Mijn huishoudroutine

huishoudroutine
Bijna overal waar ik kom voelt het altijd alsof mensen het allemaal onder controle hebben qua huishouden. Het is netjes, opgeruimd, schoon en er worden ook nog allerlei leuke dingen ondernomen. Zelf ben ik het afgelopen jaar de grip regelmatig een beetje kwijt geweest (ook niet vreemd hoor, in een verbouwing) en probeer ik dit nu weer te herpakken. Het leek me daarom leuk om mijn huishoudroutine met jullie te delen. Wellicht hebben jullie nog tips en creatieve lifehacks om het allemaal een beetje leuk en vooral lekker schoon te houden! 

Mijn situatie in beeld 

Voordat ik vertel hoe ik het huishouden aanpak is het vast leuk om iets meer te weten van mijn situatie. Zo’n 14 maanden geleden  zijn wij als gezin verhuisd van een tussenwoning naar een 2 onder 1 kap. Dit is ook precies wanneer het klussen begon (keuken, badkamer, vloeren, wanden stucen etc.). Na 12 maanden leven tussen allerlei klusspullen, kunnen we sinds een maand of 2 de vloer weer zien. Naast het zorgen voor de kids (van 2 en 4) werk ik ook nog 3 dagen per week op een basisschool. Een opgeruimd en schoon huis maakt me blij, maar ik vind het ook belangrijk dat de kinderen lekker kunnen spelen. Best een dilemma dus ;-).

Ochtenroutine

Ik verlaat het huis het meest rustig als ik weet dat het boven opgeruimd is. Door dit iedere dag bij te houden is het ook eigenlijk zo gedaan. Het kost mij ongeveer 10 minuten (bedden opmaken, was naar boven, kleine dingen opruimen) om de bovenverdieping weer strak te hebben. In de avond stap ik dus ook altijd een opgeruimde kamer binnen met een heerlijk opgemaakt bed.

Avondroutine

In de avond ben ik nog wel iets drukker dan ik zou willen. Dit komt mogelijk ook doordat het naar bed brengen van de kinderen altijd flink wat tijd in beslag neemt. Een andere reden zou kunnen zijn dat ik in de ochtend niet heel lekker functioneer, dus het dan vooral rustig wil houden.  Ik leg altijd alle kleding klaar (voor de kids en mezelf) voor de volgende dag. Daarnaast vul ik de bekers en broodtrommels en plan ik mijn work-outs in voor de volgende dag. Op zondag kook ik meestal al in de avond ook voor de maandag. Verder is het na het koken nog de keuken schoonmaken en de woonkamer opruimen nadat de kinderen in bed liggen. De ene dag stofzuig ik beneden, de andere dag dweilen we de vloer even. Daarnaast doe ik ook beide toiletten altijd ergens tussendoor.

Iedere dag wasdag

De wasmachine draait (bijna) iedere dag wel 1 of meerdere keren. Een lege wasmand is er meestal maar enkele minuten. Op maandag, dinsdag en woensdag werk ik. Daarom is de donderdag vaak een echte wasdag. Woensdagavond draai ik al een wasje, donderdag meestal ook nog 2. Op donderdag was ik al het beddengoed. Zo weet ik zeker dat iedereen wekelijks een schoon bed heeft. Tussendoor was ik beddengoed alleen wanneer nodig. Ook in het weekend draai ik wat meer wasjes. Op zondagavond probeer ik de wasmand altijd leeg te hebben, zodat ik op maandagavond geen was hoef te doen. Echt helemaal leeg is de wasmand meestal maar een paar minuten…

Schoonmaakdag

Op de donderdag en de vrijdag maak ik het hele huis schoon. Ik begin altijd met het hele huis stoffen en zuigen en de keuken schoonmaken en doe ook wekelijks de badkamer. Beneden lap ik ook (vrijwel) wekelijks de ramen als ik hier de tijd voor kan vinden. Verder doe ik mijn best om nog iedere week een extra klusje (lamellen schoonmaken bijvoorbeeld) mee te pakken. Dit lukt de laatste tijd vaker niet dan wel, waardoor ik hier binnenkort wel weer prioriteit aan moet geven.  Op vrijdag sop ik meestal de koelkast en structuur ik alles om een goed overzicht te creëren. In het weekend doe ik de benedenverdieping nog eens helemaal. Boven alleen extra wanneer dit nodig is. Wat ik weleens lastig vind is het combineren van het schoonmaken in combinatie met aandacht hebben voor de kinderen. Na 14u komt mijn zoontje Noah uit school. Dan wil ik eigenlijk niets meer in het huishouden doen. In de ochtend vind ik het ook belangrijk om activiteiten met mijn dochter te doen. Dit maakt dat het huishouden vaak wat onder druk komt te staan en dit geeft dan geen fijn gevoel.

Boodschappen en koken

Elke zaterdag doe ik de weekboodschappen. Meestal maak ik op vrijdagavond een planning voor het eten voor de hele week. Op woensdag of donderdag haal ik dan vaak nog wel wat verse groenten en fruit bij. Een weekplanning qua eten helpt mij om gezond te blijven eten en niet te vervallen in snelle en makkelijke oplossingen. Wel wissel ik de dagen nog weleens met elkaar als ik ergens anders meer trek in heb. Ook handig is dat ik op mijn werkdagen in de ochtend al de dingen uit de vriezer haal die ik in de avond nodig heb. Dit maakt dat het eten dan snel(ler) op tafel staat.
In het weekend probeer ik niet de hele dag bezig te zijn met schoonmaken en opruimen. Ook na schooltijd wil ik er graag vooral zijn voor de kinderen. Met Vera nog thuis kost het huishouden toch veel meer tijd. Meer daarover lees je hier!  Ik wil niet die moeder zijn die altijd maar aan het poetsen is en ook leuke dingen doen met haar. Dit maakt dat ik toch ook vaak in het weekend nog wel dingen moet doen en dus voor mijn gevoel de hele dag bezig ben met schoonmaken, opruimen en activiteiten met de kids. Rust inbouwen is dus nog een aandachtspuntje. Hoe doen jullie dit? Het zou tof zijn om ook jullie huishoudroutines te horen! Vind je het leuk om (anoniem of juist met naam en link naar pagina/website) genoemd te worden? Mail dan naar info@babybanjo.nl!  Iedere maand deel ik een huishoudroutine van één van mijn lezers! 

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489