(Buiten)spelen maakt kinderen slimmer!

(Buiten)spelen maakt kinderen slimmer! [vc_row][vc_column][vc_column_text]

Buitenspelen?! Mijn kinderen doen niets liever.  Naast de momenten dat ze buiten zijn op het kinderdagverblijf en op school, probeer ik alle vrije dagen zoveel mogelijk met ze naar buiten te gaan. Het zijn gelukkig echte ‘all-weather’ buitenspelers, niet vies van een beetje kou of regen. In maart vorig jaar volgde ik het webinar van Erik Scherder (hoogleraar neuropsycholigie) over de kracht van spelen en het (positieve) effect op het kinderbrein. In deze blog deel ik een aantal tips die het stimuleren van buitenspelen kinderspel maken!

Stapstenenspelmateriaal

De kracht van (buiten)spelen

Spelen betekent zoveel meer dan alleen maar plezier hebben.  Ik denk nog heel regelmatig terug aan dit boeiende webinar.  Zo vertelde Erik Scherder onder andere dat het heel goed is als kinderen veel buiten gaan spelen en nieuwe dingen ontdekken.  Doordat ze uitgedaagd worden en moeite moeten doen, gaat het brein aan het werk. Daarnaast zorgt spelen ook voor een betere doorbloeding van de hersenen en stimuleert het belangrijke cognitieve – en sociale vaardigheden  (ruzie maken, bijleggen, samenwerken etc.) en creativiteit. Ook zou spelen zorgen voor een betere concentratie op andere momenten, zoals bijvoorbeeld op school. Bovendien is het natuurlijk fysiek gezond om regelmatig te  bewegen. Met jonge kinderen kan het soms nog best ingewikkeld zijn om uitdagende speelactiviteiten voor buiten te vinden. Bij ons in de wijk zijn meerdere speeltuinen voor verschillende leeftijden. Ook zijn er zand- en waterspeeltuinen te vinden, waar ze creatief bezig kunnen zijn en is de kinderboerderij gratis te bezoeken. Voor peuters is het ook heel fijn om de omgeving in en om het huis uitdagend te maken. Ze hebben vaak maar weinig nodig om geprikkeld te raken. Toch wat hulp nodig?  Onder buitenspeelgoed peuter op kinderspel.net staan bijvoorbeeld heel veel leuke items waar peuters en kleuters zich uren mee kunnen vermaken.

Stimulerend (buiten)spelen

De favoriete schooldagen van mijn zoon van 5, zijn de dagen waarop hij gym heeft. Klimmen in het wandrek, gooispellen met ballen en pittenzakken en verschillende hindernisbanen maken de gymles voor kleuters één groot feest. Dat ze ondertussen spelenderwijs aan heel veel vaardigheden werken hebben de jonge kleuters niet zo door. Nu kinderen minder in bomen klimmen zie je dat ouders thuis ook steeds meer klimspeelgoed (klimrek, houten glijbaan) een hindernisbaan parcour of rivierstenen aanschaffen.  Dit soort speelgoed stimuleert de creativiteit en motoriek. Het voordeel is dat je het zowel binnen als buiten kunt gebruiken. En het is ook nog eens ontzettend leuk!

Naast fysieke activiteiten is het ook heel leuk om samen met je peuter of kleuter (en dit werkt vaak ook nog wel met iets oudere kinderen) te gaan werken aan de hand van een thema. Ze kunnen zelf materialen verzamelen, ontwerpen en zo op een andere manier ook weer samen nieuwe dingen ontdekken.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je spelen op allerlei manieren stimuleren. Het is mooi om spelen te zien als een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Het belang van spelen wordt helaas nog te vaak onderschat. Dus… parkeer de stofzuiger af en toe even, zet je man aan de afwas en speel maar lekker mee met de kids!

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Comments

comments

Delen:
Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489