Borstvoeding geven in het openbaar – go or no go?

Borstvoeding geven in het openbaar – go or no go?

Deze week kwam ik een interessant artikel tegen. Het ging over een Amerikaanse moeder die in het zwembad haar kind borstvoeding wilde geven. Zij werd aangesproken door de manager met de vraag of zij zich een beetje wilde bedekken omdat ze andere mensen in verlegenheid bracht.

Deze vrouw weigerde zich te bedekken en gaf aan dat ze er recht op had om borstvoeding te geven in het openbaar. In Amerika is dit namelijk vastgelegd in de wet.

Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Nieuwsgierig als ik ben,  onderzocht ik hoe dit hier geregeld is. In Nederland komt er op steeds meer openbare plekken een beeldmerk te hangen waarop staat ‘voeden kan hier’. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is hiervoor verantwoordelijk. Bij ons is het in de wet geregeld dat je borstvoeding kunt blijven geven als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk moet. Je mag de eerste 9 maanden van het leven van je kindje ten minste 25% van je werktijd gebruiken om je kindje te voeden of te kolven. Er is geen wet voor voeden in het openbaar.  Wel staat er in de wet van alles beschreven over aanstootgevend gedrag.

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”bordered” background_pattern=”otw-pattern-2″]Steeds vaker begon ik van tevoren met kolven en ik probeerde niet al te lang weg te blijven van huis, zodat ik geen borstvoeding in het openbaar hoefde te geven.[/otw_shortcode_quote]

Hoe voelt dat voor mij?

Een aantal maanden geleden gaf ik zelf borstvoeding. Ik was altijd van mening dat borstvoeding in het openbaar gewoon moet kunnen. Toch voelde het voor mij heel raar om dit in het openbaar te doen. Steeds vaker begon ik van tevoren met kolven en ik probeerde niet al te lang weg te blijven van huis, zodat ik geen borstvoeding in het openbaar hoefde te geven. Hoe het komt dat het zo voelt weet ik eigenlijk niet. Het zou kunnen dat het komt doordat mensen toch naar je kijken als je borstvoeding geeft. Dit voelt voor mij best ongemakkelijk.

Eigenlijk best gek… Iets wat zo natuurlijk en normaal is hoort niet ongemakkelijk te voelen.

Hoe voelt dat voor jou?

Ik ben benieuwd of ik de enige ben die dit zo voelt. Het is zeker geen oordeel naar andere moeders die borstvoeding geven in het openbaar. Sterker nog… het was voor mij een heel stuk prettiger geweest als ik het lef had gehad om dit gewoon te doen. Hoe doen jullie dit?

 

Comments

comments

21 Reacties

 1. Lisette
  juni 21, 2017 / 6:36 am

  Onze zoon is bijna 4 maanden en ik geef nog volledige borstvoeding. Ik voed overal. Ikea, lineushof, restaurant, strand, duinen, aan een meertje, bij familie en vrienden.
  Heb gelukkig nog niet mee gemaakt dat ik mijn bezwaard voelde.

  Helaas moet ik over een paar weken weer werken en dat heeft als consequentie dat ik langzaam ga afbouwen. Op mijn werk is het moeilijk om af te kolven.

 2. Nadia
  juni 21, 2017 / 8:18 am

  Ik ben ook van mening dat borstvoeding in het openbaar moet kunnen. Ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen er raar tegenaan kijken. Daardoor voel ik me ook wel eens ongemakkelijk. Ik probeer het dan altijd een beetje afgedekt of beschut te doen. Maar, als mijn baby honger heeft krijgt hij/zij wat ze nodig heeft. Dat gaat dan weer vóór het ongemakkelijke gevoel. En een baby die krijst van de honger.. ik denk dat er nog méér mensen zijn die zich daar aan storen (en geeft ook een vervelend gevoel), dan een moeder die geheel natuurlijk de borst geeft. Niks geks aan toch? 😉

 3. Inge
  juni 21, 2017 / 8:38 am

  Had gedacht dat ik er meer moeite mee zou hebben, maar ben blij dat dat niet het geval is. Afgelopen weekend tijdens het wandelen van het blotevoetenpad m’n zoon aangelegd (naja, niet tijdens het wandelen zelf, zo handig ben ik daar niet mee. In de natuur borstvoeding geven waseen mooie ervaring en heb een aantal, alleen maar positieve, reacties gekregen. In de buurt van mannelijke familieleden voel ik me wel ongemakkelijk, daar zonder ik me helemaal af. Terwijl ik dit typ zit ik te kolven, zoon is voor het eerst uit logeren :).

