou worden. Mijn (ex) man wilde graag Bram voor een jongen, dat was meteen ok. Voor een dochter had ik eerst een een lettergreepige naam maar vond dat later toch ge kort en veranderde het in 3 lettergrepen. Ook hield ik rekening met de voorletters, Mijn vader was L.A., ik A.L. en dochter weer L.A. en ik wilde de eerste naam de roepnaam, de mijne is Antje en ik heb een veel mooiere tweede naam, naar een filmster destijds en mijn vaders naam

 5. Ilse
  december 29, 2019 / 10:18 pm

  Toen ik zwanger was van mijn oudste kreeg ik een soort ingeving van boven; mijn dochter moest Annabel gaan heten. Ook voor mijn tweede stond de naam al een tijd vast. We vonden Thijs heel mooi en mijn schoonvader heet ook zo. Maar voor de derde was het een zoektocht. Niets was het juiste. En mijn man maakte het niet uit, want we dachten dat het een meisje zou worden. Zelfs in de eerste week heb ik nog getwijfeld, maar ik nu weet ik zeker dat ons zoontje niet anders dan Joris moet heten. Misschien kies je toch niet helemaal zelf de naam, maar is er iets dat zorgt dat je die naam kiest die bij het kindje past….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489