Paracetamol onveilig tijdens de zwangerschap?

Paracetamol onveilig tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap probeer je vaak zo goed mogelijk te zorgen voor je ongeboren kindje. Je eet gezond, probeert stress zoveel mogelijk te vermijden en ook ben je voorzichtig met het gebruik van medicijnen.  Toch kun je tijdens de zwangerschap wel te maken krijgen met klachten als hoofdpijn en buikpijn. Daar waar je normaal gesproken gemakkelijk even wat paracetamol slikt tegen de pijn, werkt dit tijdens de zwangerschap toch net even anders.

Pijnstillers tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het gebruik van verschillende pijnstillers afgeraden. Paracetamol mocht de afgelopen jaren tijdens de zwangerschap nog wel worden gebruikt. Wel kwamen er af en toe wat verontrustende boodschappen uit onderzoeken. Zo zouden kinderen meer kans hebben op hyperactiviteit en autisme als de moeder veel paracetamol zou slikken tijdens de zwangerschap. Uiteindelijk werd dit onvoldoende bewezen om paracetamol op de ‘zwarte lijst’ te zetten.

Dit weekend kwam ik opnieuw een artikel tegen wat ik hier toch even wil delen. Er is een onderzoek geweest waaruit blijkt dat paracetamol mogelijk een nadelig effect heeft op de vruchtbaarheid van dochters. Ze hebben dit onderzoek op dit moment alleen nog maar uitgevoerd onder ratten en muizen. Bij deze dieren bleek dat paracetamol een nadelig effect heeft op de voorraad eitjes in de eierstokken. Meer lezen? Klik dan hier  voor het volledige artikel.

En nu?

Het is dus op dit moment nog onbekend hoe groot de effecten hiervan zijn op mensen. Je kunt met deze informatie doen wat je wilt. Als ik zwanger zou zijn zou ik paracetamol (net als de andere pijnstillers) toch maar zoveel mogelijk links laten liggen. Beter het zekere voor het onzekere nemen, toch? ?

 

Hoe ga jij om met dit soort nieuwsartikelen tijdens je zwangerschap? Zie je het als bangmakerij? Of neem je het toch wel serieus?

Comments

comments

Delen:

21 Reacties

 1. januari 14, 2018 / 4:12 pm

  Mij werd juist voor een aantal klachten aanbevolen gewoon paracetamol te slikken.

  • Marieke
   Auteur
   januari 14, 2018 / 7:10 pm

   Ja.. aan mij toen ook. Denk dat je tijdens de zwangerschap als het enigszins kan beter helemaal niets kunt gebruiken.

 2. januari 14, 2018 / 6:26 pm

  Ik vraag mij af in hoeverre deze informatie juist is. Eigenlijk zou er een bank moeten zijn waarin je allerlei onderzoeken kunt raadplegen.

  • Marieke
   Auteur
   januari 14, 2018 / 7:13 pm

   Ze hebben het nog niet kunnen checken op mensen. Dus of het juist is weten we helaas voorlopig nog niet.. Het zou fijn zijn als er 1 waarheid en duidelijkheid komt over alles. Helaas zal dit wel niet zo zijn.

 3. januari 14, 2018 / 7:09 pm

  Nou ja, tijdens fertiliteit mag je het als enige middel nemen en bij de zwangerschap ook
  Dat is allemaal perfect na te gaan op een website van de KUL, ik kreeeg het adres mee van mijn fertiliteitsarts
  Paracetamol mag volgens de algemene wetenschap wel, maar hé, dan neem ik ook gewoon niks: ik vind namelijk dat het ook niet helpt! Tsja

  • Marieke
   Auteur
   januari 14, 2018 / 7:12 pm

   Ik word er soms een beetje gek van dat alles continu wordt bijgesteld. Vroeger mochten er allerlei dingen wel die nu absoluut af te raden zijn. Andersom ook. Over een aantal jaar zullen ze misschien zeggen dat je vooral WEL paracetamol moet slikken…

 4. julia
  januari 14, 2018 / 7:52 pm

  volgens mij was paracetamol nooit echt een probleem. zwaardere medicijnen liet ik altijd wel staan

 5. januari 14, 2018 / 7:52 pm

  Tijdens mijn laatste zwangerschap had ik op een gegeven moment geen andere keus. Hoe tegen medicijnen ik ook was, ik kon de pijn niet langer verdragen wat vele malen slechter bleek voor de baby dan paracetamol.