  Vind het dus zeker een go, mensen kijken maar de andere kant op als ze het niet willen zien!

 4. juni 22, 2017 / 4:12 am

  Ik voelde mij er zelf niet zo prettig bij. Aan de andere kant bij mijn oudste dochter woonde ik nog op Ibiza, en daar had ik er weer echt geen moeite mee. Sowieso vind ik dat niemand moet zeuren als een vrouw borstvoeding geeft. Dat is als kippepootjes eten met mes en vork.

 5. juni 22, 2017 / 4:39 am

  Ik heb het wel gedaan, maar ik snap wel waarom je er moeite mee hebt. Het voeden is niet zo het probleem, maar het ontkleden voelt erg onprettig, Ik moest er ook erg aan wennen

 6. Serafina
  juni 22, 2017 / 5:24 am

  Ik heb aan mn beiden Kids tot 20 mnd volledig bv gegeven ook in ’t openbaar.. Ik voelde me er totaal niet ongemakkelijk hij hoor.. It’s nature, embrace it ?

 7. juni 22, 2017 / 8:30 am

  Ik heb er zelf geen problemen mee als mama’s borstvoeding in het openbaar geven, het is eigenlijk iets heel moois en natuurlijk. Ik heb zelf 8 mnd borstvoeding gegeven en voelde me te opgelaten en bekeken om in het openbaar borstvoeding te geven dus ik heb het zelf nooit gedaan.

 8. juni 22, 2017 / 1:01 pm

  Gewoon overal en elk moment. Je kan kiezen een zeurend kind dat honger heeft of een mini beetje borst mr een gelukkig kind ? ik weet wel te kiezen. 21 maand bv gegeven en twas een super periode.

 9. juni 22, 2017 / 3:19 pm

  Ik heb er zelf geen ervaring mee. Maar ik moet zeggen dat ik het toch altijd een beetje lastig vind als iemand dat in het openbaar doet. Ik weet dat ik nu een berg aan kritiek aan mijn adres krijg, maar ik vind het gewoon ongemakkelijk. En ik durf eigenlijk geen vergelijkingen te maken. Ik snap ook wel dat jij het zelf als ongemakkelijk hebt ervaren. Ik ben niet iemand die er iets van zou zeggen of iemand een gekke blik zou toewerpen. Ik zou het zoveel mogelijk proberen te negeren, maar ik vind het gewoon lastig om daarbij te zijn. Sorry!

 10. juni 22, 2017 / 7:01 pm

  Ik heb er nog geen ervaringen mee want ik heb geen kinderen. Wel ben ik van mening dat dit gewoon moet kunnen in het openbaar. Ik zie er eigenlijk geen problemen in. En toch maken soms veel mensen daar problemen van. Ik snap dat niet…

 11. juni 23, 2017 / 8:49 am

  Zelf ben ik geen moeder, maar heb ik wel veel vriendinnen die dit zijn. Als buitenstaander heb ik echt geen problemen met moeders die borstvoeding geven. Wel vind ik de manier waarop belangrijk. Het is handig om een soort van doek over je kindje / borst heen te houden zodat niet iedereen (lees de mensen die het niet willen zien) er van hoeven mee te genieten. Ik vind wel dat dit echt een moment is tussen moeder en kind waarvan je moet genieten. Ik merk aan mijn vriendinnen heel sterk dat als zij een doek bij zich hebben die kan dienen als afscheiding tussen hen en de buitenwereld dat zij zich minder bezwaard voelen om op openbare plekken borstvoeding te geven.

