Borstvoeding, wat is daar nou leuk aan?!

Borstvoeding, wat is daar nou leuk aan?!

Als ik het met (aanstaande) moeders over borstvoeding heb, dan merk ik altijd dat iedereen er een heel ander gevoel bij heeft. Zo zijn er mensen die alleen bij de gedachte aan borstvoeding afhaakten, mensen die het wel hebben geprobeerd en bij wie het op een teleurstelling is uitgelopen en mensen die vol passie jarenlang genieten van het geven van borstvoeding. Daar zitten dan nog wel een aantal categorieën tussen, maar dat er verschil is in hoe borstvoeding door mensen wordt ervaren is helemaal duidelijk. Zelf geef ik nu voor de tweede keer borstvoeding. Dat ik deze stap na mijn eerste teleurstelling nog eens zou nemen heeft mij zelf ook enorm verrast. En toch heb ik het gedaan. Pas kreeg ik de vraag; Borstvoeding, wat is daar nou ‘leuk’ aan? Had je mij dit na mijn eerste ervaring gevraagd, dan had ik hoogstwaarschijnlijk niet veel kunnen bedenken. Nu, na een totaal andere ervaring, kan ik deze vraag gelukkig een stuk beter beantwoorden!

Borstvoeding – investeren

Het starten met borstvoeding is een behoorlijke investering. Dan heb ik het niet perse over een financiële investering, maar meer in de moeite die je moet nemen om je melkproductie aan de gang te krijgen. Bij de ene moeder gaat dit iets gemakkelijker dan bij de ander, maar over het algemeen hoor ik toch veel verhalen in mijn omgeving van mensen die dit als zwaar ervaren. De eerste 8 weken vond ik ook niet echt makkelijk. Mijn beide kinderen wilden continu drinken en ik was de enige die ze dat kon geven. Bij Noah was ik na deze 8 weken (incl. 2 x spruw en een borstontsteking ) gestopt. Ik had de energie niet meer om met een huilbaby nog te investeren om mijn flink gedaalde productie weer op te krikken. Nu ik met onze dochter Vera een totaal andere ervaring heb, heb ik af en toe wel spijt dat ik ook de eerste keer niet meer heb doorgezet. De eerste 8 weken heb ik beide keren ervaren als pittig. En toch geef ik nu, na 4,5 maand, met heel veel plezier borstvoeding. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen!

Band met de baby

Na de bevalling vond ik het best lastig dat ‘mijn’ baby opeens van iedereen was. Mensen willen je kinderen vasthouden, knuffelen en een baby is nog niet direct enorm gehecht aan de moeder. Noah was bijvoorbeeld al vrij snel een papa’s kindje. Heel lief om papa en zijn zoontje zo samen te zien, maar het maakte me toen ook wel verdrietig. Ik had de rust niet om ook zo ontspannen te gaan zitten met Noah als hij huilde en was dus blij dat papa de fles kon geven en ik ervoor kon zorgen dat ook het huishouden een beetje op orde zou zijn. Nu ik borstvoeding geef kan dat niet. Ik kolf af en toe een flesje, zodat ook papa haar eten kan geven, maar het allerliefst is Vera lekker bij mij. Ik ben niet zo goed in rust nemen en het geven van borstvoeding dwingt mij om te gaan zitten. Dit is zo goed en fijn! Ik zeg niet dat je een minder band met je kindje zult krijgen als je geen borstvoeding kunt (of wilt) geven, maar het feit dat ik haar iets bijzonders kon geven wat niemand anders kan, geeft mij een heel speciaal gevoel.

Druppel voor druppel naar een hele fles

Borstvoeding is toch een soort wonder van de natuur. In het begin komen er enkele druppels en niet veel later kolf je je eerste flesjes. Je ziet je kindje groeien op jouw voeding. Ik vind dit nog altijd fascinerend. Dat de voeding zich iedere keer (qua inhoud en hoeveelheid) automatisch afstemt op de behoefte van je kindje  vind ik ook heel bijzonder. Ik ben blij dat ik dit mag ervaren. Het is natuurlijk mooi als je dit jarenlang kunt geven aan jouw kindje, maar wat mij betreft is iedere dag er weer 1. Ook als je kindje alleen de eerste dagen borstvoeding krijgt en het daarna om wat voor reden niet meer lukt, heb je je kindje al iets heel bijzonders meegegeven. Om die reden wilde ik het toch nog eens proberen. Ik had verwacht dat het na de kraamweek te zwaar voor mij zou worden. Nu stel ik nog iedere maand mijn doelen weer iets bij. Stoppen is blijkbaar makkelijker als iets niet goed loopt ;-). Op dit moment ben ik net een nieuwe uitdaging aangegaan. Ik kolf nu op het werk. Een extra investering. De eerste twee weken zijn gelukt. Zelf hoop ik het in ieder geval een half jaar vol te kunnen houden. Daarna zie ik wel verder. Het idee dat ik stop en dat het echt klaar is geeft mij op dit moment een verdrietig gevoel. Ik ben er dus nog niet aan toe (en Vera volgens mij ook niet).

Veel meer dan voeding

Met moedermelk kun je nog zoveel meer doen. Er zitten veel mooie stoffen in moedermelk, waardoor je ook de restjes melk kunt gebruiken voor in het badje van je kindje, als zalfje of bijvoorbeeld bij ontstoken oogjes. Wat ik daarnaast heel fijn vind, is dat je borstvoeding onbeperkt mag aanbieden. Daar waar ik bij Noah urenlang met een huilende baby door de kamer moest lopen, kon ik Vera nu direct de borst aanbieden en werd zij rustig. Ook in de nacht hoef ik lekker mijn bed niet uit en kan ik haar bij me nemen voor een voeding als ze huilt.

Ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook dingen minder ‘leuk’. Zo moet ik van tevoren goed nadenken over welke kleding ik aantrek en of ik daar wel handig in kan voeden/kolven. Daarnaast kun je niet zomaar een avond of dagje weg zonder het kolfapparaat als je je kindje thuis laat en kost kolven op het werk toch best veel tijd. Toch wegen deze ‘nadelen’ op dit moment voor mij niet op tegen de voordelen. Ik hoop nog even te mogen blijven voeden.

Ik hoor zoveel moeders bij wie het de eerste keer niet is gelukt en die hebben besloten om nooit meer borstvoeding te geven. Zelf was ik ook één van deze moeders en ik begrijp dit gevoel dus heel goed. Wat ben ik blij dat ik na een hele heftige zwangerschap toch nog een poging heb gewaagd en er met een goede lactatiekundige en kraamzorg deze keer wel ben gekomen. Een tweede ervaring kan dus echt heel anders zijn dan een eerste ervaring. Je mag altijd zelf je eigen keuzes maken en je hoeft je daar zeker niet rot over te voelen. Je bent geen minder goede mama als je geen borstvoeding geeft. Deze blog is dus ook niet geschreven om andere moeders (die geen borstvoeding kunnen of willen geven) een rotgevoel te bezorgen. Ik wil laten zien dat het ook heel goed uit kan pakken en dat het echt de moeite kan zijn om erin te investeren! En mocht je nu voor de eerste keer moeder worden en borstvoeding willen gaan geven… Laat je dan bij voorbaat goed informeren. Ik dacht er iets te makkelijk over en daardoor liep het voor mij uit op een teleurstelling. 

 

Comments

comments

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107