Mag iedereen ‘zomaar’ zwanger worden? Of moeten er grenzen worden gesteld?

Mag iedereen ‘zomaar’ zwanger worden? Of moeten er grenzen worden gesteld?

Zwanger worden was voor mij helaas niet vanzelfsprekend. Zonder hulp van een medisch traject weet ik niet of ik ooit moeder had mogen worden van een prachtige zoon en dochter. Ik ben intens dankbaar voor het bestaan van al deze technieken die het (mede) mogelijk hebben gemaakt om zwanger te worden. Het afgelopen jaar komen de medische trajecten regelmatig in het nieuws. Is zwanger worden nog wel voor iedereen? Of moeten er grenzen worden gesteld?

Vrouw van 73 bevallen

Afgelopen week las ik een artikel over een vrouw van 73 uit India die door middel van IVF zwanger was geraakt en nu was bevallen van een gezonde tweeling. De vrouw en haar 82 jarige echtgenoot hadden een hele sterke kinderwens. Ze was als één van de weinige vrouwen uit het dorp geen moeder en dit was een groot probleem voor haar. Haar man kreeg vlak na de bevalling een beroerte en ligt nog in het ziekenhuis. Twee kinderen, enorm gewenst, zullen zij hun ouders mogen leren kennen? Is zwanger worden wel voor iedereen? Of moeten er grenzen gesteld worden?

Alleenstaande of lesbische vrouwen moeten zelf kosten medisch traject betalen

In de basisverzekering worden steeds minder dingen opgenomen. Begin 2019 is besloten dat KID en IUI-D behandelingen voor alleenstaande en/of lesbische vrouwen niet standaard meer wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De reden hiervan is dat er geen medische noodzaak zoals verminderde vruchtbaarheid is.  De kosten voor deze behandeling(en) en de medicatie kunnen flink oplopen. Is zwanger worden wel voor iedereen? Of moeten er grenzen gesteld worden?

Is zwanger worden wel voor iedereen? Of moeten er grenzen gesteld worden?

Het antwoord op bovenstaande vraag weet ik niet. Toen wij besloten te staren met een medisch traject waren de reacties heel wisselend. Er waren mensen die vonden dat als ‘de natuur’ je in de steek liet, je dit dan maar gewoon moest accepteren. Kun je dus niet zwanger worden? Daar zal dan wel een reden voor zijn… Dit heeft mij in die tijd best wel aan het denken gezet. Was er inderdaad een reden dat ik geen moeder zou worden? Moest ik me hier dan dus bij neerleggen? Uiteindelijk hebben wij toch de stap gezet naar IUI en IVF. Hier zal ik de rest van mijn leven dankbaar voor zijn. Ik mocht zwanger worden. Ik weet hoe sterk de wens van een vrouw kan zijn om moeder te mogen worden. Blij dat ik niet hoef te bepalen waar de grens ligt…

Hoe denk jij hierover? Mag iedereen volgens jou zomaar zwanger worden volgens een medisch traject? Of is het goed dat er bepaalde eisen worden gesteld?

Comments

comments

Delen:

3 Reacties

 1. Renate
  september 24, 2019 / 7:56 pm

  Zo bijzonder onze kleine wonders! En ben ook erg dankbaar dat er middelen bestaan als IVF en ICSI! Als de wens zo groot is en je krijgt te horen dat het niet lukt, dan is dit echt een uitkomst. En je vraag wie wel wie niet, lastig om dat voor andere te bepalen. Maar denk dat gezonde en liefdevolle mensen/stellen een goede basis zijn om een kindje op te kunnen voeden.

  • Marieke
   Auteur
   oktober 8, 2019 / 7:35 pm

   Ja! Waar waren we zonder geweest ;-). Ik denk ook dat het allerbelangrijkste is dat je van je kindje kunt houden en voor het kindje kunt zorgen.

 2. Laura
  maart 26, 2020 / 9:13 am

  Ik denk dat er wel een grens gesteld moet worden aan hoeveel keer iemand mag proberen om zwanger te worden. Het vraagt veel van je lijf en kan psychisch zwaar zijn. En als je al ouder bent,ook als vader, kan je je eigen kind nog op zien groeien? Is het je relatie waard ? Hoeveel gaan er wel niet uit elkaar? Ik denk dat hier meer in het voor traject aandacht gegeven moet worden. Je moet mentaal sterk in je schoenen staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories:

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-includes/functions.php on line 5420

Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/bendoug/public_html/babybanjo.nl/wp-content/plugins/cookie-law-info/legacy/public/modules/script-blocker/script-blocker.php on line 489