Hoest-, nies- en hamsterschaamte…

gezichtsmasker

Enkele maanden geleden kende ik het woord ‘Corona’ alleen van het bier. Hamsteren kende ik van de hamsterweken en niezen en hoesten doe ik vrijwel altijd in het hooikoortsseizoen. Daar hoefde ik voorheen nooit voor binnen te blijven. Daar waar ik me normaal niet zo ontzettend veel aantrek van wat andere mensen of vinden, is er de afgelopen weken toch echt wel iets anders ontstaan: hoest- , nies- en hamsterschaamte.

Hamsterschaamte

We zijn hier in dit huis met 6 mensen. Al jaren doe ik 1 keer per week boodschappen voor de hele week. Tussendoor ga ik dan nog een keer naar de supermarkt om wat verse producten aan te vullen. Als ik boodschappen voor de hele week doe is dit toch al gauw een kar vol. Wat mij betreft altijd een enorm efficiënte gebeurtenis. In deze tijd voelt het alleen een beetje anders. Op het moment dat ik met een kar vol boodschappen bij de kassa sta voel ik de blikken van mensen. Ik merk dat ik er wat onrustig van ben. Of de officiële diagnose al bestaat weet ik niet, maar ik weet vrijwel zeker dat ik last heb van ‘hamsterschaamte’. Als ik het zou moeten opnemen in het woordenboek zou de volgende omschrijving erbij staan:

‘Hamsterschaamte’ ham-ster- schaam- te  (de ; v)

  1. Bang om gezien te worden als een persoon die onnodig veel boodschappen mee neemt uit angst dat er onvoldoende boodschappen aanwezig zijn of de voorraad in huis op zal raken en er geen mogelijkheden meer zijn om naar de supermarkt te gaan.
  2. Bang om de aanwezigheid van een hamster (klein knaagdier) als huisdier toe te geven aan derden.

Ik val dan zelf natuurlijk vooral in de categorie 1 groep.  Ik geloof niet dat ik ooit nog hetzelfde zal kijken naar de hamsterreclames van de Albert Heijn…

Hoest- en niesschaamte

Naast hamsterschaamte heb ik ook nog iets anders ontwikkeld; hoest – en niesschaamte. Als astmapatiënt is het hooikoorts seizoen sowieso al nooit echt een pretje. Snotteren, niezen, hoesten en dikke ogen moet ik jaarlijks accepteren. Het begin van mijn hooikoorts was dit jaar direct het einde van mijn ‘supermarktuitjes’. Het was dus dé oplossing voor de hamsterschaamte en het begin van iets heel nieuws. Op het moment dat het hoesten en niezen begon, stond ik namelijk in (jawel..) dé supermarkt! En écht hoor mensen…. er is in de rij bij de kassa nog nooit eerder zoveel ruimte om mij heen geweest als toen! Inmiddels zit ik braaf thuis te wachten tot het hooikoortsseizoen voorbij is. Laten we hopen dat ik over enkele weken de strijd tegen mijn hamsterschaamte weer aan mag gaan. Ik geloof dat ik de hoest- en niesschaamte niet minder vervelend vind.

Herkenbaar? Nog meer mensen die zich in deze tijd af en toe een soort paria voelen?

Comments

comments

Delen:

1 Reactie

  1. juni 3, 2020 / 6:15 am

    Ugh ja, zo herkenbaar! Vooral de nies- en hoestschaamte. Ook hier is de hooikoorts volop actief. Sterkte en hopelijk inderdaad snel hamster schaamte, dat voelt toch wat minder erg. (vind je beschrijving bij punt 2 geniaal trouwens! Haha)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107