Bidden voor Baby Charlie

Bidden voor Baby Charlie

Op het moment dat je zwanger bent krijg je vaak veel felicitaties. Het is natuurlijk ook fantastisch nieuws. Een groot wonder als je zwanger mag raken en een nog groter wonder als het kindje dan ook nog gezond ter wereld mag komen.

Tijdens mijn zwangerschap ben ik mij hier heel erg bewust van geweest. Wat als er iets mis blijkt te zijn? Wat doe ik dan? Welke onderzoeken wil ik wel ondergaan? En welke onderzoeken juist niet?

Combinatietest en NIPT

Wij hebben er heel bewust voor gekozen om onderzoeken als de combinatietest en de NIPT niet te doen. Natuurlijk heb ik mij net als iedere andere vrouw ook best eens zorgen gemaakt om de gezondheid van het kindje in mijn buik. Toch zou ik niet voor de keuze willen komen te staan om mijn kindje misschien te moeten weghalen. Ik hield direct al van dat kleine wondertje in mijn buik.

Baby Charlie

En dan lees ik van de week verschillende artikelen ovebaby Charlie. Een kindje van 11 maanden met een zeldzame genetische aandoening. Hij kan niet bewegen, horen, huilen of slikken. Hadden zijn ouders dit met de NIPT kunnen ontdekken? En wat dan?

Artsen zien geen behandelmogelijkheden en willen het kindje waardig laten sterven. Zijn ouders blijven vechten. Ze hebben een alternatieve behandeling gevonden dat hun kindje misschien wel zou kunnen helpen.

Artsen noemen verdere behandeling mensonwaardig. Zijn ouders blijven vechten uit liefde voor hun kindje. Als moeder hoop ik met deze ouders mee op een wonder. Wat moeten deze ouders zich machteloos voelen nu de rechtbank letterlijk beslist over leven of dood.

Dankbaarheid

Terwijl ik dit schrijf kijk ik naar mijn zoontje van nu bijna 6 maanden. Hij kan bewegen, horen, huilen of slikken. Niet altijd sta ik er bij stil hoe bijzonder dit eigenlijk is. Dat ook mijn zwangerschap heel anders had kunnen aflopen met de zwangerschapscholestase ben ik alweer vergeten.

Voor deze ouders bid ik dat ze de kracht kunnen vinden om door te gaan als zij het vechten voor baby Charlie misschien toch moeten opgeven. Voor de artsen om wijsheid. En bovenal voor lieve kleine Baby Charlie dat ondraaglijk lijden hem bespaard mag blijven.

Hoe denk jij over onderzoeken als de combinatietest en de NIPT? Zijn er ook mensen die er juist wel voor hebben gekozen om één van deze onderzoeken te doen?

 

 

Comments

comments

Delen:

10 Reacties

 1. Nadia
  juli 10, 2017 / 8:27 pm

  Zeer heftig ja. Ik sta er ook geregeld bij stil wat een zegen het is om twee kerngezonde kinderen gekregen te hebben. Helaas is niet iedereen het geluk gegund.

  Ik heb zelf geen tests gedaan tijdens de zwangerschap. Vooral omdat er in mijn geval geen verhoogd risico was op afwijkingen.

  Wat betreft baby Charlie, wat een dilemma. Ik snap dat je als ouder je kind niet wil/kan opgeven. Alles doen om hem te redden. Elk sprankje hoop aangrijpen. Aan de andere kant, wil je niet dat zo’n kindje onnodig pijn moet ondergaan (en natuurlijk ook steeds bewuster) en kan ik het besluit van de artsen ook wel begrijpen.. genoeg is genoeg.

  Zijn lot ligt niet in mijn handen, maar respect voor degene die de beste beslissing mag bepalen.

 2. juli 11, 2017 / 8:18 am

  Ik hoefde die keuze destijds gelukkig niet te maken. Maar anders denk ik dat ik ze niet had laten doen. Wat had ik met die informatie gemoeten: een onmenselijke keuze maken?

  Wat betreft baby Charlie: ik ken het geval niet goed genoeg, maar het klinkt een beetje alsof de liefdevolle keuze zou zijn, om dit babytje te laten gaan omdat het anders moet lijden.

 3. juli 11, 2017 / 10:35 am

  Goh, ik heb zelf nog geen kids en weet dus ook helemaal niets van al die tests.. ik heb ook nog nooit gehoord van een NIPT? Maar misschien u’s dat in België anders.. of toch de naam.
  Wel is het verschrikkelijk wat de ouders van baby Charlie mee maken en ik hoop dat alles goed komt. Zo mooi en moedig dat zij de kracht blijven vinden om te blijven vechten voor hun kleintje

 4. juli 11, 2017 / 10:37 am

  Als een kindje gezond is, dan is dat iets om onwijs dankbaar voor te zijn. Je staat er misschien niet direct bij stil, maar zoiets is nooit zeker. Er kan, wat je zegt, van alles gebeuren tijdens een zwangerschap of bevalling, maar ook later nog. Ik vind het verhaal van Charlie hartverscheurend. Onvoorstelbaar wat hij en zijn ouders – voor het oog van de hele wereld – doorstaan.

 5. juli 11, 2017 / 1:02 pm

  Ik heb de verhalen over Baby Charlie ook gezien op het nieuws. Wat verschrikkelijk omdat als ouder te moeten mee maken. Als moeder snap ik heel goed dat ze alles uit de kast willen trekken voor hun baby, maar ik snap toch ook wel het standpunt van de artsen hierin

 6. juli 11, 2017 / 2:15 pm

  Wat een heftig verhaal. Ik zou er ook niet aan moeten denken dat iemand anders beslist over het leven van je kind. Toch wel heel bijzonder als je kind gewoon gezond is.

 7. Ikke
  juli 11, 2017 / 6:12 pm

  De combinatietest is een kansberekening dus in mijn ogen niet waardig. Als de test zegt kans groot is op iets en het klopt niet dan voel je je best kut denk ik!

  De nipt test mag niet iedereen doen. Hiervoor moet aanleiding zijn. In het buitenland zijn ze veel verder met deze test. In NL kunnen/mogen ze hier maar 3 trimosie afwijkingen mee opsporen. Waaronder down. .

  Ik heb zelf een vruchtwaterpunctie ondergaan. Dit vanwege een chromosoon afwijking. Ons kindje zou een kas-plantje kunnen zijn. Heel moeilijk om dat te laten doen met de achterliggende gedachte wat als? ?

  Ik wens de familie van Charlie veel sterkte. ..

 8. juli 12, 2017 / 9:52 am

  Vreselijk! drukt je met de neus op de feiten: een zwangerschap is wonderlijk en een gezond kind een groot cadeau! Sterkte voor dit kleine mensje en de ouders.

 9. juli 12, 2017 / 6:33 pm

  Dit is zo een erg verhaal! Sterkte voor die ouders en familie.

 10. juli 14, 2017 / 1:09 pm

  Als ik geen risico ben had ik de test ook niet gedaan en ik had alles uit de kast getrokken voor mijn kind mocht het ziek zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107