3 redenen om niet te kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling

3 redenen om niet te kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling

Op het moment dat je er samen met je partner voor gaat om zwanger te raken breekt een hele bijzondere tijd aan. De kans is groot dat je tegen jezelf zegt dat je er niet al te veel haast mee hebt en dat jullie de dingen lekker laten komen zoals het komt. De eerste maanden lukt dit vaak ook best redelijk. Na een aantal maanden begin je af en toe wat teleurstelling te voelen en google er eens bij te pakken. Daar lees je dat het helemaal niet gek is als het een jaar duurt voordat je zwanger bent. Dit geeft je weer wat rust. Om je heen hoor je verschillende mensen zeggen dat ze binnen 2 of 3 maanden zwanger waren. Op het moment dat je bijna een jaartje bezig bent om zwanger te raken begin je toch wat gespannen te raken. Je besluit een afspraak te maken bij de huisarts…

En dan..

De huisarts stelt jullie vragen en geeft (waarschijnlijk) een verwijzing naar het ziekenhuis. Daar vullen jullie een vragenlijstje in en worden er verschillende onderzoeken gedaan om te zoeken naar een mogelijke oorzaak. Hier wil ik op een ander moment wat meer over vertellen.

Afhankelijk van je leeftijd (onder of boven de 35) en de oorzaken die ze wel/niet hebben gevonden wordt er bij jullie aangegeven wat mogelijke opties zijn. En dan? Dan ga je thuis samen nadenken over deze opties en wat je wel/niet wilt.

Is het ondergaan van een vruchtbaarheidsbehandeling eigenlijk wel een keuze?

Ja! Absoluut! Niemand hoeft te starten met IUI, IVF of ICSI. Voor sommige mensen is het helaas hun enige kans op een zwangerschap. Toch moet je niets! Laat je vooral niet onder druk zetten. Doe niets wat niet goed voelt of waar je nog niet aan toe bent. Wat heb je er voor over om zwanger te worden? Er zijn naar mijn idee best goede argumenten om vooral NIET te kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling.

 

3 redenen:

 1. Zwanger raken is iets intiems tussen 2 mensen. Als je daar het ziekenhuis bij haalt met allemaal injecties, inwendige echo’s eromheen dan is dat toch even iets anders dan wat je van tevoren had bedacht.
 2. Misschien vind jij wel dat een kindje je gegeven moet zijn (door God). De natuur moet zijn werk doen. Lukt het niet? Dan komen er misschien wel hele andere dingen op jullie pad.
 3. Ook zijn er mensen die veel stress ervaren van het spuiten van de hormonen om de (kleine) slagingskans van deze behandelingen. Na veel verdriet door het uitblijven van de zwangerschap kiezen er ervoor om (nog) niet met de behandelingen te beginnen, maar lekker samen te gaan genieten.

Helaas zorgt het niet kiezen voor een vruchtbaarheidsbehandeling voor veel onbegrip door mensen uit hun omgeving. Dit vind ik erg verdrietig. Deze redenen noem ik niet om negatief te zijn over deze behandelingen. Ik vind het fantastisch dat deze mogelijkheid bestaat. Wel is het belangrijk dat je altijd weet dat je een keuze hebt en dat die keuze alleen maar door jullie zelf gemaakt kan en moet worden. Welke keuze je ook maakt. Je verdient steun en respect.

Een reden om er juist wel voor te kiezen

Hoop geeft moed. Ondanks angst voor behandelingen, hormonen en de teleurstelling die je kunt ervaren. Of dat het bij jullie niet zo gemakkelijk gaat als bij jullie vrienden. Het verdriet dat je kunt voelen dat je misschien wel nooit (meer) moeder zal worden  geeft hoop zo ontzettend veel kracht. De reden dat mensen de soms heftige behandelingen kunnen ondergaan en volhouden is dezelfde reden als dat mensen de pijn van een bevalling kunnen doorstaan. Hoop maakt dat je de frustratie en het verdriet aan kunt. En als het lukt? Dan kun je je weer ‘gewoon’ voelen, net als alle andere moeders. Of misschien toch ook wel een beetje extra speciaal en dankbaar….

Conclusie

Laat je in ieder geval nooit onder druk zetten door de omgeving. Je MOET niets. Het is een optie. Wat je ook kiest, het zal geen gemakkelijke weg zijn. Je wens verdwijnt namelijk niet met de keuze dat je geen vruchtbaarheidsbehandelingen wilt. En kies je er wel voor, dan is dat ook niet direct de garantie dat het gaat lukken. Het niet willen is je goed recht. Zelf heb ik getwijfeld of ik hormonen in mijn lichaam wilde. Uiteindelijk zijn wij nu de gelukkige ouders van een heel mooi en lief jongetje. Hier ben ik nog iedere dag dankbaar voor. Ik besef dat het ook niet had kunnen lukken. Nu het gelukt is kan ik er positief op terugkijken. Mocht jij nog twijfelen of je wel of niet wilt starten met een traject. Neem dan de tijd om hier goed over na te denken. Wat heb je nodig van je partner? Hoe organiseer je het praktisch met je werk? Met wie kun je het delen als het even zwaar is? Zijn er ook andere opties? En wat vinden jullie van deze opties?

