Bevallen; thuis of in het ziekenhuis?

Bevallen; thuis of in het ziekenhuis?

Als je zwanger bent komen er veel dingen op je af.  Eén van de eerste gedachten die ik had toen ik erachter kwam dat ik zwanger was, was ‘O jee, nu moet ik ook bevallen!’.

Zo’n bevalling blijft toch altijd wel een ‘dingetje’. Mensen vertellen vaak over hun bevalling zodra ze weten dat jij zwanger bent. Er komen dan vooral veel horrorverhalen voorbij. Dit kan je behoorlijk onzeker maken voor de bevalling.

Wat ik best wel lastig vond was het kiezen of ik thuis of in het ziekenhuis wilde bevallen. Ik wist tenslotte nog niet hoe mijn bevalling zou zijn. In deze blog zal ik beide opties met elkaar vergelijken en zet ik de voor- en nadelen even voor je op een rij.

Een thuisbevalling

In veel landen is het absoluut ondenkbaar; een thuisbevalling. Toch zijn er in Nederland heel veel mensen die kiezen voor een thuisbevalling. Dit had in eerste instantie ook mijn voorkeur.

De voordelen van een thuisbevalling:

 • Je bent lekker in je eigen omgeving. Dit kan je meer rust geven. Tijdens de bevalling ben je niet in een klinische omgeving. Je kunt nog even op je eigen bank zitten en Netflixen of heerlijk in je eigen bed kruipen.
 • Je hoeft niet met 6 of 7 cm ontsluiting nog in de auto te stappen.
 • Na de bevalling stap je lekker onder je eigen douche en daarna in je eigen (weer schone) bed. Geen gesjouw of gesleep met spullen en de baby vanuit het ziekenhuis. Ook zelf hoef je niet over straat.

De nadelen van een thuisbevalling:

 • Als de bevalling niet goed verloopt, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Het duurt dan ook iets langer voordat je medische hulp hebt.
 • Je kunt niet kiezen voor pijnsbestrijding.

 

Een ziekenhuisbevalling

Als je ervoor kiest om in het ziekenhuis te bevallen dan kan dit ook. Als je een medische indicatie hebt dan MOET je in het ziekenhuis bevallen. Is dit niet zo, dan kun je er altijd voor kiezen om dit wel te doen. Bij een medische indicatie start je bevalling (vaak) in het ziekenhuis. Je wordt dan begeleid door een verloskundige, een verpleegkundige en indien nodig een gynaecoloog van het ziekenhuis. Al voor de bevalling wordt je door jouw eigen verloskundige overgedragen aan het ziekenhuis. Als je er zelf voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen dan ben je (bij de eerste bevalling) thuis tot je ongeveer 6 a 7 cm ontsluiting hebt. Je eigen verloskundige kan dan wel bij de bevalling zijn. In het geval van complicaties kan het ziekenhuispersoneel daarna alsnog de bevalling overnemen.

De voordelen van een ziekenhuisbevalling:

 • Alle zorg en apparatuur heb je om je bed. Als er iets is, dan is er in no-time iemand bij je. Dit kan je een ontspannen en gerust gevoel geven.
 • Je kunt kiezen voor pijnbestrijding.
 • Na de bevalling stap je daar onder de douche en krijg je een heerlijk nieuw en schoon bed. Als je nog even moet blijven dan helpen ze je met de zorg voor je kindje. Je hoeft niet te denken aan koken, opruimen of schoonmaken en je kunt alles thuis lekker even helemaal loslaten.

De nadelen van een ziekenhuisbevalling:

 • Als je bevalling iets langer duurt heb je vaak te maken met wisseldiensten. Je komt dan dus steeds opnieuw weer nieuwe mensen tegen.
 • Er is minder privacy dan thuis.
 • Je moet met weeën in de auto zitten.
 • Er is meer kans op een ingreep met bijvoorbeeld een tang of een vacuümpomp.
 • Als je bevalling goed verloopt, dan moet je binnen 4 uur weer naar huis. Dit kan fijn zijn, maar is best een korte tijd om bij te komen van een bevalling.
 • Bevallen zonder medische indicatie wordt niet altijd standaard vergoed door je zorgverzekering. Hier zijn dan dus kosten aan verbonden. Vergeet niet om dit even uit te zoeken en indien nodig je verzekering nog aan te passen.

 

Wat kies jij?

Ik wilde heel graag thuis bevallen. Het leek mij fijn om in mijn eigen omgeving te zijn, zodat ik meer ontspannen was en daarna heerlijk in mijn eigen bed kon kruipen. Uiteindelijk kreeg ik twee weken voor mijn bevalling te horen dat ik een medische indicatie kreeg en dus in het ziekenhuis moest bevallen. Dit was best even slikken. Toch kijk ik terug op een hele mooie en fijne bevalling. Ook in het ziekenhuis is het mij prima gelukt om mij af te sluiten en hebben ze mij heel goed verzorgd. Ik was omringd met allemaal lieve mensen waardoor ik snel op mijn gemak was.

Waar wil(de) jij graag bevallen? En waarom? En is dit uiteindelijk ook zo gelopen als je had verwacht?

 

 

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489