25 eenvoudige proefjes voor kinderen

25 eenvoudige proefjes voor kinderen

De dagen dat ik thuis ben met de kinderen vind ik het altijd erg leuk om dingen met ze samen te doen. Naast mijn blog werk ik in het onderwijs. Ik kan altijd heel erg genieten van kinderen die worden geprikkeld door te spelen in uitdagende hoeken of met allerlei verschillende soorten materialen zelf dingen gaan ontdekken. Noah is inmiddels bijna 3 en zit nu in de fase waar hij zich ontzettend kan verwonderen over alles om hem heen. Een enorm leuke fase om samen eens wat proefjes te gaan doen dus! Heb jij ook zo’n kleine professor thuis? Lees dan zeker even verder!

Ontdekkend leren

 

Kinderen leren veel door te experimenteren.  Peuters leren het snelst als ze actief leren vanuit hun eigen nieuwsgierigheid. Toen ik de oproep van juf Linda voorbij zag komen met de vraag wie een review wilde schrijven over 25 eenvoudige proefjes was ik dan ook direct enthousiast. De proefjes zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe zelfstandiger ze de proefjes uit kunnen voeren. Ik denk dat ook kinderen van 10 jaar nog plezier zullen beleven aan de proefjes. Kinderen kunnen als ze ouder worden zelf een voorspelling doen over wat zij denken dat er zal gaan gebeuren. Met Noah heb ik een aantal proefjes samen gedaan. Ik vertelde hem dan wat hij moest doen en hij mocht het uitproberen en vertellen wat hij zag. Mijn kleine professor vond het helemaal geweldig!

Voor wie? 

De proefjes zijn heel erg leuk om te gebruiken in de klas. In de onderbouw (groep 1 t/m 4) kun je ze gebruiken ter inspiratie en kunnen kinderen ze in een wetenschap & techniekhoek (aan de hand van foto’s ) of onder begeleiding uitvoeren. In de middenbouw (vanaf groep 5) en bovenbouw kunnen kinderen de (meeste) proefjes zelfstandig uitvoeren. Je kunt dan een leuk circuit maken waarin kinderen zelfstandig de proefjes doorlopen. Ook zijn deze 25 proefjes erg leuk te gebruiken voor bijvoorbeeld een kinderfeestje. Daarnaast kun je het bestand ook gebruiken voor regenachtige dagen met de kinderen thuis. Zo heb je altijd iets leuks achter de hand als de kinderen zich vervelen.

Huis, tuin- en keukenspullen

Een groot voordeel aan de proefjes vond ik dat de meeste experimenten zijn gemaakt met spullen die ik al in huis had. Je hoeft er niet heel veel dingen voor aan te schaffen. Gewoon even goed in de koelkast en keukenkastjes kijken of met je kleuter wat materiaal verzamelen tijdens een herfstwandeling en je komt al een heel eind. Mijn kleine wetenschapper vraagt zich nu regelmatig af of dingen kunnen drijven of dat ze gaan zinken. Ook het proefje met het ‘stuiterei’ hebben we al meerdere keren gedaan. Ik merk dat ik nu dankzij de kaarten meer tools heb om mijn peuter te stimuleren om zich nog meer dingen af te vragen dan hij normaal al doet.

Ook aanschaffen?

Heb je ook zin om met je kinderen (thuis of in de klas) aan de gang te gaan met deze 25 eenvoudige proefjes? Wil je ook je kinderen helpen groeien in het ontdekken door middel van ondernemend leren? Als je op deze link klikt, dan kun de 25 opdrachtkaarten hier voor € 12,95 bestellen.

 

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489