Help! Mijn kids zijn thuis! Veel leuke (en zelfstandige activiteiten) voor kinderen met thuiswerkende ouders.

Help! Mijn kids zijn thuis! Veel leuke (en zelfstandige activiteiten) voor kinderen met thuiswerkende ouders.

Nu ook de Nederlandse scholen gesloten zijn en er een heleboel kinderen wekenlang thuis zullen zijn is het wel fijn om wat inspiratie te hebben om een beetje gezellig de dag door te komen. Veel ouders werken thuis en hebben daarom ook niet de hele dag de tijd om met de kinderen bezig te zijn. Scholen zullen morgen of woensdag met pakketten komen om de kinderen zoveel mogelijk aan het werk te houden. Om ook naast de schoolopdrachten te zorgen voor een ontspannen (en mogelijk leerzame) tijd zet ik hieronder een aantal activiteiten en links op een rijtje om jullie als ouders een beetje op weg te helpen.

Het maken van een dag – en weekplanning.

Kinderen zitten dagelijks op school waar wordt gewerkt met een dagplanning. Ook in groep 3 en 4 zijn kinderen daarom al prima in staat om zelf mee te denken over een dagplanning. Een planning door de kinderen zelf gemaakt (in samenwerking met ouders) is vaak het meest krachtig. Een planning door ouders gemaakt zorgt vaak voor veel minder motivatie. Zorg binnen zo’n planning voor ruimte voor ontspanning en door het kind zelf gekozen activiteiten. Het soort activiteiten waar je je kind uit kunt laten kiezen – mocht het zelf weinig inspiratie hebben – vind je hieronder. Probeer zoveel mogelijk ‘verplichte’ schoolwerk activiteiten in te plannen in de ochtend. De kinderen zijn dan vaak nog wel fris en gemotiveerd. Op de planning is het goed om ook tijd in te ruimen voor een (korte) instructie van het schoolwerk en natuurlijk voor een kopje thee en even gezellig samen lunchen. Maak de samen eet- en drinkmomenten zo gezellig en ontspannen mogelijk. Kinderen kunnen dan weer even opladen.

  1. Schermtijd

Als je vraagt wat kinderen graag willen doen, dan kiezen ze vaak voor schermtijd. Om dit productief in te zetten kun je denken aan:

  • Het kijken naar schooltv.
  • De squla app installeren waar ze op een leuke manier aan veel doelen kunnen werken.
  • De qynzy kids app installeren waar ze ook extra op kunnen oefenen
  • Junior Einstein voor alle vakken van de basisschool.

Wat extra automatiseren kan nooit kwaad. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van de volgende websites:

2. Lego

Op veel verschillende websites staan ideeën om te bouwen met Lego. Leuk om op de planning te zetten en je kind zo een gerichte opdracht te geven om bezig te zijn met Lego en er ook nog iets van te leren. Op deze site kun je Bouwinstructies downloaden.

3. Koken of bakken

Laat je kind iets lekkers bedenken voor bij de thee, de lunch of het avondeten. Een leuke opdracht zou kunnen zijn om een recept te zoeken of te schrijven en dit dan samen (of eventueel samen met oudere broers of zussen) te maken. Het kan leuk zijn om elke dag 1 eetmoment de (mede) verantwoordelijkheid van het kind te maken. Op dag 1 bijvoorbeeld het maken van cupcakes, op dag 2 zelf pizza beleggen als avondeten en op dag 3 tosti of pannenkoeken maken voor de lunch. Ook het maken van een gezonde smoothie voor alle thuiswerkers vinden de kinderen vaak leuk om te doen.

4. knutselen voor de opa’s en oma’s 

Kinderen mogen niet op bezoek bij hun opa of oma. Veel oudere mensen in verzorgingstehuizen mogen ook geen/weinig bezoek ontvangen. Hoe leuk is het dan om samen met de kinderen iets te maken voor deze opa’s en oma’s? Dit kunnen natuurlijk de eigen opa en oma zijn, maar wie weet is jouw kind een serieknutselaar en wil het ook nog iemand anders blij maken. In elke woonplaats wel een verzorgingstehuis te vinden!

5. Opruimen slaapkamer/speelgoed

3 weken thuis is een goed moment om eens lekker op te ruimen. Alle kleding uit de kledingkast die niet meer past. Speelgoed sorteren en schoonmaken met een sopje. Klinkt niet direct motiverend, maar als pubers dan op een door hun ouders gekozen website online mogen shoppen voor een maximaal bedrag (en natuurlijk met goedkeuring van hun ouders voor het afrekenen) en als je jongere kinderen een sopje geeft om duplo of lego steentjes en anders speelgoed mee schoon te maken zijn ze er toch al gauw wat uurtjes zoet mee.

6. Proefjes doen

Is jouw kind een echte professor? Misschien is het dan ook leuk om proefjes in te plannen op de weekplanning. Deze proefjes zijn heel geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

7. Een frisse neus halen

Net zo belangrijk als een leuke en leerzame dag hebben is het halen van een frisse neus. Het lopen van een kabouterpad of gewoon lekker in de tuin spelen met stoepkrijt of een bellenblaas. Hoe leuk is het om weer wat Oud Hollandse spelletjes uit jouw eigen tijd te introduceren aan de kinderen? Denk aan hinkelen, elastieken of knikkeren. Een uur buitenspelen per dag mag zeker niet ontbreken op de planning ! Regent het? Geen probleem! Laarzen aan en lekker in de plassen stampen! Ook leuk om de regen op te vangen in een maatbeker om te ontdekken hoeveel ml het heeft geregend.

8. Kleien

Niet mijn favoriete activiteit, maar mijn kinderen worden er altijd erg gelukkig van. Ze kunnen het lekker aan tafel doen terwijl jij achter de laptop aan het werk bent.

9. Leren haken, breien of naaien

Zin om samen creatief bezig te zijn? Leer je kind dan haken, breien of naaien. Bij de Zeeman zijn genoeg leuke en goedkope spullen te vinden om direct mee aan de slag te gaan. YouTube tutorial erbij aan en lekker aan de slag. Heerlijk om in de middag te doen als kinderen de hele ochtend hard bezig zijn geweest met hun schoolwerk.

10. Vervelen

Soms is het ook best prima om gewoon niets in te plannen. Tijd waarin kinderen zich mogelijk vervelen en zelf op allerlei creatieve ideeën komen. Niets mis mee!

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489