 

Comments

comments

Delen:

20 Reacties

 1. januari 7, 2018 / 9:43 pm

  Gelukkig heb ik zelf nooit voor deze keuze gestaan. Het lijkt me vreselijk als je een sterke kinderwens hebt en het lukt niet op de natuurlijke manier. Inderdaad wel ontzettend fijn dat er dan andere manieren zijn, want ik denk dat je best ver gaat om je wens in vervulling te laten komen. Ik denk dat je tijdens het proces je eigen grenzen steeds verlegt, omdat de hoop en wens steeds groter wordt.

  • Marieke
   Auteur
   januari 9, 2018 / 7:00 pm

   Dat is inderdaad heel herkenbaar..het verleggen van de grenzen. Fijn dat het bij jou wel op de ‘natuurlijke ‘ manier lukte 🙂

 2. januari 8, 2018 / 5:51 am

  Ik wist niet dat je ook kritiek kon krijgen als je niet in die medische molen wilt stappen! Zelf heb ik het geluk gehad om zwanger te kunnen worden, en ik besef zeker dat dit niet voor iedereen is weggelegd. En dat lijkt me heel naar. Bij ivf zou bij mij denk ik de absolute grens liggen.

  • Marieke
   Auteur
   januari 9, 2018 / 7:01 pm

   Jaja… er zijn dan dus echt serieus mensen (bij wie het vaak natuurlijk wel allemaal ‘vanzelf’ ging) die dan vinden dat je niet moet ‘zeuren’ dat je verdrietig bent als je ervoor kiest om de medische molen niet in te stappen.

 3. januari 8, 2018 / 6:07 am

  Wat fijn dat de vruchtbaarheidsbehandeling bij jullie het gewenste effect hadden! Mijn buurvrouw waarmee ik altijd koffie drink op maandag heeft haar twee zonen ook via IVF kunnen krijgen.

  • Marieke
   Auteur
   januari 9, 2018 / 7:02 pm

   Wat fijn voor de buurvrouw. Het grappige is dat als je er zelf open over bent, dat je dan steeds meer verhalen hoort van mensen die ook op deze manier kinderen hebben gekregen. Heel fijn dat mensen steeds opener durven te zijn.

 4. Amber
  januari 8, 2018 / 8:07 am

  Het lijkt me een hele lastige situatie wanneer het niet lukt en ook moeilijk om al die opties te overwegen maar inderdaad, volg je hart en laat je niet gek maken door de wereld om je heen.

 5. januari 8, 2018 / 8:52 am

  Ik kan me deze redenen wel heel goed voorstellen ja. Het lijkt me erg heftig, zo’n behandeling.

 6. januari 8, 2018 / 12:36 pm

  Wij hebben op een kantel punt gestaan om de medische molen te beginnen maar na rijp beraad toch niet gedaan. Maar je hoort inderdaad veel oordelen dat als je niet kiest om medisch te gaan of adoptie dat je precies geen verdriet mag hebben rond het feit dat er dan geen kind komt.

  • Marieke
   Auteur
   januari 9, 2018 / 7:03 pm

   Wat fijn dat het jullie dan toch gelukt is om een kindje te krijgen! Hier ook veel twijfel geweest hoor. Achteraf dan toch wel blij dat we de stap wel hebben genomen.

 7. januari 8, 2018 / 6:56 pm

  Wat goed om hier over te schrijven want het lijkt zo normaal om altijd maar de medische molen in te stappen. Natuurlijk is het een keuze, maar je hoort hier minder over.

 8. januari 8, 2018 / 8:46 pm

  Ik ben hier zelf nog niet zo mee bezig, maar het is inderdaad een belangrijke en lastige keuze om te maken.

 9. januari 8, 2018 / 9:19 pm

  Het is zeker een moeilijke afweging, waarbij je volgens mij voor je gevoel nooit echt een goede keuze kunt maken.

  • Marieke
   Auteur
   januari 9, 2018 / 7:04 pm

   Nee.. dat denk ik ook. Het zou veel fijner zijn als niemand die keuze zou hoeven maken 😉

 10. januari 9, 2018 / 3:26 am

  Lijkt mij een zware afweging, wat als het wel was gelukt? Maar als je niet doet, mag je even goed verdriet hebben om die keuze. Mensen oordelen veel te hard over alles.

 11. januari 9, 2018 / 8:46 pm

  Dat is heel handig om te weten. Ik wist niet dat er zoveel opties bestonden. IVF ken ik wel via tv-series.

 12. januari 9, 2018 / 9:50 pm

  Goed om te weten voor velen helaas een lang traject en onontkoombaar. Ik wens iedereen zo het geluk van kindjes 😀

 13. januari 9, 2018 / 9:51 pm

  Goed om te weten voor velen helaas een lang traject en onontkoombaar. Ik wens iedereen zo het geluk van kindjes 😀 Het is ee grote rijkdom maar niet vanzelfsprekend

 14. januari 9, 2018 / 10:29 pm

  Heftig hoor als je voor die keuze komt te staan. Uiteindelijk moet je doen waar jij je goed bij voelt en je eigen grenzen daarin bepalen. Mooie blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107