 12. juni 23, 2017 / 8:56 am

  Ik vind dat je borstvoeding in het openbaar moet kunnen geven, maar ik vind ook dat je de boel best kunt bedekken. Sterker nog, ik vond dat zelf ook prettiger. Ik vond het niet nodig dat de hele wereld mijn boezem zag : ) En ik snap ook niet waarom je dat zou willen.

  Maar als je discreet borstvoeding geeft, dan vind ik absoluut dat dit moet kunnen.

 13. juni 23, 2017 / 9:41 am

  Het moet kunnen, al heb ik 2x gehad dat ik het als niet prettig ervaarde. 1x trok een dame haar volledige trui en bh omhoog, hierdoor zat ze eigenlijk topless op het terras en 1x zat er een mevrouw naast me en dat kindje spugende na iedere 5 a 6 slokken. Dit was in een restaurant en het begon gewoon vreemd te ruiken icm alle etensluchten. Logischerwijs werd het kind ook onrustig en begon te huilen, misschien ook wel door het spuiten. De mevrouw bleef maar, zo leek het, dwangmatig voeden.
  Voor de rest vind ik het prima, het is natuurlijk. Ooit hebben we allemaal, bijna allemaal, aan de borst gelegen. We zijn er allemaal groot van geworden. ?

 14. juni 23, 2017 / 10:10 am

  Ik vind dat het moet kunnen, maar dat er wel enigszins rekening gehouden moet worden met de omgeving. Daarmee bedoel ik doe het een klein beetje subtiel, gooi niet zomaar je borstel op tafel. Verder vind ik het de normaalste zaak van de wereld. Ik heb zelf ook borstvoeding gegeven, maar ik heb er bewust voor gekozen dit niet in het openbaar te doen.

 15. juni 23, 2017 / 1:52 pm

  Mijn zoon is inmiddels al 10. Ik heb ook borstvoeding geven. Eigenlijk kolfde ik alle voedingen af, omdat het kon en omdat ik het belangrijk vond. Aan de borst ging wat lastig. Borstvoeding geven in het openbaar moet ook gewoon kunnen, maar ik vind wel dat het netjes kan. Dat alles gewoon netjes bedekt is. Dan hoeft niemand daar last van te hebben. Verder vind ik niet dat moeders maar op de wc haar baby moet voeden.

 16. juni 24, 2017 / 7:30 am

  Ik vindt dat borstvoeding gewoon in het openbaar moet kunnen maar ik begrijp wel dat sommige mensen er een probleem mee hebben. Ik denk als alles netjes bedekt is hoeft het toch geen probleem te zijn.

 17. juni 24, 2017 / 7:52 am

  Ik heb zelf geen kinderen, maar als iemand lekker pontificaal dr trui (en alles wat daaronder zit) uitdoet op een terras om dr kind te voeden (want het is zo natuurlijk) dan vind ik dat niet kunnen. Poepen is ook heel natuurlijk, en daar hebben we mooie hokjes voor uitgevonden…

 18. juni 24, 2017 / 8:21 am

  Ik zou me best bekeken voelen, maar ben wel van mening dat het gewoon in het openbaart mag. De natuur is zo geregeld dat jij je kindje kan voeden, dan mag je dat doen waar en wanneer je maar wilt

 19. juni 26, 2017 / 9:55 pm

  Ik heb Jip 16 maanden gevoed, ook in het openbaar maar wel op een manier waardoor ik anderen niet in verlegenheid bracht. Dat voelde voor mij beter, ook al heb ik zelf geen gene gehad!

 20. juni 28, 2017 / 7:42 am

  Ik vind dat dit zeker moet kunnen, maar zou het zelf niet zo fijn vinden om dit te doen.

 21. augustus 3, 2017 / 5:15 am

  Wat naar dat het je zo beperkte. Ik voedde rustig openbaar, maar wel bij voorkeur in een rustig hoekje, overigens ook vanwege mijn baby die afgeleid raakte en zorgde voor kleding waarmee ik subtiel kon voeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489