Starten met het kolven van borstvoeding voor de bevalling

Starten met het kolven van borstvoeding voor de bevalling

 

Het einde is in zicht. Op korte termijn zal ik gaan bevallen van ons tweede wondertje. Hier kijk ik enorm naar uit. Na straks zo’n 11 weken bedrust is het goed dat we ons kindje nu mogen ontmoeten. Ik voel me toch pas echt ‘gerust’ als ik mijn kindje gezond in mijn armen mag houden. En eerlijk is eerlijk… ik ben ondertussen toch ook wel erg nieuwsgierig geworden naar ons kleintje. Met de bevalling in zicht beginnen de voorbereidingen. Afgelopen weekend mocht ik even naar huis en heb ik de noodzakelijke dingen voor de baby gelukkig nog even klaar kunnen leggen. Vandaag ben ik begonnen met andere voorbereidingen, namelijk voor de borstvoeding!

Borstvoeding? Dat nooit meer!

Eerder schreef ik een blog over borstvoeding en dat ik dit bij ons tweede kindje absoluut niet meer zou gaan doen. De eerste keer heb ik er te makkelijk over gedacht en eindigde het uiteindelijk in een grote teleurstelling, met vooral enorm veel pijn. Halverwege deze zwangerschap heb ik mij bedacht. Op het moment dat mijn vliezen braken en ik samen met mijn kindje moest ‘vechten’ om maar zo lang mogelijk vol te houden, wist ik dat ik het toch nog eens wilde proberen. Deze keer een serieuzere aanpak dan de eerste keer. Als ik het een kans zou geven, dan moest ik er voor mijn gevoel alles aan gedaan hebben om een goede start te maken.

De voorbereidingen

  1. Als eerst ben in naar een informatieavond over borstvoeding gegaan hier in het ziekenhuis. Deze avond duurde twee uur en werd gedaan door een lactatiekundige. Zij vertelde alles over de voordelen van borstvoedingen, de verschillende houdingen qua aanleggen en ook nog een heel deel over prematuurkindjes en het gebruik van een speen.
  2. Ik bekeek de filmpjes van de Standford University . Deze kreeg ik als tip van de lactatiekundige. Het gaat over handkolven; de voordelen en hoe je dit precies moet aanpakken.
  3. Een consult van de lactatiekundige. Gisteren is de lactatiekundige geweest om samen te ‘oefenen’ en mij alles uit te leggen over hoe ik het moest doen. Ook kon ik al mijn vragen en onzekerheden kwijt. Heel fijn om dit te doen. Zoveel spijt dat ik dit bij Noah al heb gedaan.

Aanpak

Ik kolf nu zo’n 3 keer per dag door middel van handexpressie. Ik vang de druppels op in een cupje en zuig ze vervolgens op in een spuitje. Ik plak er een sticker op met mijn gegevens en laat ze vervolgens (in mijn eigen bakje) in de vriezer leggen. Na de geboorte wordt mijn melk dan eerst gegeven i.p.v. kunstvoeding.

Waarom al voor de bevalling? Is dat wel nodig?

In de meeste gevallen zal het niet nodig zijn om voor de bevalling al te beginnen met het opwekken van de borstvoeding. De reden dat ik dit wel graag wilde is omdat ons kindje prematuur geboren zal gaan worden. Noah had toen de eerste dagen een aantal keer bijvoeding nodig. Zijn slikreflex was nog niet optimaal en aanleggen was daardoor moeilijk. Het duurde een aantal dagen voordat de borstvoeding bij mij enigszins op gang is. De eerste hele week heb ik Noah daarom moeten bijvoeden met kunstvoeding.

Ik wilde deze keer heel graag proberen om alvast een voorraadje op te bouwen. Ons kindje kan dan mijn borstvoeding als eerste voeding krijgen. Daarnaast hoop ik dat ik na de geboorte de borstvoeding iets sneller op gang heb en ons kindje deze keer wel direct zelf kan voeden zonder al te veel extra problemen. De bedrust geeft mij de rust en ruimte om dit zonder rondrennende dreumes op te kunnen starten.

Mocht je ook al willen kolven voor de bevalling, overleg dan eerst met een lactatiekundige. Het is zeker niet voor iedereen nodig en wordt in bepaalde gevallen ook geadviseerd niet te doen. Deze blog geeft mijn aanpak en redenen weer om hiervoor te kiezen. Dit is in goed overleg gegaan met een lactatiekundige en besloten aan de hand van mijn specifieke situatie! Misschien ga je niet al voor de bevalling starten met kolven, maar erna. Het kan dan wel heel zinvol zijn om je al voor de bevalling goed te verdiepen in borstvoeding en hoe dit in zijn werk gaat. Borstvoeding is prachtig, maar in de meeste gevallen ook hard werken. Mocht je nog moeten starten met borstvoeding, dan wens ik je veel succes. Hopelijk wordt het voor jou een fantastische ervaring!

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489