 6. januari 14, 2018 / 8:21 pm

  Ik geloof dat ik tijdens mijn zwangerschap inderdaad geen paracetamol geslikt heb, maar gelukkig was het ook niet echt nodig

 7. januari 14, 2018 / 10:00 pm

  Ik slik eigenlijk nooit paracetemol. Ben slecht in pillen slikken. Dus ik maak mij niet snel bang over.

 8. januari 15, 2018 / 5:50 am

  Als je zwanger bent ben je vaak wel gevoelig voor dit soort berichten. Maar ik herinner me dat mijn verloskundige zei dat een paracetamol geen kwaad kan, dus daar houd ik me dan aan vast.

 9. Robin
  januari 15, 2018 / 7:53 am

  Goed advies vragen, dan komt het altijd goed :). Daarnaast slik bijna nooit wat, scheelt denk per persoon.

 10. Fleur
  januari 15, 2018 / 10:33 am

  Ik laat mij meestal niet meteen gek maken met dit soort verhalen, maar weet dat ik tijdens mijn zwangerschap wel extra gevoelig hier voor was

 11. januari 15, 2018 / 12:46 pm

  Tja, mij werd het juist ook aangeraden. De oudste heeft autisme. Is dat dan door de pcm, of is het toeval? In hoever kun je dat nog onderzoeken?

 12. januari 15, 2018 / 1:22 pm

  Ik dacht door je titel dat het een vastgesteld feit was. Helaas staat nergens of het gaat om vrouwen die langdurig veel paracetamol gebruiken of een enkel pilletje. Volgens mij moet je medicatie sowieso bedachtzaam gebruiken – voor zover je de keus hebt, zeker als je zwanger bent. Ik geloof dat ik in totaal misschien vier pilletjes heb geslikt over drie zwangerschappen verspreid, dus maak me er niet druk om. Denk dat zwangere vrouwen zich ook niet bang moeten laten maken door dit soort verhalen. Overleg gewoon met je huisarts en gebruik het beperkt.

 13. januari 15, 2018 / 1:47 pm

  Ik zou niet bang worden, want er is nog geen officieel bericht vanuit de Gezondheidsraad. Ook als je het Farmacotherapeutisch Kompas raadpleegt, is het advies ongewijzigd. Daarom zou ik de blogtitel veranderen in ‘mogelijk onveilig’, want het lijkt nu net alsof zwangeren wordt afgeraden om paracetamol te slikken. Enkele jaren geleden was er ook in het nieuws dat jongetjes hierdoor kans hadden op het niet goed indalen van de zaadballen. Is ook overgewaaid, dus zou wel voorzichtig zijn met het delen van dit soort ingewikkelde, medische informatie mits het van een zeer betrouwbare medische autoriteit afkomstig is. Niet aanvallend bedoeld verder ?

 14. januari 15, 2018 / 3:22 pm

  Informatief artikel. Ik heb er zelf geen ervaring mee. Ik weet wel dat zwangere vrouwen best veel niet mogen. Paracetamol lijkt me niet zo gevaarlijk.

 15. januari 15, 2018 / 3:30 pm

  Tijdens mijn zwangerschappen probeerde ik zo weinig mogelijk medicijnen te slikken, maar soms ontkwam ik er niet aan. Soms worden er dingen geroepen wat achteraf wel meevalt. Toch ben je tijdens een zwangerschap altijd erg oplettend

 16. januari 15, 2018 / 9:02 pm

  Normale paracetamol zonder te veel coffeïne was geen probleem. Met mate en met verstand gebruiken zeg maar.

 17. januari 18, 2018 / 8:33 am

  Juist er zo over nadenken maakt mij gek. Gewoon doen wat voor jou goed voelt op dat moment. Niet zo aantrekken wat er allemaal gezegd wordt.

 18. januari 24, 2018 / 4:21 pm

  Paracetamol zonder coffeïne hoort geen probleem te zijn volgens mij VK, ik vind t dan ook wel bangmakerij. Maar heb zelf misschien 2x een pcm geslikt ofzo in de zwangerschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489